În mod natural luna mai este cea mai instabilă luna din an în sudul și în centrul Europei, alături de iunie. Pentru nordul Europei cele mai instabile luni sunt iulie și august. Cum era de așteptat, procesele convective începute la începutul lunii (care au dus și la producerea de tornade în Germania) sunt preconizate a continua și pe parcursul săptămânii, unele furtuni urmând să fie foarte severe.
Începutul săptămânii va debuta cu o vreme instabilă în estul continentului, aria de instabilitate fiind asociată unui câmp de presiune mai scăzută centrat pe zona Turciei. Pe lângă temperaturile ușor mai scăzute decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii mai, sunt așteptate averse însoțite de descărcări electrice pe arii extinse din sudul Rusiei europene până spre Turcia, izolat cantitățile de apă putând fi importante, mai mari de 50 de mm. În centrul și în vestul Europei în tot acest timp vremea va fi în general frumoasă și caldă, anticiclonul azoric întărindu-și pozițiile, câteva averse fiind posibile doar în zona Arhipelagului Britanic și în nordul extrem al continentului.
Marți vremea se va ameliora în estul Europei, dar în partea centrală va sosi un front rece ce va aduce ploi pe arii extinse, fenomenele urmând să fie destul de severe (grindină medie și izolat mare sau rafale puternice de vânt). Severitatea acestora va fi pusă în discuție însă de aerul destul de rece care va mai stopa din ascensiunea norilor către tropopauză.
Apogeul căldurii va fi atins miercuri în sud, când în Spania sunt așteptate temperaturi maxime de 40 – 42 de grade! Aceste valori sunt foarte ridicate pentru data respectivă chiar și pentru călduroasa Peninsulă Iberică. De altfel ziua de miercuri pare a fi și cea mai stabilă dintre toate zilele săptămânii viitoare, nefiind așteptate decât fenomene de convecție termică diurnă în special în partea centrală și nordică.
De joi vremea întoarce foaia din nou, un intens ciclon atlanic fiind purtat de către curentul jet pe o traiectorie mai puțin obișnuită pentru sezonul cald, respectiv vest-est direct (în general depresiunile respective sunt transportate pe o circulație sud-vest – nord-est). Astfel, pe lângă răcirea foarte accentuată venită odată cu trecerea frontului rece aflat la est de centrul ciclonului (va aduce un aer foarte rece din nordul Oceanului Atlantic), se vor semnala și fenomene foarte severe, care includ grindină mare, descărcări electrice frecvente, rafale violente de vânt și nu sunt exluse nici o tornadă-două (Franța și nordul Italiei par cele mai vizate). Cu cât contrastul între două mase de aer cu caracteristici diferite este mai mare, cu atât fenomenele sunt mai periculoase. De această dată se va trece de la temperaturi la nivelul standard de 850 mb de 26 de grade la numai 5 grade, această dislocare a aerului cald urmând să se facă cu o adevărată violență și cu destabilizarea completă a atmosferei din jur.
Vineri frontul rece va ajunge în Marea Mediterană, acolo urmând să se formeze o depresiune puternică, ce va aduce ploi însemnate cantitativ în zona Peninsulei Italice și în țările învecinate (în special în zona Alpilor). În restul continentului, deși vremea se va fi răcit considerabil, nu vor fi decât izolat ploi în aversă, iar vântul va sufla cu putere mai ales în Franța și în Țările de Jos. În sud-estul extrem va fi foarte cald, cu temperaturi ce pot atinge și 35 de grade, inclusiv în România.
Sâmbătă va ploua mult în partea de est a continentului, ciclonul mediteranean urmând să retrogradeze peste Balcani, în partea sa dorsală fiind prezent un aer foarte rece de origine polar-oceanică. Deși vor fi mai ales averse, fenomene severe nu sunt așteptate decât în România, unde va fi și cel mai cald. Pentru moment nu se poate spune cu certitudine cât de importante vor fi cantitățile de precipitații, dar este sigur că în aversele cele mai puternice precipitațiile vor fi consistente.
Dacă sâmbătă vremea va fi frumoasă în centrul și în nordul Europei, duminică un alt front rece cu deplasare rapidă va traversa zona, aducând ploi pe arii extinse din Anglia până în Polonia. În tot acest timp în estul continentului se va menține aria de instabilitate, peste Peninsula Balcanică cu precădere urmând să se dezvolte nori cumulonimbus din care vor cădea averse însoțite de descărcări electrice. Deci sunt câteva incertitudini cu privire la vremea din week-end, ciclonul din Marea Mediterană este aproape sigur că se va forma iar vremea cu siguranță se va răci, rămâne de văzut doar cât de importante vor fi cantitățile de precipitații.