Cum va fi vremea în intervalul 19 – 22 noiembrie

Următoarele zile vor fi în continuare deosebit de calde pentru a două jumătate a lunii noiembrie; în a două parte a intervalului vremea se va răci treptat, însă temperaturile încă vor trece de media climatologica a perioadei în aproape toată țara. Tot în a două parte a intervalului și precipitațiile se vor înmulți, îndeosebi în sudul țării, unde își vor face apariția benzile noroase asociate unui vast ciclon mediteranean. Datorită circulației aerului, care va rămâne preponderent sudică, măsele noroase vor „lovi” Carpații Meridionali în mod perpendicular, astfel încât pe pantele lor sudice ploile vor fi consistente, în timp ce la nord de ei (în Transilvania, Maramureș, Crișana și Moldova) precipitațiile se vor semnala pe spații mai restrânse și vor fi mult mai slabe cantitativ.

Marti vremea va fi deosebit de calda in mare parte din tara, cu un cer variabil. Totusi, in est si in sud-est local norii de joasa altitudine vor mai persista si dupa orele pranzului, astfel incat in aceste regiuni temperaturile vor fi considerabil mai scazute, iar izolat se vor semnala burnite si ploi slabe. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult moderat in sudul Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 15-20 de grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia si nordul Munteniei, 17-22 de grade in sudul Munteniei si in Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Miercuri vremea va fi in continuare deosebit de calda pentru aproape ultima decada a lunii noiembrie, desi cerul va fi mai mult noros in aproape toata tara. In prima parte a zilei va ploua si va burnita slab in mod local indeosebi in zonele de deal din sudul si estul teritoriului, pentru ca mai apoi un front atmosferic sa patrunda prin zonele sud-vestice, inseosebi in sudul Banatului si in nordul Olteniei urmand sa cada precipitatii ceva mai consistente sub forma de ploaie (pana la 15-20 de mm, in mod izolat). Vantul va sufla tare atat in zona Banatului montan (cu rafale de pana la 80-100 de km/h), cat si in Carpatii Meridionali, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 13 si 18 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Lunca Dunarii) si 11-16 grade Celsius in Moldova.

Joi vremea se va raci usor indeosebi in estul tarii, in timp ce in regiunile intracarpatice aceasta inca va ramane deosebit de calda pentru ultima decada a lunii noiembrie. Vor cadea precipitatii sub forma de ploaie in aproape toata tara, dar mai cu seama in regiunile sudice, unde local si cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi mai insemnate (pana la 15-20 de mm in Subcarpatii Getici). Vantul va sufla moderat spre tare in sudul si estul teritoriului si in general slab pana la moderat in restul tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 11-16 grade Celsius in vestul Transilvaniei si in Maramures, 13-18 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Dealurile de Vest), 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. In sudul si in estul tarii vremea va fi normala termic pentru aceasta perioada (sau chiar usor mai rece in Moldova), in timp ce in regiunile intracarpatice temperaturile inca se vor situa cu destule grade peste media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri procesul de racire usoara a vremii va continua in cea mai mare parte a tarii, insa temperaturile se vor apropia de normalul specific perioadei doar in sud si est, in timp ce in centrul si in vestul tarii valorile termice inca se vor situa cu pana la 5-7 grade Celsius peste media climatogica a perioadei. Vremea va fi inchisa in toate regiunile si va ploua pe arii extinse in sud, sud-vest si in sud-est, existând șanse pentru o potențială transformare a ploii în lapoviță și ninsoare în estul Transilvaniei, vestul Moldovei și nordul Munteniei. In special in nordul Olteniei se vor inregistra cantitati insemnate de apa, ca urmare a intensificarii orografice a precipitatiilor (pana la 30-40 de mm, in mod izolat). Local va ploua si in restul regiunilor, dar slab cantitativ. La munte la peste 1500 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare si mai ales in Carpatii Meridionali se va depune un strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia Banatului montan, unde va fi tare (cu rafale de pana la 60-80 de km/h). Temperaturile maxime se vor situa in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona subcarpatica a regiunii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.