Cum va fi vremea în intervalul 24 – 27 noiembrie

Următoarele zile vor fi dominate de către un regim anticiclonic de tip azoric, o astfel de configurație sinoptică urmând să se traducă, aproape ca de obicei la final de luna noiembrie, printr-o vreme în general închisă și răcoroasă la șes, în timp ce în zonele de deal înalt și de munte cerul va fi mai mult senin, iar temperaturile vor fi considerabil mai ridicate aici în comparație cu zonele mai joase. În interiorul inversiunilor termice consistente se vor forma nori stratiformi și ceață, din care local vor cădea burnițe slabe, iar în arealele unde partea inferioară a stratului de inversiune va coborî sub 0 grade Celsius, se vor semnala și depuneri de chiciură, dar și ninsori grăunțoase temporare (cu precădere în Transilvania).

Marti vremea va fi calduroasa la deal si la munte, unde cerul se va mentine variabil spre mai mult senin, in timp ce in zonele joase temperaturile vor fi destul de apropiate de media climatologica a perioadei, consecinta a nebulozitatii stratiforme ridicate.

Cu totul izolat in Transilvania vor cadea unele burnite slabe.

Vantul va sufla slab pana la moderat in jumatatea estica a tarii (cu rafale de pana la 50 de km/h in zona Carpatilor de Curbura) si mai mult slab in partea vestica a Romaniei.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade Celsius in Transilvania si Maramures si 6-11 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Capitalei si in sudul litoralului.

Miercuri inversiunea termica va deveni tot mai pronuntata in centrul si nord-vestul tarii, unde maximele zilnice abia vor mai atinge 0 grade Celsius. Izolat vor cadea burnite slabe si ninsori grauntoase, mai ales in zonele deluroase din Transilvania.

Norii stratiformi si ceata vor cruta de aceasta data regiunile sudice si estice, astfel incat aici, ca urmare a insolatiei mai ridicate, valorile termice se vor situa peste media climatologica a perioadei.

Vantul va sufla slab pana la moderat in zonele de deal si de munte si mai mult slab in restul tarii.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 5-10 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in zonele subcarpatice.

Joi potrivit prognozei Vremea.ro profilul termic vertical al inversiunii va continua sa se accentueze, astfel incat mai ales pe timpul zilei vor exista diferente spectaculoase de temperatura (de pana la 14-15 grade) intre zonele de deal si munte si cele de ses.

In Transilvania local si temporar vor cadea ninsori grauntoase si se va forma ceata cu depunere de chiciura, in conditiile in care temperaturile vor ramane negative inclusiv dupa-amiaza.

Vantul va sufla slab pana la moderat in nordul Carpatilor Orientali si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 5-10 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute (2-3 grade) asteptate a se inregistra local in arealele unde se va forma ceata (precum in Campia Ramnicului si a Siretului Inferior).

Temperaturile estimate a se inregistra in cursul diminetii de vineri. Inversiunea termica este perfect reliefata printr-un contrast masiv intre temperaturile negative de pana -7 grade din centrul Transilvanei si cele de 8-9 grade din zonele subcarpatice, rezultand astfel o inversiune foarte consistenta de pana la 15-16 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model ICON-EU (DWD).

Vineri, pe langa nebulozitatea joasa prezenta in centrul si vestul tarii, se vor forma nori stratiformi si ceata pe spatii tot mai extinse si in sud si est, desi in aceste regiuni nebulozitatea este asteptata sa persiste doar local pe intreg parcursul zilei.

In timp ce in regiunile extracarpatice izolat se vor semnala burnite slabe, in centru si vest vor cadea ninsori grauntoase localizate si de scurta durata, iar pe spatii extinse va fi ceata asociata cu depuneri de chiciura.

La deal si la munte vremea se va mentine frumoasa si deosebit de calda.

Vantul va sufla slab pana la moderat la munte si slab in zonele mai joase de relief.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre -5…0 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu valori mai ridicate, de pana la 7-8 grade, asteptate la altitudini de peste 700-800 de metri), -1…4 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 3-8 grade in Muntenia si Moldova si 8-13 grade in Dobrogea.



Un comentariu la „Cum va fi vremea în intervalul 24 – 27 noiembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.