Cum va fi vremea în intervalul 26 – 29 aprilie

Următoarele zile vor aduce în țara noastră o vreme în continuare mai rece față de normalul climatologic al perioadei, în condițiile în care dinspre nord-vestul Europei va avansa către regiunile sud-estice un front atmosferic rece, în spatele căruia se va regăsi un aer polar de origine polar-maritimă. Numai joi se va resimți o ușoară încălzire a vremii, când maximele termice vor trece de pragul de 20 de grade Celsius în Banat.

Precipitațiile vor fi moderate cantitativ în nordul Olteniei și la munte (până la 30-40 de mm în mod izolat) și în general slabe în restul teritoriului. În masivele montane sudice se vor semnala și precipitații solide la altitudini mai mari de 1300-1500 de metri, însă în nordul Carpaților Orientali, îndeosebi în cursul nopților, acestea vor cădea și la altitudini de până la 800-1000 de metri.

Luni vremea va fi in general inchisa mai ales in prima parte a zilei in jumatatea nordica a tarii, unde se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie in mod local, insa acestea vor fi slabe cantitativ. In restul tarii cerul va fi variabil, iar ploile vor cadea doar cu totul izolat (si de asemenea nu se vor acumula cantitati importante de apa). Vantul va sufla moderat la munte (indeosebi in Carpatii Meridionali si de Curbura) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 13-18 grade in Banat, 18-23 de grade in Oltenia si vestul Munteniei, 14-19 grade in estul Munteniei si in Dobrogea si 9-14 grade in Moldova.

Marti vremea se va raci cu precadere in sudul tarii tarii, in timp ce pe spatii extinse vor cadea precipitatii sub forma de ploaie la altitudini mai joase de 1000-1200 de metri, potrivit prognozei Vremea.ro. Exceptie va face nord-vestul Romaniei, unde precipitatiile se vor semnala numai in mod cu totul izolat. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi in general slabe, numai in zona Carpatilor Meridionali urmand sa se stranga local pana la 10-15 mm. Tot in Carpatii Meridionali, la altitudini de peste 1500 de metri se va depune un strat de zapada cu o grosime medie de 5-10 centimetri.

Vantul va sufla moderat in Moldova, Baragan si Dobrogea si mai mult slab in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii si in sudul judetului Constanta) si 9-14 grade in Moldova.

Miercuri procesul de racire a vremii va continua in sud, unde valorile termice se vor situa cu mult sub normalul climatologic al ultimei decade a lunii aprilie, in timp ce in nordul Romaniei temperaturile se vor mentine la valori similare cu cele inregistrate in ziua precedenta. Va ploua pe spatii extinse in cea mai mare parte a tarii (cu exceptia nordului Moldovei), iar in nordul Olteniei si in vestul Carpatilor Meridionali se vor strange cantitati insemnate de apa: izolat pana la 25-30 de mm. La altitudini de peste 1300-1500 de metri va ninge si se va depune un nou strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri, cu precadere pe pantele sudice ale muntilor Parang si Godeanu.

Vantul va sufla tare in Muntii Banatului (cu rafale de pana la 80-100 de km/h), moderat in restul masivelor montane si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 11 si 16 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 7-12 grade in nordul Olteniei si al Munteniei, 12-17 grade in sudul Olteniei si al Munteniei, 10-15 grade in Dobrogea si 8-13 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Podisul Central Moldovenesc.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in seara zilei de miercuri. In intreaga zona montana va ninge, insa izoterma de 0 grade Celsius va fi mai coborata in Carpatii Orientali, astfel incat aici va ninge si la altitudini de 800-1000 de metri, in timp ce in Carpatii Occidentali si Meridionali precipitatiile solide isi vor face aparitia numai la peste 1300-1500 de metri altitudine. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Joi vremea se va incalzi si se va ameliora ca aspect, in special in sudul Romaniei. In jumatatea nordica se vor mai semnala local unele ploi slabe, iar ca urmare a cresterii temperaturilor se va activa si procesul de convectie, astfel incat pe alocuri ploile vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite razlet si de fenomene electrice.

Vantul va sufla moderat in zona montana inalta si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone ale tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 18-23 de grade in Banat si 16-21 de grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in Bucovina, in estul Moldovei si in estul Deltei Dunarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.