Circulatia in troposfera la nivelul Europei in urmatoarele zile va fi una dinamica, indeosebi in partea centrala si estica. Un anticiclon de tip islandez va bloca avansul maselor de aer cald si umede dinspre Oceanul Atlantic inspre vestul continentului, fapt ce va lasa cale libera unui aer mai rece de origine polara, venit dinspre nordul Scandinaviei si a Rusiei europene. Odata ajuns in Marea Mediterana, aerul rece venit dinspre nord in combinatie cu un aer tropical si umed situat in zona bazinului central al Mediteranei vor conduce la formarea unui ciclon viguros, cu deplasare catre nord-est.
Tara noastra se va situa pe partea de front cald al depresiunii in prima parte a intervalului, astfel incat temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei. Precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie (inclusiv la munte) joi si vineri, iar cantitatile de apa estimate a se acumula pe intreg parcursul intervalului izolat vor ajunge pana spre 40-60 de mm in nord-vestul Carpatilor Orientali, vestul Muntilor Apuseni si vestul Carpatilor Meridionali.
Incepand de sambata vremea se va raci (mai cu seama in jumatatea nordica a tarii), iar precipitatiile mixte vor reveni in zonele de deal si de munte.
Joi vremea va fi inchisa in cea mai mare parte a tarii, dar calda pentru aceasta perioada a anului. In jumatatea vestica va ploua pe spatii extinse, iar cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 15-20 de mm, indeosebi in nordul Olteniei.
Vantul va sufla tare la munte si in Banat, moderat in Dobrogea si centrul Moldovei si slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade Celsius in Transilvania, Banat, Crisana si Oltenia, 12-16 grade in Maramures si 18-23 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral (ca urmare a influentei brizei marine).
Vineri, 1 aprilie, instabilitatea atmosferica va fi in crestere in majoritatea regiunilor tarii, iar pe spatii extinse va ploua. Ca urmare a temperaturilor foarte ridicate pentru aceasta perioada, local vor fi si averse insotite de descarcari electrice si izolat de grindina (mai ales in sud). Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 15-20 de mm, iar izolat in Maramures, nordul Transilvaniei, vestul Muntilor Apuseni si vestul Carpatilor Meridionali se vor strange pana la 25-35 de mm.
Vantul va sufla moderat spre tare in sud-est si la munte (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in sudul Banatului si slab pana la moderat in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime se vor situa in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, 23-27 de grade in Muntenia, sudul Moldovei si vestul Dobrogei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan) si 18-23 de grade Celsius in estul Dobrogei si nordul Moldovei.
Sambata vremea se va raci in jumatatea nordica, iar ploile vor continua sa cada pe spatii extinse in vest, centru, nord si local in rest. Cantitatile de apa vor mai ajunge local pana la 15-20 de mm, iar izolat pana la 25-30 de mm (cu precadere in nord-estul Transilvaniei, Maramures si vestul Muntilor Apuseni).
Vantul va sufla tare in sud-estul tarii si in Carpatii Orientali, moderat in celelalte masive montane si in Oltenia si slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 9 si 14 grade Celsius in nordul Transilvaniei si Maramures, 13-17 grade in sudul Transilvaniei, Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, 18-23 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, 14-19 grade in centrul Moldovei si 11-16 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.
Duminica vremea va continua sa se raceasca in toata tara, pe masura ce retrogradarea ciclonului va aduce un aer mai rece atat din straturile superioare ale troposferei cat si advectiv, dinspre zona Scandinaviei. Astfel, temperaturile vor deveni normale pentru aceasta perioada in sudul tarii, in timp ce in nord acestea se vor situa sub medie.
Precipitatiile vor continua sa cada pe spatii relativ extinse in jumatatea nordica si izolat in sud. Cantitatile de apa vor mai ajunge izolat pana la 10-15 mm in masivele montane nordice si in nordul Moldovei. Tot in aceste zone precipitatiile se vor transforma treptat in lapovite si ninsori incepand cu noaptea de sambata spre duminica, iar la altitudini mai mari (peste 1500 de metri) se va depune si un strat de zapada in medie de 10 centimetri. Unele precipitatii mixte isi vor face aparitia cu totul trecator in cursul noptii si in zonele mai joase din centrul Moldovei si estul Transilvaniei, insa sansele pentru depunerea unui strat – chiar si subtire – de zapada, vor fi minime.
Vantul va sufla moderat in sudul tarii, moderat spre tare la munte si in general slab pana la moderat in celelalte regiuni.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in nordul Transilvaniei si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in partea centrala a Maramuresului), 6-11 grade in sudul Transilvaniei, Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, 13-18 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, 8-13 grade in centrul Moldovei si 4-9 grade Celsius in nordul Moldovei.