Cum va fi vremea în intervalul 8 – 11 iunie

Următoarele zile în țara noastră vor fi dominate de către o vastă arie de instabilitate atmosferică (instabilitate ce va cuprinde o mare parte din Europa, de asemenea), poziționarea anticiclonului azoric la sud de Arhipelagul Britanic urmând să favorizeze o circulație meridională a aerului în troposfera joasă, respectiv predominant estică. Astfel, deși vor urma zile cu multe ploi în aversă la nivel național, temperaturile se vor situa peste media climatologica mai ales în regiunile estice (unde nici ploile nu vor fi la fel de consistente precum în restul teritoriului).

Luni vremea va fi usor instabila in vestul, centrul si nordul tarii, unde local se vor semnala averse de ploaie insotite de fenomene electrice. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi in general slabe, doar la munte urmand sa se stranga izolat pana la 10-15 mm. Vantul va sufla moderat in Carpatii Orientali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 24 si 29 de grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Transilvaniei), 27-32 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Moldova si vestul Dobrogei si 22-27 de grade in estul Dobrogei.

Marti
instabilitatea atmosferica se va accentua in aproximativ aceleasi locatii unde s-au semnalat averse si in ziua precedenta, doar ca de aceasta data cantitatile insemnate de apa se vor strange pe spatii ceva mai extinse (si indeosebi in sud-vest – pana la 15-20 de mm in mod local). Vantul va sufla moderat in zona inalta a Carpatilor Meridionali si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 29-34 de grade in Muntenia, Moldova si vestul Dobrogei si 24-29 de grade Celsius in estul Dobrogei.

Miercuri va ploua in averse insotite de descarcari electrice pe ariii extinse indeosebi in zonele intracarpatice, unde local se vor acumula 20-25 de mm de apa, iar izolat 30-40 de mm. In acelesi timp in est si sud-est aversele isi vor face aparitia numai izolat, iar temperaturile vor fi considerabil mai ridicate in aceste zone. Vantul va sufla moderat in Carpatii Orientali si Meridionali si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 25-30 de grade in vestul Munteniei, estul Dobrogei si nordul Moldovei si 29-34 de grade in estul Munteniei, vestul Dobrogei si sudul Moldovei, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Baragan.

Joi instabilitatea atmosferica va fi pronuntata in aproape toate regiunile, cu exceptia estului si a sud-estului extrem, unde cerul se va mentine variabil. Vor cadea averse de ploaie insotite de fenomene electrice si izolat de grindina pe spatii extinse, iar cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-25 de mm si izolat pana la 30-40 de mm (mai ales la munte si in sudul Banatului). Vantul va sufla moderat la munte si in general slab in restul regiunilor tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 23-28 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 26-31 de grade in vestul Munteniei, estul Dobrogei si nordul Moldovei si 30-35 de grade Celsius in estul Munteniei, vestul Dobrogei si sudul Moldovei.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in seara zilei de joi. Va ploua in averse in majoritatea zonelor tarii, exceptie urmand sa faca estul si sud-estul extrem, unde ploile se vor semnala numai izolat. Pe intreg parcursul intervalului se vor strange local 20-30 de mm, iar izolat 50-60 de mm. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.