Craciunul anului 2017 va respecta „traditia” anilor trecuti, cand circulatia la nivelul Europei a trecut din faza de blocaj anticiclonic intr-o dominatie a circulatiei zonale. Astfel, chiar incepand cu prima zi de Craciun, o serie de cicloni atlantici vor advecta pe partea lor anterioara un aer foarte cald de origini tropicale dinspre nordul Africii. Concomitent, precipitatiile vor lipsi aproape cu desavarsire in cele trei zile de Craciun, singura sansa pentru un „Craciun alb” urmand sa fie rezervata locuitorilor din estul Transilvaniei, Maramures si Dealurile de Vest, ca urmare a unor ninsori slabe asteptate sa cada in cursul weekend-ului.
Sambata vremea va fi inchisa indeosebi in regiunile intracarpatice, unde local va ninge slab. Unele precipitatii mixte slabe isi vor face aparitia in prima parte a zilei izolat si in sud si sud-est. In vestul Carpatilor Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali, cat si in zonele mai joase din Maramures si Bistrita se va depune un strat de zapada de pana la 4-6 centimetri. Vantul va sufla moderat aproape peste tot, cu unele intensificari temporare la tare in zonele montane inalte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 1-5 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in nordul Olteniei) si 0-5 grade in Moldova.
Duminica, in Ajunul Craciunului, vremea se va mentine inchisa in vest, centru si nord, unde local se vor semnala precipitatii mixte, slabe cantitativ. Din nou in prima parte a zilei unele benzi noroase vor ajunge si in sud si sud-est, insa precipitatiile vor cadea doar pe spatii relativ restranse in aceste regiuni. In Maramures se mai pot depune 2-4 centimetri de zapada, in zonele adiacente muntilor stratul cumulat putand ajunge pana la o grosime de 10 centimetri. Datorita unei advectii foarte rapide de aer cald in altitudine, in paralel cu o circulatie a aerului mai lenta in stratul limita din apropierea solului (unde temperaturile se vor mentine apropiate de pragul inghetului), fenomenul de ploaie inghetata isi poate face aparitia in vest si in centru, existand riscul formarii de polei. Vantul va sufla tare in nordul Moldovei si in sudul Olteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures si 5-10 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu temperaturi usor mai ridicate asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice.
Luni, in prima zi de Craciun, vremea va continua sa se incalzeasca mai ales in sud, devenind deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. Unele precipitatii mixte slabe isi mai pot face aparitia izolat in nordul Carpatilor Orientali, in restul zonelor cerul urmand sa devina variabil. Vantul se va diminua in intensitate in aproape toata tara, doar in sud-est si in nordul Moldovei urmand sa mai prezinte unele intensificari (de pana la 30-40 de km/h la rafala). Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai scazute asteptate in zona Luncii Dunarii) si 8-13 grade in Moldova.
Marti, in a doua zi de Craciun, vremea va fi in general frumoasa si deosebit de calda in toata tara. Cerul va fi mai mult senin in jumatatea sudica a teritoriului si variabil in cea nordica. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in Dealurile de Vest), 8-13 grade in Oltenia si Muntenia si 6-11 grade in Dobrogea si Moldova.
Miercuri, de Sfantul Stefan, vremea se va mentine in continuare frumoasa in aproape toata tara si deopotriva deosebit de calda comparativ cu normalul climatologic corespunzator ultimei decade a lunii decembrie. In vestul tarii in a doua parte a zilei isi vor face aparitia unele innorari temporare, insa doar cu totul izolat se vor semnala precipitatii slabe (sub forma de ploaie). Vantul va sufla slab aproape peste tot, cu exceptia vestului extrem, unde va fi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures si 7-12 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in zonele subcarpatice din sud si in Dealurile de Vest.