Cum va fi vremea în România în săptămâna 11 – 17 ianuarie

Urmatoarele zile vor aduce pe teritoriul tarii noastre o vreme schimbatoare, specifica mai degraba lunii martie, atat din punct de vedere al temperaturilor cat si al formei precipitatiilor. Circulatia aerului in toata partea de sud-est a Europei va fi foarte dinamica, fronturile atmosferice succesive urmand sa lase precipitatii bogate cu precadere in partea nord-vestica a Romaniei. In a doua parte a saptamanii este asteptata o racire treptata a vremii si o transformare a precipitatiilor din ploaie in lapovita si ninsoare, iar pe parcursul weekend-ului temperaturile vor reveni la valori aproapiate de media climatologica a perioadei, dupa ce luni si mai ales marti abaterile termice pozitive fata de medie vor fi de pana la 10-12 grade Celsius.

Luni vremea va fi in general inchisa in toata tara (cu exceptia regiunilor extracarpatice unde cerul va fi variabil), insa deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. In vestul, nordul si centrul tarii vor cadea precipitatii importante cantitativ sub forma de ploaie, ninsoarea urmand sa isi faca aparitia doar la altitudini de peste 2000 de metri. In vestul muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali cantitatile de apa mai pot ajunge pana la 20-30 de mm, existand riscul unor cresteri de debite pe unele rauri mai ales din Maramures, datorita atat topirii zapezii cat si a ploilor importante din ultimele zile, ce au totalizat pana la 50-60 de mm pe alocuri. Frontul cald care ne va aborda dinspre sud-vest va prezenta un gradient baric extrem de ridicat, astfel incat in vestul Romaniei vantul se va intensifica treptat si va atinge spre seara viteze la rafala de pana la 80-90 de km/h, iar la munte pana la 120 de km/h.Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia si Muntenia, 11-15 grade in Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Viteza vantului la rafala estimata pentru luni seara. Mai ales in judetele Bihor si Satu-Mare vantul va sufla extrem de puternic, cu rafale de pana la 80-90 de km/h. Sursa: modellzentrale.de, model WRF-ARW.

Viteza vantului la rafala estimata pentru luni seara. Mai ales in judetele Bihor si Satu-Mare vantul va sufla extrem de puternic, cu rafale de pana la 80-90 de km/h. Sursa: modellzentrale.de, model WRF-ARW.

Marti vremea se va mentine in continuare deosebit de calda pentru a doua decada a lunii ianuarie, temperaturie in unele zone urmand sa fie si cu 10 grade mai ridicate fata de normele climatologice ale perioadei. In vestul, centrul si nordul tarii vor continua sa cada precipitatii sub forma de ploaie, iar la munte limita ninsorilor va cobori de la 2000 de metri pana la 1000-1200 de metri, urmand sa se depuna un strat consistent de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Unele ploi vor patrunde si in sudul si estul tarii, insa se vor semnala doar local si vor fi slabe cantitativ. In Maramures si local in nordul Transilvaniei cantitatile de apa mai pot ajunge pana la 20-30 de mm, riscul pentru producerea unor inundatii locale urmand sa se mentina pe raurile de munte. Vantul va continua sa sufle tare, desi nu la aceleasi viteze precum in ziua precedenta, insa pe arii mai extinse – intensificarile puternice de vant urmand sa se extinda pana in Oltenia si in Muntenia. Maximele termice ale zilei vor urca pana la valori de 3-8 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate pe litoral, de pana la 15 grade Celsius) si 7-12 grade in Moldova.

Miercuri se va raci usor in toata tara, pe masura ce frontul rece al unei depresiuni centrate intre Finlanda si Rusia ne va traversa de la vest catre est. Vor cadea precipitatii pe arii extinse in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ, doar cu totul izolat urmand sa se mai acumuleze cantitati de pana la 10-15 mm. Cu toate ca in prima parte a zilei precipitatiile vor ramane sub forma de ploaie in zonele de ses, acestea se vor transforma treptat in lapovite si ninsori odata cu lasarea intunericului, iar la altitudini mai mari de 500 de metri se va depune si un strat subtire de zapada. Vantul va continua sa sufle tare in vestul, centrul si nordul tarii, local si in sud, cu viteze ce vor atinge la rafala 60-70 de km/h, iar la munte va spulbera ninsoarea. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 1 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 4-8 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Joi procesul de racire usoara a vremii va continua in vestul, centrul si nordul tarii, insa in sud si sud-est temperaturile vor fi similare cu cele din ziua precedenta. In prima parte a zilei vor mai cadea precipitatii mixte slabe cantitativ in Transilvania, Maramures si nordul Moldovei, in restul tarii cerul urmand sa fie variabil. Vantul va continua sa prezinte intensificari temporare la tare, de aceasta data mai ales in regiunile extracarpatice, unde la rafala va mai putea atinge viteze de pana la 60-65 de km/h, iar la munte va viscoli si va spulbera zapada depusa. Maximele termice ale zilei vor fi cuprinse in general intre 0 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Vineri un talveg depresionar format in zona golfului Genoa va patrunde prin Banat si va afecta pe rand aproape toate regiunile tarii. In Banat, Crisana si in sudul Transilvaniei se vor semnala predominant ploi, in timp ce in nordul Transilvaniei si al Moldovei precipitatiile vor fi preponderent sub forma solida, insa depunerea de strat va fi anevoioasa datorita temperaturilor situate usor deasupra pragului de inghet. Mai ales in Banat si in sudul muntilor Apuseni cantitatile de apa pot ajunge local pana la 20-30 de mm, izolat chiar si 40 de mm. La munte va ninge viscolit si se va depune un nou strat consistent de zapada, exceptie facand estul Carpatilor Meridionali si Carpatii Orientali, unde precipitatiile vor ajunge abia spre seara si vor fi mai slabe cantitativ. Vantul va sufla cu putere mai ales in vestul extrem al Romaniei si in Moldova, la rafala putand atinge viteze de pana la 60-70 de km/h. Maximele termice vor urca la pranz pana la valori de 0-5 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, 2-5 grade in Oltenia, 4-9 grade in Muntenia, 9-12 grade in Dobrogea si 2-10 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori in nordul regiunii si cele mai ridicate in sud.

Estimarea intensitatii precipitatiilor si tipul acestora pentru seara zilei de vineri. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Estimarea intensitatii precipitatiilor si tipul acestora pentru seara zilei de vineri. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end vremea va continua sa se raceasca, temperaturile urmand sa ajunga pana la valori apropiate de normalul climatologic al periodei, cu exceptia regiunilor intracarpatice si a nordului Moldovei, unde vor fi chiar mai scazute decat media. In cursul diminetilor isi va face reaparitia gerul, iar in vestul, centrul si in nordul Romaniei se vor semnala precipitatii slabe sub forma de ninsoare si se va depune un strat de zapada de 5-10 cm. Vantul va sufla cu putere mai ales in jumatatea nordica a tarii, sporind senzatia de frig, iar la munte pe crestele mai inalte va spulbera puternic zapada depusa.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.