Lunile mai si iunie sunt considerate a fi cele mai instabile din intreg anul la nivelul tarii noastre, cu un maxim al instabilitatii in intervalul 15 mai – 15 iunie. Urmatoarele zile nu vor face rabat de la aceasta „traditie” climatologica, astfel incat majoritatea zonelor vor fi afectate de averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Cele mai insemnate cantitati de apa se vor inregistra, ca in cazul precedentului ciclon, in Moldova si in zona Carpatilor Orientali. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme normala pe intreg parcursul intervalului, cu mici abateri de la norme doar in sud, unde temperaturile vor fi usor mai ridicate fata de medie.
Luni un viguros ciclon mediteranean isi va face intrarea in tara noastra prin sud-vest, unde inca de la primele ore ale diminetii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Dupa orele pranzului aversele vor curprinde si restul zonelor tarii, cu exceptia sud-estului unde acestea se vor semnala doar izolat, spre seara. Nu vor lipsi si fenomenele mai severe precum grindina de mici si medii dimensiuni, intensificarile de vant ce vor lua aspect de vijelie la inceputul averselor si frecventele descarcari electrice. Cantitatile de apa vor fi izolat mai insemnate in regiunile intracarpatice si in Moldova, pana la 20-30 de mm, insa deplasarea relativ rapida a furtunilor va impiedica acumularea unor cantitati mai mari de apa, ce pot deveni periculoase prin prisma potentialelor inundatii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania si Maramures, 26-30 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia si Muntenia si 25-30 de grade in Dobrogea, cu valori usor mai scazute pe litoral.
Marti instabilitatea atmosferica va domina intreaga ziua in jumatatea estica a tarii, unde se vor semnala pe spatii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Desi severitatea fenomenelor nu va mai fi la fel de ridicata precum in ziua precedenta, cantitatile de apa ce se vor acumula vor fi importante: local 15-20 de mm si izolat 25-30 de mm. Unele averse slabe de ploaie isi vor face aparitia si in restul zonelor tarii in cursul pranzului, insa nu sunt asteptate cantitati mari de apa decat cu totul punctiform. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare in cursul dupa-amiezii in vestul extrem, sud-vestul Olteniei si pe litoral. Maximele termice vor fi in scadere fata de ziua de luni si se vor incadra in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 22-26 de grade in Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-27 de grade in Moldova.
Miercuri tara noastra va fi impartita in doua din punctul de vedere al desfasurarii vremii: in jumatatea nordica se vor inregistra pe arii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice, in timp ce in cea sudica vremea se va mentine mai mult frumoasa si calda, cu un cer variabil. Din nou – izolat – se pot acumula cantitati mai mari de apa, in special in nordul Moldovei si in Maramures (pana la 15-20 de mm). Vantul se va intensifica treptat in jumatatea estica a Romaniei, unde va sufla moderat pana la tare, mai ales in cursul dupa-amiezii; in restul zonelor acesta va fi in general slab. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 20-25 de grade in Transilvania si Maramures, 22-26 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova, cu valori usor mai ridicate in sudul extrem al regiunii.
Joi instabilitatea atmosferica se va accentua si in sudul tarii (unde se va si raci usor), pe masura ce o noua depresiune mediteraneana, dezvoltata in spatele celei precedente, va intra prin sudul Banatului si al Olteniei. Fenomenele convective vor fi prezente in toate zonele tarii, insa vor avea o frecventa si severitate mai ridicata in cele sud-vestice. Nu vor lipsi intensificarile puternice ale vantului legate de momentul de inceput al averselor, grindina de mici si medii dimensiuni (chiar mari dimensiuni, cu totul izolat) si descarcarile electrice frecvente. Local si cantitatile de apa vor fi mai insemnate, pana la 10-15 mm, iar in mod izolat se pot acumula chiar si 20-30 de mm. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-23 de grade in Moldova, din nou cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul extrem al regiunii (judetele Galati si Vrancea).
Vineri ciclonul mediteranean va ajunge in bazinul vestic al Marii Negre, unde va incepe procesul de retrogradare, iar implicit si fenomenele meteo cele mai severe se vor desfasura in regiunile estice ale tarii. Sunt asteptate averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii extinse, iar izolat va cadea si grindina. Cantitatile de apa cele mai insemnate se vor inregistra in nordul Moldovei, unde se pot acumula pana la 30-40 de mm. Valori moderate de 10-20 de mm se pot acumula, insa, in orice zona a tarii, deoarece instabilitatea va fi generalizata. Vantul va sufla in general slab in aproape toate regiunile, doar in Moldova urmand sa prezinte unele intensificari temporare la tare, in cursul pranzului. Maximele termice vor continua sa mai scada usor si vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-21 de grade in Moldova.
Caracterul instabil al vremii se va mentine si in week-end, cand ploile in aversa insotite de descarcari electrice se vor semnala in aproape toate zonele tarii, cu precadere in cursul pranzului. Temperaturile se vor mentine la un nivel normal pentru inceputul lunii iunie, cu maxime ce urmeaza sa fie incadrate in general intre 20 si 25 de grade Celsius la nivelul intregii tari.