Cum va fi vremea în România în săptămâna 4 – 10 aprilie

Prima parte a lunii aprilie se va caracteriza printr-o vreme calda, dupa scurta racire de la mijlocul saptamanii curente. In cursul zilelor de miercuri si joi temperaturile pot urca din nou pana la 30 de grade Celsius, aceste valori fiind mai ridicate decat media multianuala cu pana la 15-16 grade. Precipitatiile vor fi putine si se vor semnala mai ales spre sfarsitul saptamanii, cand si temperaturile vor marca o scadere destul de consistenta.

Luni vremea va fi in incalzire fata de ziua precedenta si in general frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Dimineata se mai poate semnala inghet in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, insa nu va fi la fel de accentuat precum in dimineata de duminica (3 aprilie), cand minimele au coborat pana la -5 grade Celsius. Vantul va sufla in general slab, cu unele intensificari temporare la tare doar in vestul extrem al tarii, in sudul Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 22-26 de grade in Banat si Crisana, 20-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai coborate pe litoral) si 20-23 de grade in Moldova.

Marti procesul de incalzire a vremii va continua (mai ales in sudul si sud-vestul tarii), pe fondul solidificarii unui regim anticiclonic peste toata partea de sud-est a Europei, in contextul unei advectii de aer cald tropical provenit din nordul Africii (advectat pe partea anterioara a unei depresiuni centrate in estul Spaniei). Dimineata de asemenea vor fi temperaturi mai ridicate, doar cu totul izolat in depresiunile din estul Transilvaniei urmand sa se mai inregistreze valori termice apropiate de 0 grade Celsius. Vantul va sufla in general slab pana la moderat peste tot, dar in cursul dupa-amiezii acesta poate avea unele intensificari temporare in nord-vestul tarii, unde rafalele vor atinge viteze de pana la 50-60 de km/h. In a doua parte a zilei vor aparea unele innorari mai accentuate in zona nord-estica a tarii, insa doar cu totul izolat vor fi conditii pentru averse slabe de ploaie. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana, 23-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu temperaturi usor mai scazute in zona litorala) si 21-26 de grade in Moldova.

Miercuri vremea va continua sa fie frumoasa si calda, pe masura ce aerul tropical provenit din nordul Africii va patrunde tot mai adanc in interiorul continentului. Dupa-amiaza vor exista conditii pentru unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice la munte si in sud-vestul tarii, dar fara posibilitatea acumularii unor cantitati mari de apa. Vantul va sufla in general slab pana la moderat peste tot, cu exceptia nord-vestului, unde din nou mai poate avea unele intensificari la tare. Maximele termice se vor situa in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana, 25-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade in Moldova. De notat faptul ca litoralul va avea parte de temperaturi ceva mai scazute, in jurul a 20 de grade Celsius, datorita brizei Marii Negre ce se va activa dupa orele diminetii.

Abaterile termice estimate a se inregistra miercuri dupa-amiaza. Din nou Romania se va afla in centrul acestor abateri, in sudul Transilvaniei si in zonele montane temperaturile urmand sa fie cu pana la 15-16 grade Celsius mai ridicate fata de normalul climatologic al perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Abaterile termice estimate a se inregistra miercuri dupa-amiaza. Din nou Romania se va afla in centrul acestor abateri, in sudul Transilvaniei si in zonele montane temperaturile urmand sa fie cu pana la 15-16 grade Celsius mai ridicate fata de normalul climatologic al perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi se va atinge apogeul valului de caldura pe teritoriul tarii noastre, in conditiile in care temperaturile maxime pot urca pana la 30, chiar 31 de grade Celsius in sudul si sud-vestul tarii. Cerul se va mentine mai mult senin pe intreaga durata a zilei, doar la munte in cursul dupa-amiezii urmand sa se semnaleze unele averse slabe de ploaie, cu totul izolat. Vantul se va intensifica treptat in Moldova, unde poate sufla cu viteze de pana la 50 de km/h la rafala, cu precadere in orele pranzului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 25-29 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade in Moldova. Litoralul va fi din nou exceptat de la aceste temperaturi varatice din restul tarii, aici maximele urmand sa fie de „doar” 20-22 de grade Celsius.

Vineri se va inregistra o usoara racire a vremii, pe masura ce aerul tropical va fi impins incet-incet spre nord-est de un front rece ce va fi prezent la vest de tara noastra (in zona vestului Ungariei). Pe parcursul zilei vremea va fi in general frumoasa iar cerul mai mult senin, insa spre seara innorarile se vor accentua incepand din sud-vestul tarii, unde se vor semnala pe arii relativ extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Cateva averse slabe vor fi prezente si in zonele montane in cursul dupa-amiezii, insa doar cu totul izolat. Vantul va sufla moderat pana la tare in regiunile extracarpatice datorita gradientului baric ce se va „strange” cu cateva sute de kilometri in avangarda frontului rece, in restul zonelor acesta urmand sa fie in general slab. Maximele termice vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

In week-end, conform ultimelor materiale de prognoza disponibile, este de asteptat o racire mai semnificativa a vremii cu precadere in regiunile intracarpatice si in nordul Moldovei. Aria precipitatiilor se va extinde treptat si va cuprinde aproape intreaga tara, cu exceptia sudului extrem si a sud-estului, unde ploile se vor semnala doar cu totul izolat. In sud-vestul tarii si in zonele montane adiacente se pot acumula si cantitati mai importante de apa, de pana la 20-30 de mm.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.