Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 1 – 6 iunie

Săptămâna va debuta cu o vreme mult mai caldă decât cea din a doua parte a săptămânii trecute, iar mediile zilnice vor fi în general cu 3-4 grade mai ridicate ca în precedentul interval. Aversele de ploaie nu vor lipsi din peisaj, dar se vor menține mai mult deasupra zonelor montane (mai puțin joi și vineri), iar weekend-ul se anunță a fi unul frumos și lipsit de precipitații.

Luni vremea va fi caldă și în general frumoasă în toată țara, câmpurile ciclonice stând departe de zona aceasta a Europei. Câteva averse de ploaie cu inițiere diurnă vor avea loc la munte și izolat în nordul Transilvaniei și al Moldovei, însă cantitățile de precipitații așteptate nu vor fi ridicate, fiind furtuni pulsante. Din momentul în care norul precipită, ploaia căzută răcește coloana de aer din interiorul lui, iar norul rămânând fără ascendență, se disipează. Acest lucru nu este valabil în cazul supercelulelor, unde ploaia cade la dreapta coloanei de aer în rotație, de aceea supercelulele au o durată de viață mult mai mare ca a celulelor de furtună obișnuite. Temperaturile se vor încadra între 26 și 31 de grade în sudul, vestul și în estul țării, în timp ce în intracarpatic acestea vor fi cuprinse în general între 23 și 28 de grade, cu cele mai scăzute valori în nordul regiunii și în Maramureș.

Marți vremea va continua să se încălzească ușor iar cerul va fi variabil spre mai mult senin aproape peste tot. Din nou unele averse sunt probabile în cursul după-amiezii la munte și cu totul izolat în Maramureș și nordul Moldovei, dar și în aceste zone în prima parte a zilei vremea va fi plăcută, cu un cer mai mult senin. La nivel național sub aspect termic va fi o cvasi-izotermie, cu temperaturi similare peste tot, marja în care se vor încadra fiind între 27 și 32 de grade. Acest „fenomen” este de altfel specific pentru zilele în care masa de aer din interiorul anticiclonului este compactă, cu proprietăți termice similare pe arii foarte extinse. Chiar și în depresiunile din estul Transilvaniei va fi cald, maximele putând ajunge până la 27-28 de grade.

Miercuri modificările asupra evoluției vremii în România vor fi insignifiante, cu excepția încălzirii suplimentare din regiunile sudice. Când deasupra unei zone este prezent un anticiclon, cum va fi de altfel cazul și pentru țara noastră în zilele viitoare, dinamica aerului în troposferă este redusă, iar insolația și încălzirea de pe timpul zilei a solului fac ca temperaturile să crească de la o zi la alta, în absența unor factori de vânt sau nebulozitate. Așadar, va fi încă o zi plăcută, cu un cer mai mult senin, deși câteva înnorări și averse slabe de ploaie sunt iarăși posibile în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, însă șansele ca aceste averse să coboare și spre zonele de șes sunt aproape nule. Temperaturile vor fi cuprinse între 26 și 30 de grade în Transilvania și în Moldova, cu cele mai ridicate valori în sudul acestor regiuni, în timp ce în sud și în sud-vest maximele vor urca chiar și până la 33-34 de grade Celsius, indicele de comfort temperatură-umezeală putând să atingă cu totul izolat pragul de 80 de unități.

Joi o perturbație atlantică va arunca peste țara noastră un front rece, dar acesta va fi slab, nereușind să strice prea mult regimul termic instalat în zilele anterioare. Frontul va intra în România prin nord-vest, însă gradientul termic nefiind foarte ridicat după cum spuneam, nici furtunile care îl vor însoți nu vor fi prea severe. Totuși, acestea se vor produce în special în cursul după-amiezii (ajutate și de insolație) în vestul, centrul și în nordul țării, iar cantitățile de precipitații vor fi în general moderate, cu valori care cu totul izolat pot depăși 20 de mm. Nu este exclusă nici grindina, iar în timpul averselor, unde curenții descendenți din furtună vor fi mai puternici, rafalele de vânt pot depăși 70 de km/h. În restul țării cerul se va menține mai mult senin, cei câțiva nori care se vor forma nefiind capabili să producă precipitații. Temperaturile vor marca o scădere ușoară de 2-3 grade în regiunile intracarpatice, maximele termice urmând să fie cuprinse în general între 25 și 28 de grade, în timp ce în sudul, sud-vestul și estul țării din nou va fi foarte cald, cu maxime cuprinse între 29 și 33 de grade, în Oltenia putându-se ajunge până la pragul de 35 de grade, considerat a fi pragul de jos pentru ca o zi să fie declarată a fi caniculară, pe fondul unui cer mai mult senin.

Vineri răcirea se va resimți ușor și în regiunile sudice, iar temperaturile doar izolat vor mai atinge pragul de 30 de grade. Frontul rece împreună cu furtunile asociate va activa cu precădere în sudul și în sud-estul țării, local în Dobrogea acestea putând fi severe, cu vijelii și grindină, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate izolat, de până la 20-30 de mm. Vremea însă va fi departe de a fi închisă, în prima parte a zilei cel puțin cerul urmând să fie mai mult senin. În Transilvania, vestul țării și jumătatea nordică a Moldovei vremea se va ameliora față de joi și va fi frumoasă pe aproape întreg parcursul zilei, dar ușor mai rece decât joi, maximele urmând să urce abia până la 24-26 de grade Celsius. În sud, în ciuda instabilității mai accentuate se va păstra un aer mai cald, cu temperaturi cuprinse în general între 26 și 30 de grade.

Zona de presiune ridicată estimată a se instala în sudul continentului la finalul săptămânii, ce se va transpune la sol printr-o vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate. Sursa: meteociel.fr, model GFS.

Zona de presiune ridicată estimată a se instala în sudul continentului la finalul săptămânii, ce se va transpune la sol printr-o vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate. Sursa: meteociel.fr, model GFS.


În week-end vremea se va ameliora în toată țara, iar anticiclonul azoric își va relua rapid locul deasupra sud-estului Europei, incluzând și România. Atât sâmbătă cât și duminică, pe baza materialelor disponibile la această oră, se poate conclude că există o probabilitate ridicată ca precipitațiile să lipsească cu desăvârșire de pe tot teritoriul țării, iar implicit și vremea va fi frumoasă, cu un cer mai mult senin. Maximele termice vor urca atât sâmbătă cât și duminică până la 30 de grade în vestul țării, în rest urmând să fie cuprinse în general între 25 și 28 de grade. Și pe litoral vremea va fi frumoasă la finalul săptămânii, cu o vreme numai bună pentru plajă și scăldat în apa mării, aceasta din urmă începând să aibă temperaturi propice pentru îmbăiere (în jur de 20-22 de grade).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.