Intervalele cu instabilitate accentuată vor fi la ordinea zilei pe parcursul întregului interval, fenomenele meteo așteptate fiind severe pe alocuri, datorita unui front rece care va traversa lent tara noastră de la vest la est in prima parte a săptămânii. Vremea va fi caniculara luni în sudul și în estul României, însă mai apoi va intra într-un proces de răcire.
Luni vremea va fi frumoasa in prima parte a zilei in majoritatea zonelor tarii, cu exceptia regiunilor intracarpatice unde mai pot persista unele innorari datorate furtunilor din noaptea de duminica spre luni. Dupa orele pranzului pe arii extinse instabilitatea atmosferica se va accentua treptat, astfel incat sunt asteptate furtuni puternice cu descarcari electrice si grindina in majoritatea zonelor tarii. Cele mai severe fenomene vor fi in zona Moldovei, unde inca va fi foarte cald iar schimbarea masei de aer fierbinte se va face in mod violent (aici sunt posibile si rafale de vant de peste 80 de km/h). In Transilvania frontul rece va fi ajuns in cursul diminetii, astfel incat acolo cu toate ca vor fi furtuni, severitatea acestora nu va fi foarte ridicata. Cantitatile de apa pot fi insemnate local, de peste 20-30 de mm si izolat chiar si pana la 40-50 de mm. In sudul si in estul tarii se va mentine inca aerul tropical nord-african, iar temperaturile vor depasi local 35 de grade Celsius, cu maxime de 36-37 de grade asteptate a se inregistra in Lunca Dunarii. In Transilvania, Banat, Crisana si Maramures aerul se va racori usor, desi maxime de pana la 30-31 de grade se mai pot inregistra in sudul Transilvaniei si in vestul extrem al tarii.
Marti se vor semnala averse cu descarcari electrice cu precadere in Transilvania si in vestul Romaniei, in timp ce in sudul si estul tarii acestea sunt asteptate spre seara. Cu toate ca fenomenele nu vor fi atat de periculoase ca in ziua anterioara, cantitatile de apa mai pot depasi izolat 20-30 de mm unde furtunile vor fi mai persistente. Temperaturile vor scadea usor in sudul tarii, unde numai izolat se mai pot atinge valori de 33-34 de grade Celsius, insa in regiunile intracarpatice si in Moldova scaderea va fi mult mai accentuata, aici maximele termice urmand sa fie incadrate in general intre 20 si 25 de grade.
Miercuri vremea se va ameliora usor ca aspect, cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice mai fiind posibile in Transilvania, sudul tarii si in Moldova. In sud vremea se va raci accentuat fata de ziua precedenta (cu exceptia sud-vestului Olteniei, unde se mai pot inregistra valori de 31-32 de grade), in general maximele urmand sa fie incadrate intre 22 si 27 de grade Celsius. In regiunile intracarpatice temperaturile se vor mentine la valori asemanatoare cu cele din ziua precedenta, cel mai frig urmand sa fie in depresiunile din estul Transilvaniei, unde numai izolat se poate atinge pragul de 20 de grade; in rest temperaturile vor urca in medie pana la 23-24 de grade Celsius.
Joi se va incalzi usor in toata tara iar vremea va fi in general frumoasa, cateva averse de ploaie urmand sa se semnaleze local doar in regiunile montane si izolat si in Oltenia. Maximele termice diurne se vor situa in jurul valorilor de 24-27 de grade in vestul tarii si in Transilvania, in timp ce in sud si in est acestea pot atinge pragul de 30 de grade in sudul Munteniei, insa in general vor fi incadrate intre 26 si 28 de grade.
Vineri vremea va continua sa se incalzeasca usor in toata tara, temperaturile putand atinge 32-33 de grade in sud-vestul Olteniei, in rest urmand sa fie incadrate in general intre 25 si 30 de grade Celsius (cu valori usor mai mici de 25 de grade posibile in Maramures). Cerul se va mentine variabil spre mai mult senin in prima parte a zilei peste tot, insa dupa-amiaza prin vestul tarii este asteptat sa intre un nou front rece care va aduce furtuni puternice cu descarcari electrice pe arii extinse in Banat, Crisana, Transilvania si in Maramures. Fenomenele nu vor fi totusi atat de severe ca cele de la inceputul saptamanii, dat fiind faptul ca nici temperaturile nu vor mai fi atat de ridicate iar energia necesara dezvoltarii furtunilor va fi usor mai scazuta.
In week-end, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice de previziune se asteapta o racire a vremii insotita de multe precipitatii in aproape toate regiunile tarii. Avand in vedere faptul ca deocamdata ne aflam la un interval destul de indepartat de timp de sfarsitul saptamanii si dinamica atmosferei va fi foarte ridicata in aceasta parte a Europei, implicit si predictibilitatea este destul de scazuta – asadar nu vom intra in detalii vizavi de temperaturile ce se asteapta a se inregistra sau de cantitatile de precipitatii estimate. Mai multe informatii despre vremea din week-end vor fi in analiza pe care o vom publica vineri.
Buna ziua,
Vreau sa fac o traversare a Parangului de la Ranca la cabana IEFS. Cum va fi vremea in zona crestei ?
Risc de averse cu fulgere ?
Cu multumiri,
Nicolae Posta
Targoviste