Pe măsură ce intrăm în vară insolația devine din ce în ce mai ridicată iar odată cu ea și instabilitatea crește mult, profitând și de explozia vegetației care adaugă un plus de umiditate aerului. Săptămâna în care tocmai am intrat se va caracteriza printr-o vreme caldă, dar și cu perioade de instabilitate ridicată în special în regiunile intracarpatice.
Luni este singura zi din săptămână în care se pare că vom avea totuși o vreme frumoasă la nivelul întregii țări, cu câteva averse izolate posibile doar în zonele montane. Cerul va fi mai mult senin, iar temperaturile se vor încadra între valori maxime de 25 de grade în Transilvania și 30 de grade în sudul țării, cu precădere în sudul Olteniei. Cel mai răcoare va fi în nordul Moldovei și în Maramureș, unde maximele termice abia vor atinge 21-23 de grade Celsius.
Marți periferia estică a unei depresiuni atlantice se va apropia de țara noastră, proximitatea ei aducând și instabilitate în vest și în centru, instabilitate cauzată de inițierea unei circulații slabe de sud-vest în nivelele joase ale troposferei. Inițierea acestei circulații va favoriza dezvoltarea norilor cumulonimbus, condițiile fiind optime: umiditate ridicată, căldură suficientă și ascensiunea aerului pe verticală în orele după-amiezii (cea din urmă condiție fiind reprezentată de parametrul convectiv Lifted Index). Chiar dacă furtunile nu vor fi pe spații foarte extinse, cantitățile de apă pot fi însemnate izolat, deplasarea celulelor de furtună fiind lentă. Temperaturile se vor menține în continuare ridicate, mai ales în sudul și în estul țării (unde vremea se va menține în general frumoasă), valori de până la 32 de grade fiind posibile în Oltenia și în Banat.
Miercuri nu se vor schimba prea multe din punct de vedere al circulației generale a atmosferei la nivelul României, în continuare regiunile extracarpatice urmând să beneficieze de o vreme foarte frumoasă, cu temperaturi cuprinse între 25 și 30 de grade Celsius. Și în Transilvania va fi cald, până la 28 de grade în sudul regiunii, dar aici umiditatea mai ridicată va face nu numai să se simtă mai cald ca în sudul țării, ci va și conduce la producerea unor furtuni locale, mai ales în vestul regiunii. Condiții și mai bune pentru apariția averselor vor fi însă în Banat și în Crișana, unde și cantitățile de apă pot depăși 20-30 de mm, punctiform.
Joi frontul rece al depresiunii deja difuză din Atlantic se va apropia de vestul țării, astfel încât pe lângă furtunile obișnuite de după-amiază, seara este posibilă sosirea unei linii de vijelie, cu fenomenele severe asociate, cum ar fi grindină de mici și medii dimensiuni, rafale puternice de vânt și frecvente descărcări electrice. Până atunci însă ne vom afla pe partea de front cald a ciclonului, iar temperaturile se vor menține ridicate, de data aceasta cel mai cald urmând să fie, ușor atipic, în Transilvania, unde adăpostul Carpaților va face posibilă păstrarea unei pături de aer mai cald în altitudine, fapt ce se va reflecta și la nivelul solului. Astfel, temperaturile pot ajunge până la 32 de grade în sudul regiunii, în timp ce în extracarpatic cel mai probabil nu vor depăși valoarea de 30 de grade.
Vineri frontul rece va ajunge într-un final în vestul țării iar vremea se va răci destul de accentuat acolo, maximele termice diurne urmând să se încadreze în general între 20 și 23 de grade, izolat până la 25 de grade în județul Satu-Mare. Deși cele mai severe fenomene sunt așteptate în cursul nopții de joi spre vineri, și pe parcursul zilei de vineri vremea va fi instabilă, celulele de furtună urmând să fie prezente pe spații extinse din vestul Olteniei până în nordul Crisanei. Cantitățile de apă pot fi importante, nefiind excluse valori de 40-50 de mm într-un interval de 24 de ore. În tot acest timp în regiunile extracarpatice se va menține vremea frumoasă și caldă, temperaturi de până la 30 de grade urmând să se înregistreze în sudul Olteniei și al Munteniei, în timp ce în rest vor fi cuprinse în general între 25 și 28 de grade.
Sâmbătă prezența anticiclonului est-european în zona Ucrainei în paralel cu sosirea frontului rece din vest va face posibilă formarea unei depresiuni destul de active chiar în zona țării noastre, circulația la nivelele joase și medii ale troposferei începând să se rotească în sens invers acelor de ceasornic. Astfel, deși în prima parte a zilei se va menține o vreme frumoasă și caldă în estul și în sudul României, spre seară furtunile și instabilitatea generalizată din Transilvania vor ajunge și aici, iar ascendența aerului va fi foarte puternică, nefiind excluse furtunile severe cu grindină mare și rafale de vânt de peste 80 de km/h. Temperaturile vor fi din nou ridicate, de până la 30-31 de grade în Muntenia și în partea continentală a Dobrogei, în timp ce în vestul țării, cu precădere în Banat, nu vor depăși 18-19 grade Celsius.
Duminică, deși deja vom fi la un interval de timp destul de îndepărtat, rulările modelelor numerice deocamdată converg spre o retrogradare a depresiunii proaspăt formate sâmbătă în zona Balcanilor, astfel încât instabilitatea va fi generalizată la nivelul întregii țări, dar se pare că nu vor fi fenomene foarte severe, tocmai datorită faptului că vor fi foarte multe furtuni, iar acestea își vor împarți energia acumulată între ele. Vor fi și ploi stratiforme intense, mai ales în Transilvania, unde va fi și cel mai frig. Pentru moment, modelul american de previziune (GFS) preconizează temperaturi extrem de modeste în vestul țării, de doar 14-15 grade, astfel de valori fiind cu mult mai scăzute decât media climatologică a perioadei. În estul țării se pare că va rămâne în continuare cald până spre după-amiază, maximele termice urmând să se încadreze între 23 și 27 de grade Celsius. Cantitățile de apă vor fi poate cel mai important aspect de menționat în această analiză, acestea putând să ajungă și la 80-100 de mm în 48 de ore, pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. Deși aceste cantități sunt așteptate mai ales în regiunile montane, și la șes se pot acumula local 20-30 de mm și izolat 40-50 de mm.