După o vară în care doar luna iunie a stat sub semnul unor temperaturi normale din punct de vedere climatologic, iar iulie și august au fost luni cu abateri termice foarte mari în majoritatea regiunilor tarii, iată că și intrarea în toamna calendaristică se va face sub semnul caniculei. Extinderea anticiclonului azoric până spre sud-estul Europei și prezenta arealelor ciclonice departe de continent, în largul Oceanului Atlantic, va permite aerului tropical provenit din întinsurile deserturi sahariene să migreze spre sudul Europei, țara noastră urmând să fie amplasată în miezul acestui val tropical. Precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire în prima parte a săptămânii, acestea având șansa să apară spre week-end, când este așteptată și o răcire a vremii, cu precădere în regiunile intracarpatice.
Luni vremea va fi caniculară in majoritatea zonelor de ses ale Romaniei, indicele de disconfort termic temperatura-umezeala urmand sa atinga si sa depaseasca pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati, izolat chiar si 85 de unitati! Cerul va fi mai mult senin iar ploile vor lipsi din peisaj, doar la munte fiind sanse pentru cateva innorari, insa si acolo fara precipitatii. Temperaturile maxime se vor incadra intre 32-37 de grade in Transilvania si Maramures (chiar si 38 de grade in sud-vestul Transilvaniei, pe cursul inferior al Muresului), 34-38 de grade in Banat si in Crisana, aceleasi temperaturi fiind asteptate si in regiunile extracarpatice. Pe litoral va fi ceva mai racoare (30-31 de grade Celsius), insa umiditatea mai ridicata datorata proximitatii Marii Negre nu va face aerul foarte respirabil nici aici.
Marti va fi atins apogeul acestui val canicular, in aproape toata tara la altitudini de sub 500 de metri urmand sa se depaseasca pragul caniculei, de 35 de grade Celsius. Nebulozitatea va fi absenta, astfel incat desi ziua este mai scurta si temperaturile din altitudine care se vor inregistra in luna iulie s-ar fi tradus in mod normal prin valori de peste 40 de grade la sol, nici acum nu va fi mult mai rece de atat datorita lipsei complete a norilor. Maximele termice vor fi in medie cu 1 grad mai ridicate fata de cele din ziua precedenta, la nivelul intregii tari urmand sa se inregistreze temperaturi cuprinse intre 33 si 38 de grade Celsius, doar pe litoral si in depresiunile din estul Transilvaniei fiind asteptate maxime usor mai scazute de atat (31-32 de grade). In sudul Banatului si in sud-vestul Olteniei nu este exlusa si o temperatura de 39 de grade, conform modelului numeric american de previziune GFS. Umiditatea din aer va fi de asemenea in crestere, dinspre Marea Mediterana fiind advectat un aer umed, dar acest aer in regim anticiclonic nu va fi capabil sa sustina dezvoltarea norilor convectivi, stabilitatea atmosferica fiind ridicata. Aceasta umiditate ridicata va spori suplimentar disconfortul termic; in conditii unor temperaturi de 35-38 de grade cu umiditate de 40%, indicele de disconfort termic temperatura-umezeala va putea atinge izolat pragul de 85 de unitati, ceea ce se va traduce printr-o temperatura resimțită (la umbra) de aproximativ 45 de grade Celsius!
Miercuri vremea va fi in continuare caniculara in aproape toata tara, acest val tropical fiind destul de atipic, nu va fi in mod violent spulberat de un front rece venit din vest (ca de obicei) ci mai degraba se va stinge treptat pana la finalul saptamanii. Din nou sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule, cerul urmand sa fie senin in toata tara. Doar in muntii din sud-vestul tarii spre seara sunt conditii pentru cateva averse slabe de ploaie, cu totul izolat. Temperaturile la pranz vor fi cuprinse intre 32-36 de grade in Transilvania si Maramures, 34-37 de grade in Banat si Crisana, in timp ce in sudul si estul tarii se vor inregistra in general intre 33 si 37 de grade Celsius, cu cateva valori izolate de 38 de grade posibile in Lunca Dunarii. In dealurile subcarpatice din sudul tarii temperaturile vor fi usor mai scazute, datorita circulatiei aerului in nivelele joase ale troposferei dinspre vest spre est, astfel incat Carpatii Meridionali vor oferi o oarecare protectie in calea tavalugului tropical in acele regiuni (la Pitesti de exemplu este asteptata o maxima de numai 32-33 de grade).
Joi vremea se va mentine caniculara local in zonele de ses, insa temperaturile vor mai scadea in medie cu 1 grad fata de ziua precedenta. De aceasta data instabilitatea atmosferica va fi in crestere in vestul, nordul si centrul tarii, atat in noaptea de miercuri spre joi cat si in dupa-amiaza si seara zilei de joi fiind asteptate local averse de ploaie insotite de descarcari electrice. In conditiile in care temperaturile se vor mentine inca destul de ridicate, sansele pentru vijelii puternice vor fi intrunite, in special in Banat si Crisana. Cantitatile de apa pot depasi izolat 10-15 mm, insa furtunile vor avea o deplasare relativ rapida, astfel incat acumularea unor cantitati mai ridicate de apa nu este favorizata. Maximele termice vor fi incadrate la nivelul intregii tari intre 32 si 36 de grade Celsius, cateva temperaturi de 37 de grade mai fiind posibile in sudul Banatului si sud-vestul Olteniei cat si, paradoxal, in nordul Moldovei, aerul tropical fiind in retragere spre est. Pe litoral si in depresiunile din estul Transilvaniei va fi mai racoare, aici urmand sa se inregistreze intre 30-32 de grade Celsius.
Vineri vremea va fi in continuare calduroasa, temperaturile la pranz fiind mult mai ridicate decat normalul climatologic al inceputului de luna septembrie. Cu toate acestea, in regiunile intracarpatice instabilitatea atmosferica va fi relativ ridicata, cu precadere dupa-amiaza si seara fiind sanse pentru averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice. Furtunile vor fi de tip pre-frontal, acestea fiind cunoscute pentru severitatea lor avand in vedere ca isi sustrag mare parte din energie din insasi aerul tropical in care se dezvolta. Regimul termic va fi mai suportabil decat la inceputul saptamanii, desi vor mai fi posibile temperaturi de peste 35 de grade in sudul Banatului si al Olteniei, dar pentru moment ultimele materiale previzionistice disponibile nu sugereaza posibilitatea inregistrarii unor maxime mai ridicate de 36 de grade Celsius. In restul tarii temperaturile vor fi incadrate intre 31 si 35 de grade, fenomenul de izotermie fiind prezent datorita masei de aer tropical care va avea variatii mici de temperatura pe o arie foarte extinsa.
In week-end este asteptata o racire a vremii si o accentuare a instabilitatii atmosferice in aproape toate regiunile tarii. Sambata centrul si vestul se vor raci primele, apoi duminica si restul tarii. Nu vom oferi foarte multe detalii despre evolutia vremii din week-end pentru moment, deoarece rularile modelelor numerice de previziune (pe care se bazeaza toate centrele meteorologice din lume) sunt impartite in privinta scenariilor meteo posibile. Mai multe amanunte despre vremea din week-end le vom posta in analiza de la finalul saptamanii.