Cum va fi vremea în săptămâna 19 – 25 martie

Ninsorile consistente din ultimele zile din partea estica a tarii au marcat numai inceputul unei perioade de iarna veritabila, deoarece pana pe 24-25 martie se vor semnala ninsori in fiecare zi intr-o buna parte din teritoriu, aceasta perioada urmand sa se finalizeze cu un viscol puternic in sud in cursul zilelor de joi si vineri – un eveniment potential istoric pentru ultima decada a lunii martie. Din punct de vedere termic toate regiunile vor inregistra abateri negative importante, cel mai frig urmand sa fie in Moldova, unde zile in sir nici macar maximele nu vor trece de pragul de 0 grade Celsius.

Luni vremea va fi in general inchisa in tara noastra, in sud urmand sa se semnaleze pe spatii extinse precipitatii predominant sub forma de ninsoare. Muntii Carpati vor constitui o bariera in calea aerului rece venit dinspre nord, astfel incat in zonele centrale ale teritoriului temperaturile nu vor fi suficient de scazute incat sa sustina transformarea ploilor in precipitatii solide. Cantitatile de apa vor fi mai importante in Oltenia si Muntenia, unde se vor acumula pana la 10-15 mm, insa strat de zapada se va depune doar local. In sud-est, datorita prezentei in altitudine a unui aer mai cald, concomitent cu temperaturile preponderent negative, se va semnala ploaie inghetata si se va forma polei. Vantul va sufla moderat in sudul tarii si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai scazute asteptate in estul Transilvaniei), -3…2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -7…-3 grade in Moldova.

Marti vor cadea precipitatii mixte pe arii extinse in toata tara, mai abundente in sud si sud-est, unde Vremea.ro estimeaza ca se vor acumula pana la 15-20 de mm. In a doua parte a zilei precipitatiile vor inceta in sudul tarii, dar vor continua sa cada mai ales in Moldova si in zona Carpatilor Orientali. Local se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, insa in sud-estul extrem se va semnala din nou ploaie inghetata. Bucurestiul se va afla la limita dintre ploaie inghetata si ninsoare, marti dimineata fiind asteptat a se depune un strat de zapada de 5-10 centimetri, mai ales in nordul orasului. Vantul va sufla tare in sud-estul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in rest. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -2 si 3 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, -1…3 grade in Muntenia si Dobrogea si -5…0 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Miercuri un nou val de precipitatii mixte va afecta mai ales regiunile sudice ale tarii, unde se vor mai depune in jur de 5 centimetri de zapada, in special la altitudini de peste 300-400 de metri. Vantul va sufla moderat in vest si in sud-est si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul regiunii) si -3…2 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Joi un puternic ciclon mediteranean va aduce precipitatii predominant sub forma de ninsoare pe arii extinse in sud si est, in timp ce in regiunile intracarpatice acestea isi vor face aparitia din a doua parte a zilei si vor fi mai ales sub forma de lapovita si ploaie. In sudul Romaniei cantitatile de apa vor fi mai insemnate si se va depune un strat de zapada de 10-15 centimetri. Vantul va sufla tare in aproape toata tara, cu exceptia Moldovei, unde va fi moderat. In sudul tarii va fi viscol intens, cu rafale ale vantului ce vor atinge 70-80 de km/h. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -3…-2 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana si -3…2 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cel mai cald urmand sa fie in zona litorala. In cursul diminetii de joi cerul se va putea insenina temporar in nordul Moldovei, in consecinta temperaturile minime avand sansa sa coboare mult sub pragul gerului, in Obcinele Bucovinei urmand sa fie posibile a se inregistra minime termice de pana la -15 grade Celsius.

Vineri ciclonul mediteranean va intra intr-un proces de retrogradare si se va alimenta cu umiditate suplimentara de pe Marea Neagra, astfel incat precipitatiile mixte vor continua in cea mai mare parte a tarii. In sud-est si in est vor fi mai ales ninsori viscolite si se va mai depune un strat de zapada de 5-10 centimetri. La Bucuresti vineri dimineata este asteptat un strat de zapada total de aproximativ 25-30 de centimetri. Vantul va sufla tare in sud-est, continuand sa viscoleasca si sa spulbere zapada depusa pe sol, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Dealurile de Vest) si -3…2 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Stratul de zapada estimat a se afla pe sol in cursul dupa-amiezii de vineri. Cea mai mare parte a sudului tarii va fi acoperit sub o mantie de zapada consistenta mai ales pe parcursul zilelor de joi si vineri, local grosimea stratului de zapada urmand sa atinga chiar si 30-40 de centimetri, fenomen fara precedent in sudul tarii in ultima decada a lunii martie. Va ninge local si in restul regiunilor (mai ales pe timpul noptilor), insa stratul de zapada asteptat a se depune va fi considerabil mai subtire in comparatie cu zonele sudice. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

In week-end vremea se va ameliora treptat ca aspect, urmand sa se mai semnaleze precipitatii mixte slabe doar in sud si in est, unde se vor mai putea depune pana la 5 centimetri de zapada. Daca in regiunile extracarpatice temperaturile vor ramane la valori cu mult sub mediile climatologice ale perioadei, in vest, sud-vest si in centru acestea vor creste cu pana la 5-7 grade Celsius (mai ales pe parcursul zilei de duminica), in aceste zone abaterile termice negative urmand sa nu mai fie semnificative.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.