Cum va fi vremea în săptămâna 2 – 8 octombrie

Următorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general frumoasa in prima parte a saptamanii in aproape toate regiunile tarii, cu temperaturi apropiate de normalul climatologic al perioadei. In a doua parte a saptamanii o serie de pasaje frontale vor afecta cu preponderenta regiunile vestice, nordice si centrale ale teritoriului iar temperaturile vor scadea destul de mult, insa cicloanele asociate vor fi prea nordice pentru a se putea acumula cantitati insemnate de apa. In zonele extracarpatice vremea se va mentine frumoasa in cea mai mare parte a intervalului, doar in sud-estul extrem fiind asteptate unele ploi izolate (si foarte slabe cantitativ). Datorita prezentei unui camp de presiune ridicata in primele zile ale intervalului – si in consecinta a cerului mai mult senin si a vantului calm – diminetile vor fi racoroase mai ales in Transilvania si in nordul Moldovei, iar in depresiunile din estul Transilvaniei temperaturile minime mai pot cobori pana la -6…-5 grade Celsius (in special in cursul diminetii de luni).

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin. Doar in Dobrogea vor fi unele innorari si cu totul izolat pe litoral va burnita. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor tarii, cel mult slab pana la moderat in nordul Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 16 si 21 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in Banat.

Marti vremea va fi frumoasa in Romania pe aproape intreaga durata a zilei si se va incalzi usor. Doar spre seara in nord-vest vor aparea unele innorari si local va ploua slab. Dimineata temperaturile minime vor mai cobori pana la -4…-3 grade in depresiunile din estul Transilvaniei, insa va fi considerabil mai cald fata de prima zi a lunii octombrie, cand s-au inregistrat chiar si -8 grade Celsius la Miercurea-Ciuc. Vantul se va intensifica in vestul si in nord-estul tarii, in zona Moldovei urmand sa sufle cu rafale de pana la 50-60 de km/h. In restul zonelor vantul se va mentine mai mult slab. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 19-24 de grade in Banat si Crisana si 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cele mai ridicate temperaturi urmand a se inregistra in zona Luncii Dunarii.

Miercuri indeosebi in prima parte a zilei vremea va fi inchisa in jumatatea nordica a teritoriului, unde local va ploua slab. Tot aici temperaturile vor marca o scadere destul de accentuata fata de ziua precedenta (cu pana la 5-7 grade pe alocuri). In sudul tarii Vremea.ro prognozează însă că precipitațiile nu vor ajunge, iar cerul va fi variabil. Vantul va sufla moderat in jumatatea sudica a tarii si mai mult slab in cea nordica. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 14-19 grade in nordul Moldovei.

Joi frontul atmosferic va trece rapid de tara noastra, astfel incat cerul se va degaja de nori in mai toate regiunile, iar temperaturile vor creste „la loc” in vest, centru si in nord. Vantul va fi mai activ in nord-vest, unde va sufla cu rafale de pana la 40-50 de km/h, in restul regiunilor acesta urmand sa se mentina mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 16-21 de grade in Transilvania si Maramures (din nou cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei) si 19-24 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cele mai ridicate temperaturi urmand a se inregistra in sudul Banatului.

Vineri un nou front atmosferic va intra in tara noastra dinspre Ungaria, insa acesta va fi chiar mai „uscat” decat precedentul, ploile urmand sa se semnaleze doar izolat, iar cantitatile de apa nu vor depasi pe nicaieri 3-5 mm. Regiunile sud-estice vor fi chiar ferite complet de precipitatii, aici cerul urmand sa se mentina variabil. Cu toate acestea, pasajul frontal va produce din nou o scadere a temperaturilor in regiunile intracarpatice si in nordul Moldovei. In sudul tarii insa valorile termice chiar vor mai creste putin fata de ziua de joi, datorita comprimarii aerului cald in fata frontului si a unui usor efect de foehn la sud de Carpatii Meridionali. Vantul va sufla moderat pana la tare in Transilvania, Crisana, Maramures si in sudul Olteniei, in restul zonelor acesta urmand sa se mentina slab pana la moderat, cel mult moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori mai ridicate – de pana la 20-21 de grade – asteptate in sud-estul Banatului), 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 16-21 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute in nordul extrem al regiunii.

Sambata frontul rece va fi trecut rapid la est de tara noastra, insa in spatele lui va fi advectat un aer deosebit de rece de origine polar-oceanica, astfel incat temperaturile vor scadea accentuat in majoritatea regiunilor tarii (cu pana la 5-7 grade Celsius in anumite zone). Unele ploi slabe se vor mai semnala local in vest, centru si in nord si cu totul izolat in sud-est. In nordul Carpatilor Orientali (la altitudini de peste 1500 de metri) se vor semnala si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cel mult moderat in sudul Transilvaniei si al Olteniei. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei), 12-17 grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 13-18 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate pentru dupa-amiaza zilei de sambata. In regiunile intracarpatice vremea va fi considerabil mai rece fata de normalul termic specific primei decade a lunii octombrie, abaterile termice negative urmand sa fie de pana la 4-6 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica vremea se va incalzi usor in mai toata tara, ca urmare a unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii (via Marea Mediterana), insa cerul va ramane mai mult noros in jumatatea nordica a teritoriului, unde local va mai ploua slab. Vantul va sufla in general slab in sud-vestul Romaniei si moderat in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 16-21 de grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 16-21 de grade in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.