Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general instabila in majoritatea zonelor tarii, dar si usor mai rece fata de media climatologica a perioadei (in special in regiunile extracarpatice ale tarii). In fiecare zi din intervalul prognozat vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii extinse din tara noastra, iar local cantitatile de apa ce se vor acumula pot fi insemnate (pana la 50-70 de mm pe parcursul intregii saptamani). Cauza instabilitatii atmosferice o va constitui un areal depresionar situat in estul Europei, impreuna cu aversele urmand sa soseasca si un aer ceva mai rece de origini polare, ce va fi advectat dinspre nordul Campiei Ruse inspre zonele sud-estice ale continentului.
Luni vremea va fi in general instabila in sudul teritoriului, unde local se vor semnala averse de ploaie insotite razlet si de descarcari electrice. In restul zonelor cerul se va degaja treptat de nori, iar sansele de aparitie a precipitatiilor vor fi aproape nule. Vantul va sufla moderat pana la tare in estul tarii, moderat in vest si slab pana la moderat in centru si in sud. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 23-28 de grade in Oltenia, 18-23 de grade in Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova.
Marti vremea se va ameliora ca aspect in regiunile sudice ale Romaniei, insa aversele de ploaie vor incepe sa isi faca aparitia in sud-vestul si in vestul extrem al tarii, mai ales in cursul dupa-amiezii si al serii. Cantitatile de apa pot ajunge izolat pana la 15-20 de mm, in special in zonele adiacente Muntilor Banatului. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cu exceptia sud-estului extrem – unde acesta va fi moderat (chiar moderat pana la tare pe litoral si in Delta Dunarii). Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade la nivelul aproape intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in Banat si in sud-vestul Transilvaniei.
Miercuri instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in vestul, centrul si nordul tarii, unde pe arii relativ extinse isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice. Izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici si medii, iar cantitatile de apa vor ajunge local pana la 15-20 de mm, insa punctiform (mai ales in zonele de munte) se pot inregistra si cantitati de apa de pana la 25-35 de mm. Vantul va sufla slab pana la moderat in majoritatea regiunilor tarii, cel mult moderat in Moldova, Baragan si Dobrogea. Temperaturile maxime se vor situa in general in intervalul 18-23 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei), 21-26 de grade in Banat si Crisana si 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona litorala si in Delta Dunarii, iar cele mai ridicate in sud-vestul Olteniei.
Joi vremea va fi instabila in majoritatea regiunilor tarii, iar in interiorul arcului carpatic temperaturile vor scadea simtitor in comparatie cu ziua de miercuri. Pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa de aceasta data intensitatea cea mai ridicata a fenomenelor convective va fi in sud si in est, unde si temperaturile mai ridicate vor favoriza o dezvoltare mai pronuntata a norilor pe verticala. Izolat se va semnala si grindina, iar cantitatile de apa local pot ajunge pana la 15-25 de mm, in special in Moldova. Vantul se va intensifica in vestul si in sud-vestul teritoriului, unde va sufla cu rafale de pana la 40-50 de km/h, in timp ce in restul regiunilor tarii acesta se va mentine mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in sudul Banatului) si 20-25 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute estimate a se inregistra in nordul Moldovei, dar si usor mai ridicate (pana spre 26-27 de grade Celsius) in Muntenia.
Vineri vremea se va mentine in general instabila si rece pentru ultima decada a lunii mai in majoritatea regiunilor tarii. Pe spatii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si grindina de dimensiuni mici, iar cantitatile de apa pot ajunge local pana la 10-15 mm, iar izolat pana la 25-30 de mm, cu precadere in zonele subcarpatice din sud si din est. Aerul rece va ajunge si in regiunile extracarpatice ale tarii, unde temperaturile vor scadea cu pana la 5-7 grade fata de ziua precedenta, in timp ce in zonele intracarpatice acestea se vor mentine la valori similare cu cele ce se vor inregistra joi. Vantul va sufla moderat in vest, moderat pana la tare in sud-vest si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures (din nou cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 16-21 de grade in Banat si Crisana, 19-23 de grade in Oltenia, 17-22 de grade in Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova.
In week-end instabilitatea atmosferica va continua sa se manifeste in aproape toate zonele tarii, desi ultimele rulari ale modelelor numerice matematice indica o ameliorare a vremii pe parcursul zilei de duminica in regiunile intracarpatice. Sambata valorile termice maxime se vor mentine inca la valori mai scazute in comparatie cu media climatologica a perioadei in jumatatea estica a teritoriului (intre 15 si 20 de grade, cu valori posibil chiar usor mai scazute in Moldova), in timp ce in vest acestea se vor situa in general intre 20 si 25 de grade Celsius. Duminica se asteapta o incalzire usoara peste tot, astfel incat in ultima zi a saptamanii temperaturile maxime se vor situa la nivelul aproape intregii tarii in limitele normelor climatologice ale ultimei decade a lunii mai: 20-25 de grade Celsius, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra pe litoral si in Delta Dunari, iar cele mai ridicate in Banat si in Oltenia.