Urmatorul interval va aduce o vreme mai activa din punct de vedere meteorologic pe teritoriul tarii noastre, ca urmare a influentei unei arii de presiune scazuta ce va domina peisajul meteo in toata partea de est si sud-est a Europei. Se vor semnala averse de ploaie importante cantitativ in majoritatea zonelor tarii, insa acestea vor fi mai frecvente in jumatatea nordica. Nu vor lipsi descarcarile electrice, grindina de mici si medii dimensiuni si intensificarile de vant cu aspect de vijelie, associate cu momentele de inceput ale averselor. Sub aspect termic, in primele doua zile va mai fi canicula in sud si in sud-vest, unde sunt asteptate maxime de pana la 37-38 de grade Celsius, insa de miercuri vremea se va raci in toata tara, urmand sa devina normala termic pentru aceasta perioada, chiar usor mai rece in regiunile vestice si centrale ale teritoriului.
Luni vremea va fi in general instabila pe arii extinse in majoritatea zonelor tarii, dar mai ales in vest, centru si in nord. Daca in prima parte a zilei cerul va fi variabil, dupa orele pranzului vor aparea innorari accentuate si se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar izolat va cadea si grindina. In sud si est astfel de manifestari ale vremii vor aparea mai cu seama in orele serii, iar precipitatiile vor cadea pe arii mai restranse. Vantul va sufla mai mult slab, doar pe litoral si in Delta urmand sa prezinte unele intensificari cu totul trecatoare la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 33-38 de grade in Banat, Oltenia si Muntenia (unde disconfortul termic resimtit va fi unul moderat) si 29-34 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in partea continentala a Dobrogei si in sudul Moldovei.
Marti temperaturile vor scadea accentuat in vestul tarii, ca urmare a patrunderii unui viguros front atmosferic rece asociat unei depresiuni situate in zona Poloniei. In vest, centru si nord se vor semnala averse puternice de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si grindina de dimensiuni mici si medii, local. Izolat vor fi si vijelii, ca urmare a schimbarii violente a maselor de aer, iar cantitatile de apa vor depasi punctiform 30-40 de mm. In sud si in est fenomenele isi vor face aparitia pe spatii ceva mai restranse, insa severitarea lor va fi la fel de ridicata. Vantul va sufla moderat in majoritatea regiunilor tarii, chiar tare in zonele estice, unde rafalele pot ajunge pana la 60-70 de km/h, iar in momentele de inceput ale averselor chiar 80-100 de km/h. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, 32-37 de grade in Muntenia si Dobrogea (unde izolat indicele temperatura/umezeala – ITU – va mai depasi usor pragul critic de 80 de unitati) si 29-34 de grade in Moldova, cu valorile cele mai scazute asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.
Miercuri vremea va reveni la un regim termic normal pentru aceasta perioada si se va ameliora ca aspect in majoritatea regiunilor tarii. Unele averse de ploaie (in general slabe cantitativ) vor mai fi posibile dupa orele pranzului local in Moldova, iar spre seara cu totul izolat si in Muntenia si Dobrogea. Vantul va slabi la randu-i in intensitate si va sufla slab in aproape toate zonele tarii, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem si pe litoral. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana, 28-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate doar in extremitatea nordica a regiunii.
Joi vremea va redeveni in general instabila in aproape toata tara, cu exceptia vestului unde cerul se va mentine variabil. Pe spatii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar izolat cantitatile de apa pot depasi 20-30 de mm. Vantul va sufla moderat in sud-vestul tarii si mai mult slab in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 18-23 de grade in Transilvania si Maramures (unde vremea va fi racoroasa pentru aceasta perioada), 22-27 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 25-30 de grade in Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade in Moldova, din nou cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.
Vineri se vor mai semnala averse de ploaie local in aproape toata tara, cu exceptia Olteniei si a vestului Munteniei, unde cerul se va mentine variabil. Cu toate acestea, precipitatiile vor fi mai putin intense fata de cele din ziua precedenta, iar in special in zonele intracarpatice valorile termice vor creste usor. Vantul va sufla moderat in aproape toata tara, cu unele intensificari temporare la tare asteptate doar in sud-vestul Olteniei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat si Crisana, 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade in Moldova.
In week-end vom avea parte de o vreme frumoasa si calda, doar pe parcursul zilei de sambata in jumatatea nordica a tarii urmand sa mai existe conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie, in mod local. Daca sambata valorile termice maxime se vor situa in general intre 25 si 30 de grade (cu valori usor mai scazute asteptate in Transilvania, dar si usor mai ridicate in sudul Olteniei), duminica temperaturile maxime vor urca pana spre 28-33 de grade in aproape toata tara, doar in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei urmand sa se inregistreze temperaturi usor mai scazute.