Cea mai mare parte a săptămânii viitoare va fi dominată de o circulație vestică, care va aduce un aer umed și instabil dinspre Oceanul Atlantic înspre țările din vestul și nordul continentului. Vremea va fi închisă și umedă în Arhipelagul Britanic, Peninsula Scandinavă, Țările de Jos și în nordul Germaniei și al Franței. Începând de marți seară spre miercuri, se va dezvolta în bazinul central al Mării Mediterane o extinsă depresiune care va aduce ploi consistente și furtuni în Italia, Spania, sudul Franței și pe coasta dalmată.
Luni și marți vremea va fi închisă și rece în Marea Britanie și țările nordice, aceste regiuni fiind afectate de cicloni atlantici succesivi, dar de slabă intensitate. Va ploua pe arii extinse și vântul va prezenta intensificări în zonele litorale și montane. Centrul Europei va fi sub influența unui câmp de presiune ridicată, care, deși în retragere treptată spre nord, va aduce o vreme frumoasă și relativ caldă pentru ultima decadă a lunii martie.
Luni în estul continentului va fi în continuare o vreme foarte rece, cauza fiind o advecție de aer arctic prăbușită peste Rusia, Belarus și Ucraina ca urmare a scindării vortexului polar; marți însă acest aer rece se va retrage rapid spre nord-est. În sudul Europei vremea se va menține caldă și în general frumoasă, deși în cursul după-amiezelor sunt așteptate averse de ploaie însoțite de descărcări electrice în zonele mai înalte.
În a doua parte a săptămânii se va realiza cuplajul între o mică depresiune aflată în zona Peninsulei Iberice (care va lăsa totuși cantități importante de apa în estul Spaniei pentru început) și un ciclon atlantic aflat în deplasare către sud-est și în slăbire de intensitate. Acest cuplaj însă va da naștere unui „monstru” în bazinul central și vestic al Mării Mediterane începând de miercuri – o depresiune foarte extinsă care va persista asupra acelorași regiuni până spre finalul săptămânii. Fenomenele asociate vor fi severe: cantități foarte importante de apă acumulate într-un interval scurt de timp, descărcări electrice frecvente, grindină de dimensiuni medii și mari și chiar câteva tornade, datorită indicilor de instabilitate foarte ridicați. Prin însăși dimensiunea ei, depresiunea va sustrage energia din apele mării și o va pompa înapoi în atmosferă, dând naștere norilor convectivi cu o dezvoltare mare pe verticală.
Va ploua foarte mult în toate țările din vecinătatea Mării Mediterane, dar maximul se pare că va fi în nordul Italiei, unde, pe fondul accentuării orografice a precipitațiilor în sudul Alpilor, se pot acumula și cantități de peste 250 de mm în 48 de ore! Spre sfârșitul intervalului benzile de precipitații ale ciclonului se vor deplasa spre est și vor aduce cantități de apă foarte ridicate și în Grecia. Deși precipitațiile se vor semnala pe arii extinse, temperaturile vor rămâne în continuare ridicate, dinspre nordul Africii fiind advectat în mod continuu un aer tropical.
Depresiunea respectivă va avea o influența asupra vremii inclusiv în România, însă pentru moment rulările modelelor numerice de previziune plasează precipitații sub formă de ploaie doar în sudul țării, pe parcursul zilei de vineri și posibil și în week-end.
În tot acest timp, în centrul și estul Europei se va menține o vreme în general frumoasă și ușor mai caldă decât în mod normal, cu precipitații temporare doar în zona Germaniei pe parcursul zilei de joi.
Vestul continentului va fi traversat până la sfârșitul săptămânii de câteva pasaje frontale atlantice, dar nu vor fi evenimente meteo importante, în afară de câteva ploi locale și vânt ceva mai susținut în zonele litorale, iar temperaturile vor fi apropiate de mediile ultimei decade a lunii martie.