Cum va fi vremea în săptămâna 23 – 29 octombrie

Urmatorul interval ne va propune incheierea „verii indiene” de care tara noastra a avut parte in ultimele aproximativ doua saptamani, perioada marcata de un persistent regim anticiclonic si implicit de o cvasi-lipsa a precipitatiilor. In prima parte a saptamanii un talveg depresionar desprins din partea sudica a unui vast ciclon atmosferic („Brian” – care a afectat puternic Irlanda in ultimele zile) va intra in apele calde ale Marii Mediterane, unde se va transforma la randu-i intr-o depresiune atmosferica (fapt marcat de izobarele inchise). Acest ciclon va migra rapid catre zona tarii noastre, unde mai ales pe parcursul zilelor de luni si marti va produce precipitatii consistente – indeosebi in sudul tarii. La munte la altitudini de peste 2000 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un nou strat de zapada. Urmatoarele zile ramase din saptamana vor fi mai placute ca aspect, desi in special jumatatea nordica a tarii va mai fi traversata de cateva fronturi atmosferice de slaba amploare (cu exceptia weekend-ului, cand acestea vor fi ceva mai intense). Din punct de vedere termic, in ciuda racirii destul de accentuate de la inceputul saptamanii, vom avea parte de o vreme usor mai calda per ansamblu in comparatie cu media climatologica a perioadei, mai ales datorita nebulozitatii crescute care nu va permite o scadere prea drastica a temperaturilor in cursul noptilor.

Luni vremea va fi inchisa in toata tara si pe spatii extinse va ploua, local insemnat cantitativ. In Oltenia pe arii extinse se vor acumula cantitati de 20-40 de mm, in restul tarii fiind asteptate valori de pana la 10-20 de mm. Singura zona unde nu se vor semnala precipitatii va fi Dobrogea, insa si aici cerul va fi mai mult noros. Vantul va sufla moderat in partea de est a teritoriului si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Moldova si 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in partea estica a Luncii Dunarii.

Marti ciclonul mediteranean isi va continua „deversarea” potentialului precipitabil peste tara noastra, ba mai mult, in sudul teritoriului ploile vor fi chiar mai consistente decat luni, centrul depresiunii urmand sa fie mai aproape de Romania. In nordul Olteniei si al Munteniei se vor acumula cantitati de apa de pana la 40-60 de mm, in restul teritoriului urmand sa se inregistreze pana la 20-40 de mm. Inclusiv la Bucuresti precipitatiile ce vor cadea pe parcursul zilelor de luni si marti sunt asteptate sa totalizeze in jur de 50 de mm. Cel mai putin va ploua in Baragan si in Dobrogea (pana la 5-10 mm), iar Delta Dunarii are chiar sanse sa scape complet neudata de precipitatii. Vantul se va intensifca in sudul si in vestul tarii, unde va sufla cu rafale de pana la 60-80 de km/h in camp deschis, in timp ce in restul teritoriului acesta se va mentine mai mult slab (cel mult moderat in sudul Transilvaniei). Si la Bucuresti vantul va sufla tare, mai ales in a doua parte a zilei. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 10 si 15 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai scazute asteptate in depresiunile Giurgeu si Ciuc), 13-17 grade in Oltenia, 14-19 grade in Muntenia si Dobrogea (din nou cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in partea estica a Luncii Dunarii) si 7-12 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori preconizate pentru extremitatea nordica a regiunii.

Miercuri ciclonul mediteranean va iesi din tara noastra exact pe unde a intrat, adica prin sud, impins fiind de un brau anticiclonic aflat la nord-vest de tara noastra. Cu toate acestea, Vremea.ro prognozeaza ca unele precipitatii „reziduale” mai sunt posibile in sudul extrem, desi cantitatile de apa nu vor mai depasi 5-10 mm. In restul teritoriului cerul se va degaja de nori, iar mai ales in regiunile intracarpatice si temperaturile vor creste usor fata de ziua de marti. Vantul va mai avea unele intensifcari la tare doar in sud-est, in restul regiunilor acesta urmand sa fie mai mult slab. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 13 si 18 grade la nivelul aproape intregii tari, cu exceptia Moldovei si a depresiunilor din estul Transilvaniei, unde acestea vor ramane la valori mai modeste: 8-13 grade Celsius, din nou cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al Moldovei.

Precipitatiile estimate a se acumula pana in dupa-amiaza zilei de miercuri. Ploile cele mai abundente se vor produce pe pantele sudice ale Carpatilor Meridionali si in Subcarpatii Getici, datorita ascendentei orografice care va forta norii ce vor veni dinspre sud sa precipite mai intens. In aceste zone cantitatile de apa vor atinge si 100-150 de mm cu totul izolat, insa in cea mai mare parte a Olteniei si a Munteniei se vor inregistra in general intre 30 si 70 de mm. Cantitati de pana la 20-40 de mm vor fi posibile izolat si in sudul Transilvaniei si sud-vestul Moldovei.

Joi cerul va fi variabil in aproape toata tara, doar in nord-est un front atmosferic dezorganizat urmand sa aduca unele ploi slabe, in mod local. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cel mult moderat in nordul Moldovei. Maximele termice vor creste fata de ziua precedenta in majoritatea zonelor tarii si vor urca pana spre 11-16 grade in Transilvania si Maramures (cele mai scazute valori urmand a se inregistra, ca de obicei, in depresiunile din estul Transilvaniei), 13-18 grade in Banat si Crisana si 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate pentru nordul Olteniei.

Vineri cerul se va mentine mai mult noros in jumatatea nordica a tarii, in prima parte a zilei mai fiind posibile unele ploi slabe locale in nord-estul extrem, iar spre seara si in nord-vest. In sudul tarii cerul se va mentine variabil, iar temperaturile vor continua sa creasca, vremea urmand sa devina aici deosebit de calda pentru utima decada a lunii octombrie. Vantul va sufla moderat in regiunile intracarpatice ale tarii si cel mult slab pana la moderat in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 17-22 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului), 19-24 de grade in Oltenia si 16-21 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nord-vestul Moldovei, iar cele mai ridicate in sudul Munteniei.

In week-end, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice, vremea se va inrautati indeosebi in jumatatea nordica a tarii, unde o serie de fronturi atmosferice compacte vor aduce precipitatii sub forma de ploaie la ses, iar la munte la altitudini de peste 1500 de metri si sub forma de lapovita si ninsoare. Local cantitatile de apa pot fi mai insemnate, in special in nordul Carpatilor Orientali si in vestul Muntilor Apuseni. Vantul se va intensifica la randu-i si va sufla tare in aproape toata tara, iar pe crestele montane va viscoli si spulbera zapada depusa. Din punct de vedere termic se va constata o racire a vremii, cu maxime ce se vor situa pe parcursul zilei de sambata in general intre 12 si 17 grade in majoritatea zonelor tarii, in timp ce duminica acestea sunt asteptate chiar sa mai scada usor (cu pana la 1-3 grade Celsius, in medie).

Nota: Datorita circulatiei dinamice a maselor de aer la nivelul continentului european predictibilitatea in modelarea numerica scade vertiginos pe parcursul weekend-ului, astfel incat distributia cantitativa, spatiala si temporala a precipitatiilor sau a temperaturilor pe un interval de anticipatie mai mare de cinci zile este contraintuitiv sa o preconizam intr-un mod detaliat.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.