Cum va fi vremea în săptămâna 26 martie – 1 aprilie

In contrast cu saptamana hibernala ce a trecut, urmatorul interval va aduce o incalzire considerabila a vremii, astfel incat in decurs de numai 6-7 zile se va trece de la temperaturi de luna ianuarie direct la temperaturi de inceput de iunie. Cauza acestei incalziri masive o va constitui retragerea masei de aer polar catre nordul continentului, concomitent cu avansul unor mase de aer considerabil mai calde dinspre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana. Circulatia in troposfera fiind intensa la nivelul intregului continent, numeroase fronturi atmosferice vor afecta majoritatea regiunilor tarii prin precipitatii predominant sub forma de ploaie. Cantitatile de apa nu vor fi semnificative, insa impreuna cu topirea accelerata a stratului de zapada se vor putea produce cresteri de debite inclusiv pe raurile importante.

Tot ca urmare a incalzirii puternice, instabilitatea atmosferica se va accentua pe alocuri, in consecinta urmand sa isi faca aparitia si aversele de ploaie insotite de descarcari electrice.

Luni vremea va fi in general inchisa in jumatatea sudica a teritoriului, unde pe arii extinse vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie. Doar in cursul diminetii in sudul Olteniei trecator isi vor face aparitia unele precipitatii mixte, insa fara depunere de strat de zapada. Tot dimineata in depresiunile din estul Transilvaniei se vor mai inregistra temperaturi usor sub limita gerului, de pana la -12 grade in zona Miercurea-Ciuc. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult moderat pe litoral si in estul Moldovei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana si 3-8 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova (cu valori usor mai ridicate asteptate in partea estica a Luncii Dunarii si in sudul Dobrogei).

Marti vremea se va mentine inchisa in aproape toata tara, insa precipitatii sub forma de ploaie se vor semnala cu precadere in vest, centru si nord; cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi importante. La munte la altitudini mai mari de 1500 de metri vor cadea si lapovite si ninsori, urmand sa se mai depuna un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri. Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor, doar in Oltenia urmand sa prezinte unele intensificari trecatoare la tare, indeosebi in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova, cu cele mai ridicate temperaturi asteptate a se inregistra in sudul regiunii.

Miercuri local unele precipitatii slabe sub forma de ploaie vor mai cadea in jumatatea nordica a tarii, in timp ce in sud cerul va fi variabil. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem si in Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate in Lunca Dunarii) si 7-12 grade in Moldova.

Joi vremea va fi in general frumoasa in regiunile extracarpatice ale tarii, in timp ce in vest, centru si nord cerul se va mentine mai mult acoperit. Cu toate acestea, unele precipitatii slabe sub forma de ploaie vor cadea doar pe spatii retranse din Crisana, nordul Transilvaniei, Maramures si nordul extrem al Moldovei. Vantul va sufla slab in sud-vestul tarii si slab pana la moderat in rest. Maximele termice vor fi in crestere fata de ziua precedenta in toate regiunile si vor urca la pranz pana spre 8-13 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul Transilvaniei), 13-18 grade in Oltenia si Muntenia si 11-16 grade in Dobrogea si Moldova.

Vineri vremea va continua sa se incalzeasca, urmand sa devina deosebit de calda pentru ultima decada a lunii martie in toata tara. In nord-vest se vor semnala local unele ploi slabe, care dupa-amiaza pot cadea si sub forma de averse, iar razlet acestea vor fi insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat spre tare in vestul extrem si in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in sudul Banatului) si 14-19 grade in Dobrogea si Moldova, doar pe litoral urmand sa fie ceva mai racoare (10-12 grade Celsius).

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de sambata. Daca in nordul Moldovei pentru data de 31 martie temperaturile maxime normale ar fi de 8-10 grade Celsius, sambata acestea vor ajunge pana spre 20-21 de grade, abaterile termice pozitive urmand sa fie de pana la 12-13 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end advectia de aer tropical dinspre nordul Africii va deveni tot mai intensa, astfel incat temperaturile maxime vor avea sansa sa atinga chiar si pragul de 25 de grade Celsius, ceea ce reprezinta de asemenea si pragul minim in descrierea termica a unei zi de vara. Sambata se vor semnala in mod local averse insotite de descarcari electrice mai ales in zonele intracarpatice, in timp ce duminica acestea isi vor extinde aria de activitate pana seara si in restul regiunilor. Tot duminica in zonele intracarpatice vremea se va raci, insa in sud si in est aceasta va ramane cu mult mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.