Cum va fi vremea în săptămâna meteo 27 aprilie – 3 mai în România

După mai multe încercări mai degrabă nereușite ale startului sezonului convectiv în luna aprilie, se pare că în această săptămână într-un final va debuta în forță, cu furtuni puternice, cantități importante de precipitații și răcire accentuată a vremii. Fenomenele se vor manifesta cu precădere la începutul săptămânii și în special în sudul țării, dar nici celelalte zone nu vor fi ferite.

Încălzirea de la sfârșitul săptămânii trecute plus insolația în creștere vor ridica cotele instabilității vremii în România. Solul pe măsură ce se încălzește tot mai mult, eliberează căldură înapoi în troposferă împreună cu o umiditate ridicată datorită evaporației mari, dând naștere la furtuni de natură termică.

Luni vremea va continua să se încălzească și până spre orele după-amiezii cerul va fi mai mult senin iar temperaturile se pot apropia de 30 de grade în sudul țării. Începând cu orele după-amiezii vor începe să se dezvolte furtuni în zonele montane, care cu cât vor fi mai puternice cu atât vor avea șanse mai mari să migreze și spre zonele mai joase. Circulația aerului fiind vestică, cele mai mari șanse la furtuni cu descărcări electrice sunt în Transilvania și în Moldova. Cantitățile de precipitații izolat pot depăși 10-15 mm, dar în general se vor menține sub 5 mm.

Marți vremea va fi în continuare ușor mai caldă decât ar fi normal pentru această dată, cu temperaturi care din nou au șanse să se apropie și de data aceasta chiar să atingă 30 de grade în sudul țării, aceste temperaturi fiind cu 2-3 grade mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei. În Transilvania valorile temperaturilor se vor încadra între 22-27 de grade, de asemenea și aici fiind mai cald decât în mod normal. Apropierea unei depresiuni mediteraneene va duce la apariția unor furtuni puternice în sud începând cu orele prânzului, asta după ce în cursul dimineții va fi plouat (slab, ce-i drept) în sud-vest și în centru, acest fapt sporind suplimentar umiditatea din aer. Furtunile cel mai severe se vor afla în fața frontului rece, iar fenomenele așteptate sunt ploi torențiale, intensificări puternice ale vântului (linii de vijelie), grindină și descărcări electrice. În special Oltenia va fi vizată de aceste fenomene, însă furtuni vor fi și în restul țării, dar de o mai slabă intensitate (cu excepția estului, unde va ploua doar izolat). Cantitățile de precipitații pot depăși izolat 40 de mm în 2-3 ore!

Miercuri vremea se va răci accentuat în toată țara și deși se va ameliora sub aspect precipitabil în a doua parte a zilei, temperaturile nu vor mai trece de 23-24 de grade decât cu totul izolat în sud-est. Cea mai puternică răcire va fi resimțită în Transilvania și în nordul Moldovei, unde temperaturile maxime vor fi foarte modeste, între 10 și 16 grade Celsius. În prima parte a zilei va ploua slab în vest, centru și în est, iar la munte la peste 1500 de metri precipitațiile vor fi solide. După-amiază se mai pot forma nori cumulonimbus, cu mare dezvoltare pe verticală, în sud-estul țării, unde și temperaturile mai ridicate vor permite asta, însă în afară de câteva descărcări electrice și ploi în averse, fenomenele nu vor fi prea severe.

Precipitații acumulate până miercuri seară, cantitățile cele mai ridicate vor fi în Oltenia și în partea de centru-vest a țării. Sursa: model HREWS-CTL

Precipitații acumulate până miercuri seară, cantitățile cele mai ridicate vor fi în Oltenia și în partea de centru-vest a țării. Sursa: model HREWS-CTL

Joi răcirea va continua în sud-estul țării, în timp ce în Transilvania și în nordul Moldovei se va încălzi ușor. Vremea va avea un aspect plăcut, deși vântul va mai sufla cu intensificări temporare, local. Câteva averse sunt probabile în zonele montane, în special în zona Carpaților de Curbură. Temperaturile se vor încadra între 18 și 23 de grade în Transilvania și în Moldova, în timp ce în vestul și în sudul țării acestea pot atinge valoarea de 25 de grade.

Vineri procesul de încălzire ușoară a vremii va continua, astfel încât temperaturile vor deveni normale pentru această dată, cu valori cuprinse între 20-25 de grade în Transilvania și 22-27 de grade în zonele extracarpatice. Vremea va fi frumoasă în prima parte a zilei în majoritatea regiunilor țării, însă începând cu orele după-amiezii și spre seară, în vestul și în centrul țării instabilitatea se va accentua, producându-se furtuni cu descărcări electrice, care pot fi severe izolat.

În week-end vom avea parte de o vreme „neutră”, sâmbătă fiind posibile în continuare averse cu descărcări electrice în regiunile intracarpatice, unde frontul rece va coborî și temperaturile maxime până la valori de numai 20 de grade. În tot acest timp în extracarpatic răcirea nu se va resimți și vremea va fi în general frumoasă, iar temperaturile vor urca înspre pragul de 25 de grade, însă duminică sunt șanse pentru câteva averse și aici, împreună cu o răcire ușoară. Momentan sunt destul de multe incertitudini mai ales pentru duminică, dar schimbări majore în rulările modelelor numerice de previziune nu vor fi, predictibilitatea vremii pentru această parte a Europei fiind destul de ridicată.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.