Cum va fi vremea în weekend-ul 2-3 ianuarie

Primele zile ale anului 2016 vor aduce o vreme deosebit de rece la nivelul întregii țări, cu temperaturi negative ziua în aproape toată țara. Diminețile vor fi geroase, cu valori termice ce se vor afla în preajma pragului de ger în majoritatea zonelor, iar pe vai și în depresiuni vor fi temperaturi minime chiar și de -20 de grade. Duminică sunt așteptate și primele ninsori mai consistente ale sezonului în sudul țării, care vor fi însoțite și de vânt puternic, astfel încât se vor întruni condițiile pentru producerea fenomenului de viscol, primul din această iarnă pe teritoriul României.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi frumoasa in majoritatea zonelor tarii, cu un cer variabil spre mai mult senin, dar extrem de rece, in conditiile in care deasupra estului Europei stationeaza de cateva zile un aer polar-continental, venit dinspre intinsa Campie Rusa. Cateva innorari vor fi prezente in estul extrem si in vestul tarii, insa prima zi a anului va fi lipsita de precipitatii, doar cu totul izolat in Delta Dunarii existand conditii pentru unele ninsori slabe. Vantul va sufla moderat in regiunile extracarpatice (cu rafale de pana la 50 de km/h), accentuand senzatia de frig, in celelalte regiuni urmand sa fie in general slab. Ceata isi poate face aparitia izolat pe vai si in depresiuni, extinderea acesteia si in alte zone fiind limitata de aerul relativ uscat de pe intreaga coloana a troposferei inferioare. Temperaturile maxime se vor situa in general in intervalul -8…-2 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori in estul Transilvaniei si cele mai ridicate in sudul regiunii), -4…0 grade in Banat si Crisana, -5…+2 grade in Oltenia (cel mai cald urmand sa fie in sud-vestul regiunii si cel mai frig in zonele deluroase), -6…-2 grade in Muntenia si Dobrogea si -8…-4 grade in Moldova.

Sambata vremea se va mentine frumoasa in majoritatea zonelor tarii, dar deosebit de rece, din nou unele innorari temporare urmand sa fie prezente in vestul si estul Romaniei, unde vor fi conditii pentru unele fulguieli izolate. Diminetile vor fi geroase in aproape toate zonele tarii, scaderea in intensitate a vantului urmand sa favorizeze formarea inversiunilor termice. Atfel, in depresiunile din estul Transilvaniei cat si in nordul Olteniei si al Munteniei (unde este prezent un strat de zapada subtire care va contribui la accentuarea radiatiei termice negative) sunt asteptate valori minime de temperatura de pana la -15…-20 de grade Celsius, izolat chiar si -21…-22 de grade. Spre seara vantul se va intensifica din nou in special in regiunile sudice ale tarii, datorita cresterii gradientului baric (in avangarda depresiunii atmosferice in formare din bazinul central al Marii Mediterane), iar rafalele pot atinge viteze de pana la 60-70 de km/h. Maximele termice ale zilei se vor incadra in general intre -9 si -3 grade in Transilvania si Maramures, -4…0 grade in Banat si Crisana, -8…-3 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -11…-7 grade in Moldova, in nordul regiunii urmand sa fie ger inclusiv la orele pranzului.

Duminica cerul se va innora treptat incepand cu sud-vestul tarii, datorita apropierii unui talveg depresionar dinspre Marea Mediterana, format in urma activarii ciclogenezei din Oceanul Atlantic si a retragerii anticiclonului scandinav spre nord-vest, doar in Moldova vremea urmand sa se mentina frumoasa. Cuplajul intre aerul rece venit dinspre nord-est si cel cald de origine oceanica venit dinspre vest va permite intensificarea depresiunilor sosite dinspre Atlantic, odata cu intrarea lor in Marea Mediterana (ciclonii vor „aluneca” la sud de blocajul scandinav, in conditiile in care acesta se va fi retras spre nord-vest). Ciclonii regenerati apoi de catre Marea Mediterana vor urma o traiectorie trans-balcanica, inspre tara noastra, primul din aceasta serie urmand sa inceapa sa ne afecteze de duminica.

Avand in vedere faptul ca in estul Europei presiunea va ramane ridicata iar in zona Balcanilor va scadea accentuat, se va forma un gradient baric puternic (izobare foarte apropiate) deasupra tarii noastre, in consecinta vantul se va intensifica treptat si va atinge mai ales in cursul serii viteze de pana la 80-90 de km/h la rafala in Oltenia si in Muntenia, unde va ninge viscolit incepand cu orele pranzului. Ninsori locale se vor semnala si in sudul Banatului si al Moldovei, insa in aceste regiuni vitezele vantului vor fi usor mai scazute. In toata jumatatea sudica a Romaniei se va depune un strat de zapada cuprins intre 5 si 15 cm, insa izolat in zonele de deal acesta ar putea ajunge pana la 20-25 de cm. La munte in toate masivele sudice va ninge viscolit (inclusiv pe Valea Prahovei) iar pe creste viteza vantului poate depasi 100 de km/h.

ninsori si viscol

Ninsori moderate cantitativ asteptate in sudul tarii in seara zilei de duminica. Sursa tropicaltidbits.com, model GFS.

Sub aspect termic ziua de duminica va fi cea mai rece din acest calup de zile geroase, minimele urmand sa coboare pana la valori de -17…-10 grade, insa in nordul Moldovei si in depresiunile din estul Transilvaniei se pot inregistra chiar si pana la -23…-24 grade Celsius. Temperaturile maxime vor fi de asemenea foarte scazute si vor fi cuprinse in general intre -11 si -5 grade in Transilvania si Maramures, -6…-2 grade in Banat si Crisana, -10…-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate pe litoral) si -13…-9 grade in Moldova. Astfel, temperaturile medii ale zilei vor fi cu pana la 10 grade mai scazute fata de normalul termic al inceputului de ianuarie.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.