Cum va fi vremea în weekend-ul 23 – 24 ianuarie

După cea mai rece perioadă a iernii 2020-2021 de până acum, în următorul interval circulația aerului la nivelul bătrânului continent va redeveni una zonală (respectiv vest-est), în consecință masele de aer reci urmând să fie împinse tot mai mult către nord și nord-est, acestea fiind înlocuite de un aer considerabil mai cald și umed, dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic. Țara noastră se va situa în zona de maxim a advecției de aer cald, temperaturile atât sâmbătă cât și duminică urmând să urce până la valori foarte ridicate pentru această perioadă, de până la 15-17 grade Celsius în sud și vest.

Se vor semnala și precipitații, exclusiv ploi la altitudini mai joase de 1500-1700 de metri, în timp ce pe crestele din vestul Carpaților Meridionali și pe platourile alpine din vestul Munților Apuseni va ninge. Precipitațiile vor fi în general slabe cantitativ, numai în nordul Olteniei urmând să se strângă izolat până la 20-30 de mm, ca urmare a intensificării orografice.

Sambata vremea va fi in general inchisa in jumatatea vestica a tarii, unde local va ploua. In est si sud-est cerul se va mentine variabil, iar zapada prezenta in mod curent pe sol se va topi in intregime.

Vantul va sufla tare in masivele montane vestice, moderat spre tare in Banat si sudul Crisanei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, 11-16 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Calarasi) si 8-13 grade in Moldova.

Rafalele de vant estimate a se inregistra in cursul noptii de duminica spre luni. In vestul tarii vantul va sufla tare, iar la munte la altitudini de peste 2000 de metri rafalele vor atinge si 140-160 de km/h. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Duminica, 24 ianuarie, vremea va fi inchisa in toata tara si va ploua pe spatii relativ extinse, cu exceptia Moldovei, unde precipitatiile se vor semnala doar izolat. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 15-20 de mm in nordul Olteniei, iar la munte la altitudini mai mari de 1600 de metri va ninge viscolit si se va depune un nou strat de zapada.

Spre seara, apropierea de Romania a unui talveg depresionar destul de adanc (985 de milibari) va favoriza un gradient baric ridicat in vestul tarii, astfel incat (mai ales in masivele montane din vest) vantul va sufla foarte tare (cu rafale de pana la 140-160 de km/h pe creste), insa si in zonele mai joase din Banat vor fi rafale de vant puternice, de pana la 70-90 de km/h. In restul tarii vantul va sufla mai “domol”, cu rafale de doar 30-50 de km/h.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat, Crisana, nordul Olteniei si al Munteniei, 12-17 grade in sudul Olteniei si al Munteniei si in Dobrogea si 9-14 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in Bucovina.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.