Sfarsitul de saptamana va fi unul mult mai linistit din punct de vedere meteorologic spre deosebire de prima parte a acesteia, cand instabilitatea atmosferica accentuata si furtunile severe au fost cuvintele de ordine. Un camp anticiclonal va avansa catre tara noastra dinspre nord-est si se va solidifica deasupra sud-estului Europei, aducand cu sine o vreme in general frumoasa. O data cu furtunile si canicula va fi in diminuare, aceasta urmand sa se mai inregistreze doar izolat in sudul si vestul tarii.
Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general frumoasa in jumatatea vestica a Romaniei, cu un cer variabil spre mai mult senin. In cea estica mai ales dupa-amiaza local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar izolat cantitatile de apa pot ajunge pana la 20-30 de mm (in special in Carpatii Orientali). Vineri va fi si ultima zi din acest sir de zile caniculare in care nu doar temperaturile vor fi ridicate, cat si umiditatea, astfel incat la pranz pe arii extinse in toata tara indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati (pana la 84-85 de unitati in Lunca Dunarii). Vantul va sufla in general slab pana la moderat aproape peste tot, cu exceptia sudului extrem unde poate prezenta unele intensificari temporare la tare in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures, 31-36 de grade in Banat si Crisana, 32-37 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute in zona litorala si in Delta Dunarii) si 28-32 de grade in Moldova.
Sambata anticiclonul est-european va pune stapanire pe tara noastra, in consecinta temperaturile urmand sa scada usor, impreuna cu umiditatea atmosferica – dinspre intinsa Campie Rusa fiind transportat un aer considerabil mai uscat in straturile inferioare ale troposferei. Dupa-amiaza mai sunt posibile unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice local in zonele montane si cu totul izolat in rest; de asemenea cantitatile de apa vor fi de aceasta data in general modeste, doar cu totul izolat in Muntii Banatului existand sanse pentru acumularea unor cantitati de pana la 10-15 mm. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari trecatoare la tare in cursul pranzului in sudul Banatului, Lunca Dunarii si pe litoral. Maximele termice vor fi incadrate in general intre 28 si 33 de grade in Transilvania si Maramures, 31-34 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 26-31 de grade in Moldova.
Duminica in prima parte a zilei vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu exceptia zonelor montane, unde izolat vor cadea cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Spre seara insa, o unda frontala de instabilitate venita dinspre vestul Europei se va traduce prin furtuni pe arii mai extinse in vestul tarii, iar cantitatile de apa pot ajunge izolat pana la 15-20 de mm. Cu toate acestea, nivelul de severitate al fenomenelor va fi departe de cel inregistrat mai ales in cursul zilelor de 18 si 20 iunie. Vantul va sufla in general slab in toata tara, din nou cu unele intensificari temporare la tare asteptate in cursul pranzului in sudul extrem al tarii si pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 28 si 33 de grade in Transilvania si Maramures, 29-33 de grade in Banat si Crisana, 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 27-30 de grade in Moldova.
Desi izolat se mai poate atinge pragul canicular de 35 de grade in sud, aceste temperaturi vor fi mult mai suportabile decat valorile de 32-33 de grade insotite de o umiditate ridicata, cum a fost cazul pe parcursul zilelor precedente.