Cum va fi vremea în weekend-ul 6 – 7 august

Tara noastra se va afla in urmatoarele zile la rascrucea dintre trei sisteme atmosferice importante: o depresiune atlantica situata la nord-vest, spre Marea Britanie, o alta depresiune (mediteraneana) pozitionata in sudul Greciei si un maxim baric extins care va cuprinde intreaga parte de est a Europei. Asupra vremii din Romania cea mai importanta influenta o va avea anticiclonul est-european, care va mentine temperaturile ridicate – chiar usor peste pragul caniculei – primind ajutor si de la frontul cald al depresiunii mediteraneene in acest sens. Instabilitatea atmosferica se va afla totusi la cote moderate datorita dinamismului maselor de aer impus de ciclonul din nord-vestul Europei, astfel incat local mai ales in regiunile intracarpatice vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general frumoasa in vestul, centrul si nordul tarii, in timp ce in sud si la munte vor aparea unele innorari temporare, insa numai izolat se vor semnala cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare doar trecator in cursul pranzului in sud-vest si in Delta Dunarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 28 si 33 de grade in Transilvania si Maramures, 29-34 de grade in Banat si Crisana, 31-36 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 29-33 de grade in Moldova.

Sambata vremea va continua sa fie calduroasa, chiar caniculara local in sudul Romaniei. Cerul va fi mai mult senin in prima parte a zilei in toate regiunile, insa spre dupa-amiaza in vest, centru si nord innorarile se vor accentua si izolat vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Desi forfecarea aerului pe verticala nu va sustine o durata foarte mare de viata a furtunilor (implicit cantitatile de apa vor fi destul de nesemnificative), temperaturile ridicate vor favoriza aparitia grindinei de dimensiuni medii si chiar mari cu totul izolat, datorita unor viteze mai ridicate a curentilor ascendenti. Vantul va sufla in general slab in aproape toate zonele tarii, doar in sudul Olteniei si in estul Dobrogei urmand sa fie moderat, in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor fi situate intre 29 si 34 de grade in Transilvania si Maramures, 29-33 de grade in Banat si Crisana, 32-37 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate in sudul litoralului si in Delta Dunarii), in timp ce in Moldova se vor inregistra la pranz intre 30 si 35 de grade Celsius.

Abaterile termice fata de normalul climatologic al perioadei estimate pentru dupa-amiaza zilei de sambata. Se poate observa cum Romania se va afla, desi la limita, inca in sectorul cald, iar ca o consecinta mai ales in sudul tarii temperaturile vor depasi usor pragul canicular de 35 de grade Celsius si disconfortul termic resimtit va fi moderat spre accentuat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Abaterile termice fata de normalul climatologic al perioadei estimate pentru dupa-amiaza zilei de sambata. Se poate observa cum Romania se va afla, desi la limita, inca in sectorul cald, iar ca o consecinta mai ales in sudul tarii temperaturile vor depasi usor pragul canicular de 35 de grade Celsius si disconfortul termic resimtit va fi moderat spre accentuat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica vremea deosebit de calda (chiar caniculara) se va mentine in sudul Romaniei, in timp ce in vest si in nord valorile termice vor marca o usoara scadere, datorita intrarii unui aer de origine atlantica in spatele frontului rece asociat depresiunii situate in zona Marii Britanii. Desi temperaturile nu vor scadea decat cu 2 pana la 4 grade Celsius, chiar si dislocarea usoara a masei de aer foarte cald se va face implacabil prin producerea de averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice, grindina de dimensiuni mici, medii si cu totul izolat chiar mari, dar si vijelii razlete, asociate cu momentele de inceput ale averselor, cand viteza vantului la rafala poate atinge chiar si 90-100 de km/h pentru cateva zeci de secunde. In prima parte a zilei astfel de fenomene severe se vor semnala local in vestul, centrul si nordul tarii, iar spre seara vor migra si catre regiunile sudice, cu exceptia sud-estului extrem, care va beneficia de o vreme frumoasa pe intreg parcursul zilei (dar in acelasi timp si seceta deja prezenta in zona se va accentua). Vantul va sufla moderat spre tare in vestul Banatului, sudul Crisanei, Moldova, Baragan si Dobrogea (cu rafale de pana la 60-70 de km/h, mai ales in Baragan), in timp ce in celelalte regiuni va fi in general slab.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 28-33 de grade in Transilvania, 25-28 de grade in Maramures, 26-30 de grade in Banat si Crisana (cu valori posibil usor mai ridicate in sudul extrem al Banatului), 32-37 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-33 de grade in Moldova, cu cele mai scazute temperaturi asteptate a se inregistra in nordul regiunii si cele mai ridicate in sud. Disconfortul termic resimtit va fi in continuare moderat spre accentuat mai ales in zona Luncii Dunarii, unde indicele temperatura-umezeala va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati pentru cateva ore in cursul dupa-amiezii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.