Acest sfârșit de săptămână va marca o ușoară schimbare în registrul vremii din ultimele doua săptămâni în România: locul cerului senin o vor lua norii joși stratiformi și ceață, în condițiile în care, deși vom rămâne în regim anticiclonic, zona de presiune ridicata ce va influenta teritoriul tarii noastre va fi anticiclonul azoric, iar circulația în nivelele joase ale troposferei se va face dinspre Marea Neagra, umiditatea ridicata alimentând formarea norilor joși, spre deosebire de ultimele zile când anticiclonul est-european a venit cu un aer foarte uscat dinspre nord-estul Europei.
Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general inchisa in estul tarii si local in vest, unde va predomina ceata si norii de altitudine joasa din care cu totul izolat va cadea burnita. Izolat in centrul si sudul Romaniei ceata poate persista pana spre orele pranzului (cu precadere pe vai). Regimul termic va fi unul apropiat de normele climatologice ale perioadei in zonele unde nebulozitatea va persista, dar mult mai cald va fi in special in zonele de deal din sudul tarii, unde abaterile pozitive vor fi de pana la 6-8 grade relativ la media climatologica a perioadei, in celelalte regiuni unde cerul se va mentine senin urmand sa fie abateri pozitive ceva mai scazute (2-4 grade). Maximele termice la pranz vor fi cuprinse in general intre 10 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 11-15 grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu sanse ca izolat in podisul Getic sa se atinga si 20 de grade), in timp ce in Moldova va fi mai racoare datorita nebulozitatii: 8-13 grade Celsius, cu cele mai scazute valori in nordul regiunii si cele mai ridicate in zonele subcarpatice sudice.
Sambata ceata si nebulozitatea joasa vor persista pe intreg parcursul zilei in vestul tarii, insa in Moldova dupa orele pranzului cerul se va degaja usor-usor de nori. Ceata se mai poate semnala si in celelalte regiuni (in special pe vai si in depresiuni), dar numai local si se va risipi dupa ce Soarele va urca mai mult pe cer. Dimineata temperaturile vor ramane foarte scazute mai ales in depresiuni, unde inversiunea termica va fi pronuntata iar minimele pot cobori pana la -6…8 grade Celsius. Amplitudinile termice zilnice vor fi foarte ridicate in consecinta (peste 20 de grade), avand in vedere faptul ca la pranz Soarele va incalzi puternic aerul din straturile joase ale troposferei. Nu vor fi amplitudini la fel de ridicate totusi ca in zilele precedente, cand izolat s-au inregistrat diferente chiar si de 27 de grade Celsius intre minima diminetii si maxima dupa-amiezii! Temperaturile la pranz vor urca pana spre 10-15 grade in Transilvania si Maramures, 11-14 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-14 grade in Moldova.
Duminica vremea va continua sa se incalzeaza in sudul Romaniei, unde intensificarea circulatiei dinspre nord va produce fenomenul de foehn in aval de Carpatii Meridionali, incalzind suplimentar aerul. O situatie asemanatoare s-a petrecut si in ultimele zile, cand temperaturile au urcat chiar si pana la 23 de grade in Subcarpatii Olteniei! Ceata isi va mai face aparitia dimineata local in zonele joase, iar in vestul, centrul si nordul tarii o foarte slaba unda depresionara venita dinspre nord-vestul Europei va mentine cerul innorat, iar local vor cadea precipitatii slabe sub forma de ploaie. In conditii de nebulozitate temperaturile minime nu vor mai cobori in aceste regiuni la fel de mult sub 0 grade cum s-a intamplat in precedentele zile (doar izolat urmand sa se mai inregistreze inghet), iar maximele vor continua sa creasca, mai ales in sudul tarii, urmand sa fie situate in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (izolat chiar si 21-22 de grade in nordul Olteniei!) si 11-16 grade in Moldova.