Cum va fi vremea până vineri, 25 iunie

Dupa o prima parte a lunii iunie in care media temperaturii a fost printre cele mai scazute inregistrate vreodata la nivel national (ca urmare a unor configuratii de blocaj atmosferic care au permis un aport de aer rece venit dinspre nordul continentului), in urmatoarea perioada circulatia aerului in troposfera la nivelul estului Europei se va modifica, astfel incat din punct de vedere termic vom trece in extrema caniculara, pe masura ce dinspre nordul Africii va fi advectat un aer foarte cald.

Valorile termice se vor apropia de recordurile absolute lunare de maxima (39-40 de grade) si chiar vor fi depasite la mai multe statii meteorologice, insa recordul national (42,0 grade Celsius la Oravita) nu va fi depasit.

Precipitatiile vor fi destul de putine si se vor manifesta sub forma de averse de ploaie locale insotite de descarcari electrice, intai in jumatatea estica a tarii, iar spre sfarsitul intervalului si in vest si centru, unde un pasaj frontal va aduce o usoara racorire a vremii, dar si fenomene de instabilitate atmosferica extrema (grindina, vijelii si cantitati mari de apa in mod punctiform).

Miercuri vremea va fi calda spre deosebit de calda pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor, iar indicele de disconfort termic (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati pe spatii extinse in vestul si in sud-vestul tarii si local in sud si centru. In Carpatii Orientali si in zonele adiacente, precum si in Muntenia, dupa-amiaza se vor forma nori convectivi de tip cumulonimbus, iar local vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Severitatea fenomenelor va fi mai accentuata in Muntenia, unde procesele convective vor fi augmentate si de temperaturile ridicate, precum si de umiditatea aidoma. Cantitatile de apa nu vor fi foarte importante, numai in mod izolat urmand sa se stranga pana la 15-20 de mm.

Vantul va sufla moderat in zona inalta a Carpatilor Meridionali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 29 si 34 de grade in Transilvania si Maramures, 33-38 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 30-35 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute (27-29 de grade) asteptate a se inregistra in zona litorala.

Joi se va atinge apogeul caniculei in sud-vestul tarii, unde temperaturile se vor apropia la aproximativ 2 grade de recordul national lunar si vor atinge izolat valoarea de 40 de grade Celsius. Instabilitatea atmosferica se va manifesta local doar la munte, in rest aversele insotite de fenomene electrice urmand sa isi faca aparitia numai in mod izolat.

Vantul va sufla slab pana la moderat la munte si in Banat si slab in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 31 si 36 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 35-40 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului), 32-37 de grade in Muntenia si Moldova si 28-33 de grade in Dobrogea.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul zilei de joi. Jumatatea vestica a Romaniei va avea parte de canicula pe arii extinse (cu valori termice de pana la 40 de grade, iar indicele ITU va atinge izolat 85 de unitati), in timp ce in estul tarii maximele vor fi ceva mai scazute, insa si aici se va resimti un disconfort termic accentuat, ca urmare a umiditatii ridicate a aerului (in mare parte datorata ploilor din aceasta zona din ultimele 10 zile). Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Vineri vremea se va raci usor in regiunile intracarpatice, pe masura ce un pasaj frontal va aduce furtuni severe insotite de grindina si intensificari de scurta durata ale vantului care temporar vor lua aspect de vijelie. In sud si sud-est astfel de fenomene se vor semnala spre seara si numai in mod izolat, iar in timpul zilei temperaturile inca se vor mentine la valori deosebit de ridicate pentru aceasta perioada. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm si izolat 20-30 de mm, indeosebi la munte.

Vantul va sufla slab pana la moderat in vestul extrem al tarii si mai mult slab in celelalte regiuni.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 29-34 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 32-37 de grade in Banat si Crisana, 35-39 de grade in Oltenia, 32-37 de grade in Muntenia si Moldova si 29-34 de grade Celsius in Dobrogea.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.