Sfârșitul de săptămână va fi dominat de către instabilitate atmosferică accentuată în țara noastră, o arie de presiune scăzută situată în bazinul vestic al Mării Negre urmând să contribuie la augmentarea umidității din troposfera joasă și medie. În consecință, în cea mai mare parte a teritoriului vor cădea averse de ploaie însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie, iar izolat și de grindină mică sau medie. Din punct de vedere termic vremea nu va fi neapărat în concordanță cu aspectul cerului, temperaturile urmând să se încadreze în normele climatologice ale perioadei, cu maxime ce nu vor depăși 30-32 de grade Celsius.
Primește următoarea prognoză pe email
Vineri vremea va fi instabila indeosebi in cursul dupa-amiezii si al serii in majoritatea regiunilor. Va ploua in averse insotite de descarcari electrice pe arii extinse mai ales in Moldova, Transilvania si Maramures, in timp ce in restul zonelor aversele se vor semnala in mod local. Cantitatile de apa vor ajunge punctiform pana la 30-40 de mm, mai ales in sud-vestul Transilvaniei, la munte si in Subcarpatii Moldovei.
Vantul va sufla moderat in sudul Olteniei si nordul Carpatilor Orientali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul si estul Transilvaniei), 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si vestul Moldovei si 27-32 de grade in estul Moldovei.
Sambata aversele de ploaie insotite de fenomene electrice si pe alocuri de grindina se vor semnala doar izolat in regiunile sud-vestice, insa acestea vor continua sa cada pe spatii relativ extinse in Moldova, Transilvania si Maramures. Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 30-40 de mm, mai ales in Moldova, unde va exista inclusiv un risc de viituri localizate, luand in considerare si precipitatiile consistente care vor fi cazut in zilele precedente.
Vantul va sufla slab pana la moderat in sudul Banatului, nordul Moldovei si la munte si mai mult slab in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade Celsius in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate, contrar “obiceiului”, in nordul extrem al regiunii.
Duminica instabilitatea atmosferica va fi din nou prezenta in aproape toate zonele tarii, numai in sudul Olteniei precipitatiile isi faca aparitia doar in mod izolat. Pe langa frecventele descarcari electrice ce vor acompania furtunile, izolat va cadea si grindina, care datorita curentilor ascendenti foate puternici, in mod cu totul punctiform poate ajunge pana la dimensiuni de 4-5 centimetri in diametru. Cantitatile de apa vor fi de asemenea apreciabile, mai ales in Moldova si la munte urmand sa se stranga local pana la 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm.
Vantul va sufla moderat in sud-vestul Banatului si in nordul Carpatilor Orientali si mai mult slab in restul teritoriului.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 23-28 de grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra pe litoral, ca urmare a influentei brizei marine) si 22-27 de grade in Moldova.
Vezi prognoza pentru orașul tău