Arhive etichetă: Vremea în Decembrie

Vremea în luna decembrie în România

Cele mai calde ierni din România: începutul schimbării?

ierni-calde-zapadaExpresia “frig de ingheata pietrele” se potriveste cel mai bine iernii, doar e anotimpul in care vei gasi minimele absolute de temperatura. Si Romania a avut partea sa de ierni geroase de-a lungul timpului, asta o stie fiecare dintre noi. Dar nu e intotdeauna asa.
Continuă să citești

Cum va fi vremea de Revelion și în weekend-ul 1 – 2 ianuarie

Finalul de saptamana (si inceputul de an 2022) va aduce o vreme deosebit de calda pe teritoriul tarii noastre, in conditiile in care dinspre sud-vestul continentului anticiclonul azoric va fi in extindere catre est. Inclusiv in zonele in care a nins zilele trecute, stratul de zapada va disparea in cea mai mare parte, acesta urmand sa reziste doar la munte, la altitudini de peste 1500 de metri.

Vor cadea si precipitatii, indeosebi in jumatatea nordica a teritoriului, asociate extremitatii frontale sudice a unei depresiuni situate in nordul continentului. Nu se vor acumula cantitati insemnate de apa, doar cu totul izolat in Maramures, vestul Muntilor Apuseni si nordul Muntilor Fagaras urmand sa se stranga pana la 15-20 de mm.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 25 – 26 decembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme inchisa in cea mai mare parte a tarii, benzile de precipitatii ale unui nucleu depresionar situat in bazinul central al Marii Mediterane urmand sa afecteze indeosebi regiunile vestice, nordice si centrale.

Datorita intensificarii orografice a precipitatiilor, in urma deplasarii perpendiculare a sistemelor noroase cu masivele montane din vestul Romaniei, in vestul Muntilor Apuseni, nord-vestul Carpatilor Orientali si in vestul Carpatilor Meridionali se vor strange cantitati foarte importante de apa, izolat de pana la 80-100 de mm.

Cu exceptia Moldovei, in zonele joase precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie, ninsorile urmand sa isi faca aparitia doar la altitudini de peste 1500 de metri.

Datorita faptului ca Romania se va afla in zona de front cald al depresiunii, temperaturile vor fi cu mult mai ridicate fata de normalul climatologic specific perioadei, iar maximele termice vor urca pana la 14-15 grade Celsius in sudul tarii. Doar in Moldova (si cu precadere in nordul regiunii) valorile termice vor fi mai scazute decat media climatologica, ca urmare a unei advectii de aer rece pe partea posterioara a anticiclonului est-european.
Continuă să citești

Vreme rece la început de săptămână. Prognoza pentru 20 – 23 decembrie

Urmatoarele zile vor aduce o racire accentuata pe teritoriul tarii noastre, intr-un context sinoptic clasic favorizant de advectii polare in sud-estul Europei: anticiclon scandinav present in nord-vestul continentului, coroborat cu o arie de presiune scazuta situata in zona Rusiei europene, intre aceste doua campuri barice aerul polar de tip oceanic venit dinspre Marea Kara urmand sa alunece nestingherit catre sud.

Temperaturile vor marca o scadere indeosebi in jumatatea nordica a Romaniei, unde vor fi cu mult mai scazute fata de normalul climatologic specific finalului de luna decembrie, in timp ce in sud-vest advectia de aer polar se va face cel mai putin resimtita, aici temperaturile urmand sa fie apropiate de media climatologica.

Precipitatiile vor cadea indeosebi in regiunile intracarpatice si vor fi mai ales sub forma de ninsoare, in timp ce in sud si sud-est acestea se vor semnala pe spatii mult mai restranse, iar forma acestora va fi si lichida. La munte va ninge si se va depune un strat de zapada consistent, cu precadere in Carpatii Meridionali.
Continuă să citești

Precipitații în weekend-ul 11 – 12 decembrie

Un puternic ciclon mediteranean va afecta intreg teritoriul tarii noastre, initial precipitatiile urmand sa isi faca aparitia in regiunile sudice, iar mai apoi si in nord si in centru. Romania se va afla pe partea de front cald a depresiunii, astfel incat temperaturile vor fi considerabil mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Ninsorile sunt asteptate sa isi faca aparitia doar la munte, la altitudini de peste 1500 de metri, in Bucovina si local si in sudul Banatului.

In noaptea de sambata spre duminica advectia de aer cald si foarte umed din sector sudic va conduce la o intensificare orografica a precipitatiilor in Subcarpatii Getici si de Curbura, precum si pe pantele sudice ale Carpatilor Meridionali, unde se vor strange cantitati foarte insemnate de apa si va exista riscul producerii unor inundatii localizate.

Sambata vremea va fi calda in toata tara, dar in general inchisa, mai ales in a doua parte a zilei. Va ploua pe spatii extinse in toate regiunile, mai insemnat cantitativ in nordul Olteniei si al Munteniei, unde se vor acumula local 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm.

La munte la altitudini de peste 1500-1800 de metri precipitatiile vor fi mai ales sub forma de ninsoare si se va depune un nou strat de zapada de pana la 20 de centimetri.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 70-80 de km/h) mai ales in a doua parte a zilei, in timp ce in restul zonelor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 9-14 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 4-9 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Obcinele Bucovinei.

Duminica precipitatiile se vor intensifica la nivel national, cu precadere in prima parte a zilei, cand va ploua abundent in nordul Olteniei si al Munteniei, izolat aici urmand sa se acumuleze cantitati de apa de pana la 50-60 de mm. Si in celelalte regiuni va ploua, insa, potrivit prognozei Vremea.ro, cantitatile de apa nu vor depasi 10-20 de mm.

La munte la altitudini de peste 1500 de metri va ninge si se va depune un strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri (mai ales pe platoul Muntilor Bucegi), insa unele precipitatii mixte se vor semnala si in Banat si nordul Moldovei, unde se va depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri la altitudini mai mari de 500 de metri.

Vantul va sufla foarte tare la munte (cu rafale de pana la 100-120 de km/h pe creste), tare in nordul Munteniei si in Banat si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 6-11 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 7-12 grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu valori usor mai ridicate, de pana la 13-14 grade, asteptate in sudul Baraganului) si 2-7 grade Celsius in nordul Moldovei.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Va ploua in toate zonele joase ale tarii, iar in nordul Olteniei si al Munteniei se vor strange izolat cantitati de apa de pana la 100-120 de mm, in aceste zone existand riscul unor cresteri de debite pe raurile de munte. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).