Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești
Arhive etichetă: Vremea în Iunie
Cum va fi vremea în intervalul 14 – 17 iunie
Urmatoarele zile vor fi dominate de catre o vreme racoroasa pentru aceasta perioada in majoritatea teritoriului Romaniei, pe masura ce in zona posterioara a unui ciclon situat in Rusia europeana va fi advectat un aer polar dinspre latitudini nordice, tara noastra urmand sa se afle pe braul anticiclonic al acestei configuratii sinoptice. Asadar, valorile termice vor fi mai scazute fata de media climatologica a perioadei, mai ales in regiunile extracarpatice.
Precipitatiile vor fi relativ putine si vor cadea in special in estul si sud-estul tarii pe parcursul zilei de marti si in regiunile intracarpatice vineri. Vor fi in general averse insotite de fenomene electrice, insa nu sunt asteptate cantitati importante de apa pe spatii extinse, desi punctiform se pot strange pana la 20-30 de mm (cu precadere in zonele montane si submontane).
Continuă să citești
Vremea în luna iunie 2022
Iunie – ciresar, prima luna a verii, din punct de vedere climatologic este considerata a treia cea mai calda luna a anului, dupa iulie si august, desi recordul lunar national este mai scazut decat cel din luna septembrie (42,0 grade recordul pe iunie si 43,5 grade recordul pe septembrie).
Continuă să citești
Cum va fi vremea până vineri, 25 iunie
Dupa o prima parte a lunii iunie in care media temperaturii a fost printre cele mai scazute inregistrate vreodata la nivel national (ca urmare a unor configuratii de blocaj atmosferic care au permis un aport de aer rece venit dinspre nordul continentului), in urmatoarea perioada circulatia aerului in troposfera la nivelul estului Europei se va modifica, astfel incat din punct de vedere termic vom trece in extrema caniculara, pe masura ce dinspre nordul Africii va fi advectat un aer foarte cald.
Valorile termice se vor apropia de recordurile absolute lunare de maxima (39-40 de grade) si chiar vor fi depasite la mai multe statii meteorologice, insa recordul national (42,0 grade Celsius la Oravita) nu va fi depasit.
Continuă să citești
Vremea în weekend-ul 19 – 20 iunie
Finalul de saptamana va aduce o vreme similara cu cea din ultimele zile, depresiunea retrograda (cu centrul in bazinul vestic al Marii Negre) care a afectat tara noastra pana acum urmand sa slabeasca in intensitate abia spre duminica seara.
Jumatatea estica a Romaniei va avea parte de o vreme inchisa si mai rece in comparatie cu media climatologica a celei de-a doua decada a lunii iunie, aici urmand sa ploua abundent pe intreg parcursul intervalului, cantitatile de apa fiind asteptate sa ajunga izolat pana la 50-70 de mm.
In acelasi timp, in vestul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin; fiind situate in extremitatea estica a unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii, si temperaturile vor fi destul de ridicate in Banat, Crisana si vestul Olteniei, cu valori de pana la 32-33 de grade in vestul extrem al Banatului.
Continuă să citești