Caldura inseamna dezmortire, vara, mare, frumos, relaxare. Dar caldura excesiva poate sa insemne si moarte. In fiecare an, valuri de caldura lovesc diverse tari de pe glob si fac victime umane. Au fost cativa ani in prima parte a secolului XXI in care au murit, in total, si cateva zeci de mii de oameni.
Ce e mai rau e ca vremea doar se va face mai rea – specialistii considera ca fenomenul valurilor de caldura va fi tot mai des intalnit, pe masura ce incalzirea globala isi intensifica efectele asupra mediului in care traim.
Asta se traduce in mai multi oameni care ii cad victime si in pagube uriase pentru economie, mai ales in sectorul agriculturii. Deja Statele Unite au inregistrat in 2010 cea mai calduroasa vara din istorie, conform ABC NEWS, iar China a inregistrat acelasi lucru in 2013. Semnalele sunt, asadar, ingrijoratoare si pericolul e de necontestat.
Valurile de caldura sunt vechi de cand lumea, insa oamenii nu au putut face prea multe lucruri in privinta lor, nici macar sa le prevada din timp pentru a lua masurile necesare.
Lucrurile par insa ca se vor schimba curand si ca vom putea anticipa precis valurile de caldura, ne arata un studiu stiintific realizat de National Center for Atmospheric Research din America, publicat de Nature Geoscience.
Cercetatorii de acolo au cautat sa inteleaga fenomenul valurilor de caldura, precum si modul in care acestea pot fi prezise. Pentru a realiza acest lucru, ei au simulat printr-un program computerizat ultimii 12.000 de ani ai omenirii din punct de vedere climatic.
Descoperirile lor sunt remarcabile: atunci cand in partea superioara a troposferei, mult deasupra atmosferei terestre, se creeaza niste “creste” de presiune de mica si mare intensitate, alternativ, in siruri de cate 5, sansele sa apara valuri de caldura sunt de cel putin doua ori mai mari.
Aceste fenomene se formeaza cu 15 pana la 20 de zile inaintea aparitiei unui asemenea val, ceea ce inseamna ca, daca se va putea crea un model exact, perioada in care oamenii de stiinta vor putea anticipa dezastrele naturale de tipul acesta va fi de cel putin 2-3 ori mai mare.
Cu alte cuvinte, putem limita dezastrele cauzate de acestea datorita timpului mai indelungat pe care il vom avea la dispozitie pentru a ne pregati.
Acest studiu, desi a adus un urias pas inainte in cunoastere si este, fara nicio indoiala, aplicabil, nu constituie un model perfect. El a aratat si ca sunt cazuri in care aparitia “crestelor” de presiune nu a semnalizat aparitia unui val de caldura. Concluzia ar fi, totusi, ca e mai bine sa fim preveniti si sa nu se intample decat sa nu fim preveniti si sa loveasca o catastrofa climatica.
Cercetarile continua si oamenii de stiinta urmaresc si alte tipare care sa contribuie la prezicerea corecta a valurilor de caldura. Unul dintre ele este cantitatea de precipitati. Un studiu elvetian care merita analizat arata, conform Smithsonian Magazine, ca intre 1976 si 2005, valurile de caldura au lovit Europa mai ales atunci cand vara a fost precedata de patru luni cu precipitatii foarte reduse.
Alte fenomene pe care savantii incearca sa le coreleze pentru a prezice valurile sunt temperatura marii, capriciile musonului asiatic sau variatiile ploii din regiunea tropicala.
Viitorul suna, asadar, mai bine in privinta asta – se pare ca vom putea fi mai pregatiti pentru a face fata valurilor de caldura. Ceea ce e bine, pentru ca vom avea tot mai mult de a face in viitor cu temperaturile caniculare.