Prognoza meteo pentru săptămâna 22-28 august

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme mai putin tipica sfarsitului de luna august, mai ales prin prisma ultimilor ani in care luna august a fost printre cele mai secetoase din intreg anul. De aceasta data instabilitatea atmosferica va fi la putere, pe spatii extinse in aproape toata tara urmand sa se semnaleze averse de ploaie insotite de descarcari electrice, ca urmare a influentei unei perturbatii atmosferice de origine atlantica. Din punct de vedere termic vremea va fi normala pentru ultima decada a lunii august, doar usor mai calda in sudul extrem al tarii, unde temperaturile mai pot atinge cu totul izolat 34-35 de grade Celsius.

Luni vremea va fi in general instabila in regiunile vestice, nordice si centrale ale Romaniei, unde pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice. Dupa orele dupa-amiezii aversele se vor dezvolta local si in sud si est, dar nu vor avea o intensitate la fel de ridicata precum in regiunile intracarpatice. Izolat cantitatile de apa pot ajunge pana la 20-30 de mm, in special in zonele montane din sud-vestul tarii. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari trecatoare la tare in sudul Olteniei si pe litoral. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 26-31 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in vestul Banatului), 29-34 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-33 de grade in Moldova.

Marti aversele de ploaie vor continua mai ales dupa orele pranzului pe arii extinse in aproape toate regiunile tarii, cu exceptia vestului extrem si a Dobrogei, unde acestea se vor semnala doar cu totul izolat. Cantitatile de apa vor atinge local 10-15 mm si izolat 20-30 de mm, mai ales la munte si in Subcarpatii Getici. Si temperaturile vor marca o scadere fata de ziua precedenta, pe masura ce aerul rece din spatele frontului va avansa catre est. Vantul se va intensifica in estul Romaniei, unde va sufla cu rafale de pana la 50-60 de km/h, in celelalte regiuni urmand sa fie mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 25-29 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 25-30 de grade in Moldova.

Miercuri vremea se va raci accentuat in regiunile nord-estice ale tarii, in urma continuarii advectiei unui aer rece dinspre nordul continentului. Instabilitatea atmosferica se va manifesta cu preponderenta dupa orele pranzului pe arii extinse in Oltenia, Muntenia si Moldova si local in Transilvania si Dobrogea, unde vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici si medii. In vestul tarii cerul va fi variabil, sansele pentru precipitatii in aceasta zona urmand sa fie destul de scazute. Vantul va continua sa sufle cu putere in Moldova, Dobrogea si in vestul extrem al Romaniei, in restul zonelor intensificarile asteptate urmand sa fie de pana in 20-30 de km/h. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 25-29 de grade in Banat si Crisana, 30-34 de grade in Oltenia, 26-31 de grade in Muntenia si Dobrogea si 21-26 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Joi aversele de ploaie insotite de descarcari electrice vor continua pe arii extinse in Oltenia, local in Muntenia, Transilvania si Moldova si doar cu totul izolat in celelalte regiuni. Vantul, desi in ameliorare fata de ziua de miercuri, va continua sa prezinte unele intensificari temporare la tare in Moldova si in vestul extrem al tarii, mai ales in cursul dupa-amiezii. Maximele termice se vor situa in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

Vineri zona de presiune scazuta prezenta in sud-estul Europei va mai aduce unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice cu precadere in jumatatea estica a tarii, in rest ploile urmand sa semnaleze doar in mod izolat. Cantitatile de apa mai pot ajunge cu totul izolat pana la 15-20 de mm (mai ales in Moldova si in Carpatii Orientali), insa aria de extindere a fenomenelor severe nu va fi la fel de mare precum in zilele precedente. Vantul va sufla slab pana la moderat in aproape toate regiunile tarii, cu exceptia sud-estului, unde va prezenta unele intensificari de pana la 40-45 de km/h, indeosebi in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 24 si 29 de grade in Transilvania si Maramures, 27-31 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Pe parcursul intregului interval vor cadea averse consistente de ploaie in aproape toate zonele tarii, cele mai "udate" regiuni urmand sa fie Oltenia, vestul Munteniei si muntele, unde se pot acumula izolat pana la 60-80 de mm in decursul celor 7 zile de prognoza. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Pe parcursul intregului interval vor cadea averse consistente de ploaie in aproape toate zonele tarii, cele mai „udate” regiuni urmand sa fie Oltenia, vestul Munteniei si muntele, unde se pot acumula izolat pana la 60-80 de mm in decursul celor 7 zile de prognoza. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In weekend vremea se va ameliora ca aspect iar temperaturile vor creste usor in toate regiunile tarii, pe masura ce aria de instabilitate persistenta va evolua catre estul extrem al continentului. Cea mai predispusa zona pentru averse va fi cea montana, insa cantittatile de apa asteptate a se inregistra nu vor fi semnificative. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade Celsius la nivelul intregii tari (atat pe parcursul zilei de sambata cat si duminica), cu cele mai scazute valori asteptate in nord-estul extrem al tarii iar cele mai ridicate in sud-est si in Lunca Dunarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.