Urmatorul interval se va caracteriza printr-o vreme in general inchisa, cu ploi insemnate cantitativ pe arii extinse in toate regiunile tarii. La sud de blocajul anticiclonal scandinav se va forma o depresiune puternica in Marea Mediterana pe parcursul zilei de luni, depresiune ce va avansa treptat inspre teritoriul tarii noastre, aceasta urmand sa se alimenteze suplimentar cu umiditate si de pe Marea Neagra, pe masura ce va retrograda (in cursul zilei de miercuri). Mai ales in Moldova vor fi ploi torentiale ce pot totaliza izolat si peste 100 de mm in 48 de ore, existand riscul unor inundatii localizate, insa in acelasi timp ploile vor fi binevenite in vederea atenuarii secetei pedologice din zona. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme mai rece decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada in jumatatea nordica a tarii, in timp ce in sud temperaturile vor fi in general apropiate de medie.
Luni vremea va fi in general frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil. Spre seara in sudul teritoriului vor avansa primele benzi de precipitatii asociate depresiunii mediteraneene, insa cantitatile de apa vor fi nesemnificative pentru moment. Vantul va sufla in general slab pana la moderat aproape peste tot, doar in nordul Moldovei putand sa prezinte unele intensificari temporare la tare in cursul pranzului. Dimineata va fi rece mai ales in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele termice pot cobori pana la -5 grade Celsius, in conditiile unui cer mai mult senin. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul regiunii iar cele mai ridicate in sud.
Marti vremea se va deteriora rapid in aproape toata tara, pe masura ce intreg corpul ciclonului mediteranean se va afla deasupra sud-estului Europei. Pe arii extinse vor cadea ploi ce pot avea pe alocuri si caracter torential, iar in Dobrogea (unde instabilitatea atmosferica va fi cea mai ridicata) vor fi insotite razlet si de descarcari electrice. Ploile se vor intensifica dupa orele pranzului, in sudul Moldovei, Dobrogea si Muntenia cantitatile de apa urmand sa ajunga local pana la 20-30 de mm si izolat pana la 40-50 de mm. La munte la altitudini mai mari de 1800-2000 de metri va ninge si mai ales in Carpatii de Curbura se va depune un strat important de zapada. Vantul se va intensifica in regiunile extracarpatice, unde va ajunge sa sufle cu pana la 50-60 de km/h la rafala indeosebi dupa-amiaza si seara; in restul zonelor vantul va sufla slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi in scadere fata de ziua precedenta mai ales in estul tarii si se vor incadra in general intre 9 si 14 grade in Transilvania, 12-16 grade in Crisana si Maramures, 9-14 grade in Banat, 11-16 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.
Miercuri ciclonul mediteranean va ajunge in Marea Neagra (de unde se va alimenta suplimentar cu umezeala) si va retrograda, asftel incat ploile vor continua in toate regiunile tarii, din nou cele mai intense precipitatii urmand sa se inregistreze in estul tarii. In Moldova (si cu precadere in zona subcarpatica a regiunii) se vor acumula local 30-40 de mm si izolat 50-70 de mm, aceste cantitati impresionante de apa cumulate cu cele din ziua precedenta putand sa conduca la cresterea debitelor unor rauri din regiune. Ploi insemnate vor fi si in Transilvania, Banat si Crisana, unde se pot acumula izolat pana la 30-40 de mm pe parcursul intregii zile. La munte la altitudini mai mari de 2000 de metri va ninge si se va depune un strat consistent de zapada, iar in nordul Carpatilor Orientali ninsorile vor cobori pana la altitudini de 1300-1500 de metri. Vantul va sufla tare in estul Romaniei (cu rafale de pana la 60-70 de km/h in estul Moldovei si pe litoral), in timp ce in celelalte regiuni va fi slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor continua sa scada se vor situa in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 8-12 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, 12-17 grade in Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in sudul extrem al regiunii.
Joi precipitatiile vor continua sa cada pe arii extinse in jumatatea nordica a teritoriului, insa nu vor mai avea aceeasi intensitate precum in precedentele doua zile, pe masura ce depresiunea atmosferica se va deplasa treptat inspre nordul continentului. Cu toate aceastea, local se mai pot acumula cantitati de 10-15 mm si izolat 20-30 de mm, cu precadere in nordul Moldovei si in Transilvania. La munte la altitudini mai mari de 1500 de metri va continua sa ninga si se va mai depune un strat de zapada de pana la 15-20 de cm, insa in cursul diminetii precipitatiile mixte vor cobori pana la altitudini de 800-1000 de metri. Vantul va sufla cu putere in sudul si estul tarii (cu rafale de pana la 50-60 de km/h) si slab pana la moderat in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 4-9 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate in Lunca Dunarii) si 5-10 grade in Moldova, cu valori usor mai scazute in nordul regiunii dar si usor mai ridicate in sudul acesteia.
Vineri vremea se va ameliora ca aspect, insa va ramane rece pentru aceasta perioada in special in nord-estul tarii. Dimineata va mai ploua slab si cu totul izolat in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, insa odata cu rasaritul Soarelui cerul va deveni variabil in toate zonele tarii. Vantul se va domoli la randu-i si va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, doar in estul Moldovei mai putand prezenta unele intensificari trecatoare la tare, in special in cursul diminetii. Temperaturile maxime vor creste usor fata de ziua precedenta si vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 15-19 grade in Oltenia, 11-16 grade in Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.
In weekend, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice vremea se va deteriora din nou in special in jumatatea nordica a tarii, unde vor cadea ploi pe arii extinse,iar la munte va ninge. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme normala spre usor mai rece decat ar fi normal pentru mijlocul lunii octombrie, cu maxime cuprinse in general intre 8 si 13 grade, doar in sudul extrem al tarii urmand sa fie mai cald (pana la 15-16 grade Celsius).