Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 13 – 19 iunie

Prima parte a intervalului va incheia sirul de zile usor mai reci fata de media climatologica (mai ales in regiunile intracarpatice) care au dominat peisajul meteo romanesc in ultimele saptamani. Un record neoficial, acela de a avea o temperatura maxima mai ridicata la nivel national in luna aprilie decat in luna mai, va fi dat uitarii incepand cu ziua de joi, cand primul val canicular al verii ne va afecta pana la sfarsitul saptamanii, iar maxima de 33,1 grade inregistrata la Calafat pe data de 18 aprilie va fi in sfarsit depasita. In cursul zilelor de vineri si sambata nu este exclusa chiar si atingerea unor valori de 40 de grade in sudul extrem al tarii, ceea ce se intampla destul de rar in luna iunie, chiar si in contextul ultimelor veri foarte calduroase. Umiditatea ridicata, pe langa faptul ca va accentua senzatia de disconfort, va favoriza de asemenea si producerea unor furtuni severe, din nou mai ales in zonele intracarpatice.

Luni vremea va fi in general instabila in toata tara, cu averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii extinse. Datorita temperaturilor mai ridicate din regiunile extracarpatice, aici furtunile vor avea un caracter mai sever, cu grindina de dimensiuni mici si medii si intensificari puternice ale vantului, legate de momentul de inceput al averselor. Cantitatile de apa vor ajunge local la 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm, cu precadere in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura. Vantul, cu exceptia celui convectiv, va sufla in general slab, cu unele intensificari temporare la tare doar in nord-estul extrem al tarii si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-23 de grade in Moldova.

Marti instabilitatea vremii se va mentine la cote ridicate in special in jumatatea estica a tarii, unde pe spatii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Cateva averse izolate vor aparea in cursul dupa-amiezii si in vestul Romaniei, insa fenomenele severe acociate vor fi de o mai mica amploare. Cantitatile de apa vor ajunge din nou pana la 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm, mai ales in zonele sud-estice ale tarii. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare in Lunca Dunarii si pe litoral. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 21-26 de grade in Moldova.

Miercuri aria depresionara care a generat manifestari severe ale vremii se va retrage usor spre nord, astfel incat fenomenele meteo vor fi in diminuare atat ca intensitate cat si ca extindere, unele averse locale de ploaie insotite de descarcari electrice urmand sa se mai semnaleze doar in Transilvania, Maramures, Crisana si nordul Moldovei si cu totul izolat in rest. Vantul va sufla in general slab pana la moderat peste tot, doar in zonele montane inalte, pe litoral si in Delta Dunarii urmand sa prezinte unele intensifcari temporare la tare, mai ales in cursul pranzului. Maximele termice vor urca pana spre 22-27 de grade in Transilvania si Maramures, 23-27 de grade in Banat si Crisana, 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade in Moldova.

Joi deplasarea catre est a unei depresiuni atmosferice situata in vestul Europei va contribui la advectarea unui aer foarte fierbinte dinspre nordul Africii spre Peninsula Balcanica pe partea anterioara a sa, mai ales in conditiile in care si anticiclonul est-european se va retrage catre nord si va lasa loc liber „tavalugului” african. Umiditatea ridicata prezenta in urma ploilor din zilele precedente va accentua senzatia de disconfort, insa acesta va fi doar inceputul, deoarece apogeul caldurii va fi atins pe parcursul zilelor de vineri si sambata. Aceeasi umiditate va conduce si la formarea unor furtuni puternice in zonele montane din centrul si nordul tarii, furtuni care pot migra si catre zonele de ses, dar numai izolat. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare in cursul dupa-amiezii doar in nord-vestul extrem al tarii. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania si Maramures, 28-33 de grade in Banat si Crisana, 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 26-31 de grade in Moldova.

Vineri vremea va fi deosebit de calda pentru a doua decada a lunii iunie, chiar caniculara in aproape intreg sudul tarii si local in Banat, sudul Transilvaniei si al Moldovei. Cateva furtuni se vor dezvolta deasupra muntilor in nord-vestul tarii, unele dintre ele urmand sa ajunga si in zonele mai joase; datorita temperaturilor foarte ridicate si a umiditatii mari a aerului, desi celulele de furtuna vor fi izolate, acolo unde se vor dezvolta pot fi deosebit de puternice, cu grindina de dimensiuni medii si mari si intensificari violente ale vantului ce vor lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 32 si 37 de grade in Transilvania si Maramures, 31-36 de grade in Banat si Crisana, 33-38 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 32-36 de grade in Moldova.

Temperaturile estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de sambata. In sud-vestul tarii se pot inregistra temperaturi maxime de pana la 40-41 de grade Celsius, aceste valori fiind cu 12-14 grade mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Temperaturile estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de sambata. In sud-vestul tarii se pot inregistra temperaturi maxime de pana la 40-41 de grade Celsius, aceste valori fiind cu 12-14 grade mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Sambata vremea va fi caniculara in majoritatea regiunilor tarii, cu exceptia nordului extrem si a litoralului. Umiditatea foarte ridicata din cursul pranzului (30-40%) va face ca senzatia de disconfort sa fie deosebit de accentuata, temperatura resimtita de organismul uman urmand sa fie in jur de 45-50 de grade Celsius, ceea ce va corespunde unui ITU (indice temperatura-umezeala) de minimum 85. Caldura va fi cu atat mai greu de suportat cu cat tara noastra a fost „rasfatata” cu temperaturi destul de placute in ultimele saptamani, chiar mai scazute fata de media climatologica, astfel incat adaptabilitatea corpului uman va fi pusa la incercare. In continuare vor fi conditii pentru dezvoltarea unor furtuni severe in cursul dupa-amiezii in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii, furtuni care datorita instabilitatii pronuntate pot continua pana tarziu in noapte. Nu vor lipsi nici vijeliile, iar datorita forfecarii vantului pe verticala vor exista conditii si pentru producerea de tornade, insa aceste aspecte le vom discuta mai pe larg in prognoza noastra pentru week-end. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 34 si 39 de grade la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute in Maramures, nordul Transilvaniei si al Moldovei, dar si mai ridicate in sudul Olteniei si al Munteniei (pana la 40, chiar 41 de grade Celsius).

Duminica, desi acuratetea prognozei incepe sa scada dramatic, modelele numerice sunt consistente in privinta continuarii valului tropical in aproape toata tara, astfel incat temperaturile se vor aproapia din nou de valoarea de 40 de grade, mai ales in Lunca Dunarii. In nordul tarii valorile termice vor fi ceva mai suportabile (32-35 de grade), tot aici urmand sa se semnaleze si furtuni puternice insotite de descarcari electrice, in special dupa orele pranzului.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.