Dupa cea mai calda saptamana din aceasta luna, urmeaza cea mai putin calda – am folosit aceasta exprimare deoarece desi vremea se va raci, temperaturile vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei; nu va fi dupa niciun standard o vreme foarte rece. Se vor semnala si precipitatii in cea mai mare parte a tarii, insa mai cu seama in regiunile intracarpatice, iar in prima parte a intervalului si in sudul extrem. Desi forma acestora va fi predominant solida, cantitatile de apa nu vor fi foarte insemnate – pana la 10-20 de mm pe intreg parcursul intervalului, cu cele mai importante cantitati asteptate a se inregistra in zonele montane.
Luni va ninge pe arii relativ extinse in regiunile extracarpatice si local in sudul si estul Transilvaniei. Desi cantitatile de apa nu vor fi insemnate, pe alocuri stratul de zapada asteptat a se depune va fi de pana la 5-10 centimetri, cu aproximativ 3-5 centimetri estimati a se depune si la Bucuresti. In Oltenia, sudul Munteniei si in estul Dobrogei precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ploaie. Vantul va sufla moderat pana la tare in est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 0-4 grade in Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…3 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.
Marti va mai ninge in sudul tarii, in timp ce in restul zonelor precipitatiile vor inceta. Local se vor mai depune pana la 5 centimetri suplimentari de zapada, in special la altitudini de peste 200-300 de metri. Vantul va sufla moderat in est si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -2 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat, Crisana si Oltenia si -1…4 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra pe litoral.
Miercuri, modestul ciclon retrograd isi va consuma potentialul precipitabil in sudul tarii, regiune in care in prima parte a zilei se vor mai semnala unele ninsori slabe si fulguieli. Spre seara, unele ninsori slabe izolate se vor semnala si in nord-vestul extrem. Vantul va sufla moderat pe litoral si slab, cel mult slab pana la moderat in rest. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -5 si 0 grade in Transilvania si Maramures, -2…3 grade in Banat si Crisana, 0-5 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona subcarpatica a regiunii) si -2…3 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.
De miercuri dimineata va incepe o serie de nopti si dimineti destul de reci mai ales in estul Transilvaniei, dinspre nord-vestul Europei urmand sa fie advectat un aer de origini polar-oceanice. Astfel, mai ales in conditiile unui strat de zapada (chiar daca subtire) pe sol si a unui cer ceva mai degajat de nori – temperaturile minime se pot apropia de pragul de -15 grade Celsius.
Joi in Banat, Crisana, Maramures si in vestul Transilvaniei vor cadea ninsori pe arii relativ extinse, insa stratul de zapada estimat de Vremea.ro ca se depune nu va fi semnificativ. Vantul se va intensifica in aproape toata tara si va sufla la rafala cu viteze de pana la 50-60 de km/h, cu exceptia Moldovei, unde acesta va fi mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -5..0 grade in Transilvania si Maramures si -1…4 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate pe litoral si in nordul Olteniei.
Vineri un pasaj frontal asociat unui ciclon situat in zona Belarusului va aduce precipitatii predominant sub forma de ninsoare in regiunile intracarpatice si in nordul Moldovei. In Dealurile de Vest, vestul Muntilor Apuseni si nordul Carpatilor Orientali ninsorile vor fi moderate cantitativ si se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Datorita instabilitatii venite dinspre Oceanul Atlantic, ninsorile vor fi si sub forma de aversa si vor exista sanse inclusiv pentru producerea unor descarcari electrice razlete. Vantul va sufla moderat in jumatatea sudica a tarii si slab pana la moderat in cea nordica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia si 1-6 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate temperaturi estimate a se inregistra in zona Luncii Dunarii.
In week-end, datorita dinamicii foarte ridicate a maselor de aer de pe batranul continent, in acest moment nu se poate preciza cu acuratete cum va fi vremea. De aceea, vom reveni cu o prognoza detaliata pentru perioada weekend-ului si a Craciunului in cursul zilei de vineri.