Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 19 – 25 februarie

Contextul sinoptic la nivelul batranului continent se va modifica radical in ultima decada a lunii februarie, in comparatie cu situatia ultimelor saptamani. Un blocaj anticiclonic de origine scandinava isi va incepe consolidarea incepand cu mijlocul intervalului, astfel punand o piedica in calea aerului cald si umed de origine oceanica. Pe cale de consecinta, o puternica intruziune de aer polar-continental va avea cale libera spre zona Europei centrale si de est, dinspre Campia Rusa. Daca initial se vor semnala precipitatii mixte mai ales in regiunile sud-vestice ale Romaniei, spre finalul intervalului acestea vor acapara cea mai mare parte a teritoriului, iar forma acestora va fi predominant sub forma de ninsoare. Ultimele materiale disponibile sugereaza aceasta advectie de aer rece ca fiind cea mai severa de pana acum din aceasta iarna; pe langa precipitatiile solide si temperaturile urmand sa coboare sub pragul gerului in mare parte din tara, mai ales in cursul weekend-ului.

Luni vremea va fi in general inchisa in jumatatea sudica a tarii, iar local se vor semnala precipitatii mixte, in general slabe cantitativ. Unele lapovite si ninsori slabe isi vor face aparitia si in zona Moldovei, insa doar in mod izolat. Vantul va sufla tare in sudul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Olteniei) si -3…2 grade in Moldova.

Marti precipitatiile vor continua sa cada pe arii relativ extinse in Banat, Oltenia si vestul Munteniei, insa lapovite si ninsori vor fi doar in nordul Olteniei si in nordul extrem al Munteniei, in rest urmand sa se semnaleze mai mult ploi. Cantitatile de apa vor fi relativ reduse, cu exceptia zonei Muntilor Mehedinti, unde precipitatiile vor fi mai intense datorita intensificarii orografice – vantul va fi predominant estic, astfel incat masele de aer se vor lovi de bariera muntoasa si formatiunile noroase vor fi fortate sa urce mai mult in altitudine. De asemenea, tot in conditiile unei circulatii a aerului predominant estica in stratul limita, concavitatea pe care o formeaza muntii Mehedinti si Parang favorizeaza stationarea precipitatiilor pentru o perioada indelungata in nordul judetelor Mehedinti si Gorj.
Vantul va sufla in continuare tare in sudul tarii, cu rafale ce pot atinge 50-70 de km/h in camp deschis, in timp ce in restul zonelor acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 4-9 grade in Banat si Crisana, 0-4 grade in Oltenia, 2-6 grade in Muntenia si Dobrogea si -3…2 grade in Moldova.

Miercuri vremea va fi inchisa in aproape toata tara, insa precipitatii se vor semnala doar in sud si sud-vest, in mod local. Daca in zona Luncii Dunarii acestea vor fi mai ales sub forma de ploaie, in nordul Olteniei forma lor va fi predominant solida. Din nou, unele cantitati mai insemnate de apa se vor inregistra in nordul Olteniei, unde la altitudini de peste 400-500 de metri stratul de zapada va deveni consistent. Vantul va sufla moderat spre tare in regiunile extracarpatice si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Dealurile de Vest), 1-6 grade in Oltenia, 3-8 grade in Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova.

Stratul de zapada estimat a exista pe sol in cursul diminetii de miercuri. In zonele deluroase din nordul Olteniei si al Munteniei in prima parte a saptamanii se va putea depune un strat de zapada de pana la 20-30 de centimetri, mai ales la altitudini de peste 400-500 de metri. Sursa: kachelmannwetter.com, model Swiss HD.

Joi in prima parte a zilei depresiunea mediteraneana care a afectat in special sud-vestul tarii, va continua sa produca precipitatii in aceleasi regiuni, cu specificatia ca in a doua parte a zilei unele benzi frontale de lapovite si ninsori vor patrunde si in regiunile intracarpatice si in Moldova, insa in aceste zone precipitatiile vor fi mult mai slabe cantitativ (si mai ales sub forma de ploaie). In nordul Olteniei cantitatile de apa vor fi moderate, cu totul izolat urmand sa se acumuleze pana la 15-20 de mm, in special sub forma de zapada. Vantul va sufla moderat in majoritatea zonelor tarii, cu unele intensificari temporare la tare in sud-estul Banatului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 1-5 grade in Oltenia (cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al regiunii), 2-7 grade in Muntenia si Dobrogea si -2…3 grade in Moldova.

Vineri un nou front atmosferic isi va face simtita prezenta mai ales in vestul, sud-vestul si centrul tarii, unde vor cadea precipitatii mixte pe arii relativ extinse (mai ales ploi in prima parte a zilei). Cantitatile de apa vor fi ceva mai insemnate in nordul Olteniei si in vestul Banatului, unde se pot acumula pana la 10-20 de mm. Vantul va sufla moderat in sud-vest si in est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, 7-12 grade in Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

In week-end vremea se va raci accentuat, pe masura ce aerul polar venit dinspre nord-est va avansa tot mai mult catre sudul si sud-estul Europei. Cele mai noi rulari ale modelelor numerice de previziune sugereaza faptul ca odata ajuns in Mediterana, la contactul cu apele calde ale marii acest aer rece va contribui decisiv la formarea unei viguroase depresiuni ce va aborda o traiectorie transbalcanica. Pentru moment nu se poate preciza cu certitudine pozitionarea exacta a precipitatiilor cele mai insemnate (datorita complexitatii extraordinare a configuratiei sinoptice), singurul aspect relativ cert fiind racirea brutala, in special din jumatatea nordica a tarii.
Daca situatia o va impune, luam in considerare sa revenim in cursul zilei de joi cu o estimare actualizata asupra potentialelor evenimente din week-end.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.