Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme calda spre deosebit de calda pentru ultima decada a lunii august, cu valori termice maxime ce vor atinge si chiar depasi usor pragul caniculei in jumatatea sudica a tarii. Contextul sinoptic favorabil pastrarii unui aer tropical deasupra tarii noastre (si a carui durata este aproape fara precedent, desi intensitatea caldurii nu a fost iesita din comun) se va schimba incepand din 26-27 august, insa pana atunci vom avea parte in continuare de temperaturi ridicate si de un disconfort termic destul de accentuat, indeosebi in sud si in sud-vest.
Precipitatiile vor fi putine in prima parte a saptamanii si se vor semnala cu precadere deasupra masivelor montane si doar izolat in regiunile intracarpatice. In preajma weekend-ului, partea anterioara a unui front atmosferic va aduce insa furtuni mai severe in interiorul lantului carpatic, iar izolat cantitatile de apa vor fi mai insemnate (pana la 15-25 de mm).
Luni vremea va fi calda si in general frumoasa in aproape toata tara. Local la munte si izolat in vest, centru si in nord isi vor face aparitia unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice, mai ales in cursul dupa-amiezii. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania si Maramures si 29-30 de grade in restul teritoriului, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului.
Marti vremea va fi frumoasa in toata tara cu exceptia nordului Carpatilor Orientali, unde in cursul pranzului se vor semnala cateva averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat in judetul Constanta si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 30-35 de grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-32 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.
Miercuri dupa-amiaza vor cadea local averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice in zonele montane si izolat in regiunile intracarpatice, pentru ca spre seara unele averse sa tranziteze si Oltenia si vestul Munteniei, insa acestea nu se vor manifesta pe spatii extinse si vor fi de asemenea slabe cantitativ. Vantul va sufla slab pana la moderat in sud-estul tarii si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana (cu valori usor mai scazute posibile in depresiunile din estul Transilvaniei), 29-34 de grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 25-30 de grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul regiunii.
Joi vremea va continua sa fie calduroasa, iar in regiunile extracarpatice si cerul se va mentine mai mult senin. In regiunile intracarpatice in schimb, dupa orele pranzului isi vor face aparitia in mod local unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, insa cantitatile de apa estimate de catre Vremea.ro a se acumula nu vor fi semnificative. Vantul va sufla moderat in Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor semana „in oglinda” cu cele din ziua precedenta si vor urca la pranz pana spre 27-32 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 29-34 de grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in Lunca Dunarii) si 25-30 de grade in Moldova.
Vineri vremea va continua sa fie frumoasa in sud si est, in timp ce in vest si in centru dupa-amiaza si seara local vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina. Datorita temperaturilor ridicate si a gradientului termic vertical ridicat, pe alocuri se pot inregistra si vijelii mai severe, insa cantitatile de apa nu vor fi foarte insemnate, cu exceptia Muntilor Apuseni, unde izolat se pot acumula pana la 15-25 de mm. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in Dobrogea si in nordul Moldovei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 30-35 de grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si 27-31 de grade Celsius in Moldova.
In week-end vremea va fi calduroasa, chiar caniculara in sudul tarii, unde indicele de disconfort temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime vor oscila in general intre 30 si 35 de grade la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute (27-29 de grade) asteptate doar in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, dar si usor mai ridicate (36-37 de grade Celsius) in Lunca Dunarii. Ca aspect, vremea va fi frumoasa in sud si in est, in timp ce in vest, centru si nord se vor mentine conditiile pentru producerea unor averse slabe de ploaie in mod local, ce vor fi insotite si de descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici si medii.
© 2018 – Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea articolului se poate face doar cu link direct către articol, în limita a 500 caractere.