Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 8 – 14 mai

Urmatorul interval va aduce o vreme specifica lunii lui Florar, cu multa instabilitate atmosferica, averse de ploaie si frecvente descarcari electrice in majoritatea zonelor tarii. In cursul zilelor de marti si miercuri o puternica patrundere de aer rece de origini polare va invada teritoriul tarii noastre, aducand cu sine o scadere accentuata a temperaturilor. Cu toate acestea, racirea va fi de scurta durata, incepand de joi vremea urmand sa se incalzeasca din nou, iar spre sfarsitul saptamanii vor reveni valorile de temperatura apropiate de 30 de grade Celsius, cu precadere in sudul teritoriului. Atat in cursul diminetii de miercuri cat si in cea de joi, local in Transilvania minimele termice vor cobori usor sub valoarea de 0 grade Celsius, urmand sa existe un risc ridicat pentru producerea de daune cauzate de inghet in agricultura, pomicultura si viticultura.

Luni vremea va fi in general instabila in special in jumatatea estica a tarii, unde pe spatii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici si medii. Izolat (mai ales in zona Carpatilor de Curbura) cantitatile de apa vor ajunge pana la 20-30 de mm. Vantul va sufla moderat in majoritatea regiunilor tarii, cu unele intensificari temporare la tare doar in nordul Moldovei, al Transilvaniei si in sudul Olteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 14 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 20-25 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai ridicate asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

Marti un puternic front atmosferic asociat unei depresiuni centrate in zona Moscovei va aduce o scadere abrupta a temperaturilor in toate zonele tarii. In special in regiunile extracarpatice se vor semnala pe arii extinse ploi, mai ales sub forma de aversa, iar izolat cantitatile de apa vor ajunge pana la 15-25 de mm (din nou centrul nucleului precipitabil urmand sa se inregistreze in zona Carpatilor de Curbura). Vor fi si descarcari electrice in majoritatea zonelor unde se vor semnala precipitatii, iar izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici si medii. La munte, la altitudini mai mari de 1500 de metri odata cu lasarea serii isi vor face aparitia si precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab pana la moderat in jumatatea sudica a tarii si moderat pana la tare in cea nordica. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, 13-18 grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate asteptate in sudul extrem al Munteniei) si 9-14 grade in Moldova.

Miercuri in prima parte a zilei se vor mai semnala precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse in sud si est si local in sud-estul Transilvaniei, insa cantitatile de apa nu vor mai fi importante de aceasta data. La munte, la altitudini mai mari de 1200 de metri vor predomina ninsorile si se va depune un strat subtire de zapada (mai ales in zona Carpatilor de Curbura), insa precipitatiile mixte pot cobori chiar si pana la altitudini de 800-1000 de metri in cursul noptii de marti spre miercuri (la Predeal, spre exemplu, se asteapta depunerea unui strat de zapada de pana la 3-5 centimetri). Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cu unele intensificari trecatoare la tare doar in estul extrem al Moldovei. Temperaturile maxime vor continua sa scada mai ales in regiunile extracarpatice si vor fi incadrate in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia si 8-13 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova. Dimineata in nord-vestul Transilvaniei cerul se va insenina, iar local temperaturile vor cobori usor sub pragul de 0 grade Celsius si se va semnala bruma.

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de miercuri. Click pe imagine pentru detalii. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi vremea se va ameliora ca aspect si va intra intr-un proces de incalzire in toate zonele tarii. Cu toate acestea, dimineata va fi foarte rece mai ales in Transilvania, unde local minimele termice vor cobori usor sub valoarea de 0 grade Celsius, iar in depresiunile din estul regiunii temperaturile minime pot ajunge chiar si pana la -4…-3 grade Celsius. Spre seara in Banat isi pot face aparitia cateva ploi slabe, izolate. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare doar in sud-estul extrem al teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 17-22 de grade in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-22 de grade in Moldova.

Vineri temperaturile vor continua sa creasca in toata tara, insa in jumatatea nordica si instabilitatea vremii se va accentua, ca urmare a influentei unui front atmosferic cald. Pe arii extinse in Crisana, Transilvania, Maramures si nordul Moldovei se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, averse ce izolat pot fi importante cantitativ. Razlet vor fi si caderi de grindina, de dimensiuni mici, mai ales. Vantul va sufla moderat in aproape toate zonele tarii, cu exceptia Crisanei, unde temporar va prezenta unele intensificari la tare, cu rafale de pana la 50-60 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 21-26 de grade in Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia si Muntenia (cu valori posibil usor mai scazute in zonele subcarpatice), 20-25 de grade in Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral si in Delta Dunarii) si 21-26 de grade in Moldova.

In week-end, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice, vom avea parte de o vreme calda, dar instabila in majoritatea regiunilor tarii. Aversele de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina isi vor face aparitia pe parcursul zilei de sambata mai ales in regiunile intracarpatice, pentru ca duminica acestea sa acapareze si sudul si estul Romaniei. In zonele montane cantitatile de apa izolat pot fi mai insemnate: pana la 25-30 de mm. Temperaturile vor fi foarte ridicate mai ales in cursul zilei de sambata, cand maximele sunt asteptate chiar sa depaseasca usor pragul de 30 de grade Celsius in sudul tarii, in timp ce duminica acestea vor scadea pana la valori mai apropiate de normalul climatologic al jumatatii lunii mai: 20-25 de grade in aproape toate regiunile, cu cele mai ridicate temperaturi estimate a se inregistra in sudul Olteniei si al Munteniei, iar cele mai scazute in zona Moldovei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.