Finalul de săptămână va fi primul din acest sezon rece în care, pentru scurt timp, iarna își va arăta colții și în unele zone mai joase de relief din țara noastră. Un front atmosferic rece venit dinspre nord-vestul Europei va aduce vineri în prima parte a zilei ploi în regiunile intracarpatice, care după lăsarea serii se vor transforma în lapovițe și ninsori, precipitații mixte urmând să își facă apariția în prima parte a zilei de sâmbătă și în nordul Olteniei și al Munteniei. Temperaturile vor coborî sub media climatologică a perioadei (după multe săptămâni cu abateri termice pozitive la nivel național), iar duminică dimineață în depresiuni local minimele vor coborî ușor sub pragul gerului, respectiv -10 grade Celsius.
Vineri cerul va fi variabil in jumatatea sudica a tarii, in timp ce in vest, centru si nord in prima parte a zilei vor cadea ploi pe spatii relativ extinse, iar dupa lasarea intunericului acestea se vor transforma in lapovite si ninsori si se va depune un strat subtire de zapada (pana la 3-5 centimetri), mai cu seama la altitudini de peste 500 de metri.
Vantul se va intensifica spre seara la deal si la munte, unde va sufla la rafala cu viteze de pana la 60-70 de km/h, in timp ce in zonele mai joase de relief acesta se va mentine mai mult slab.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Olteniei) si 5-10 grade in Moldova.
Primește următoarea prognoză pe email
Sambata vremea se va raci usor in toata tara, iar in prima parte a zilei vor mai cadea lapovite si ninsori in sudul Transilvaniei si in nordul Olteniei si al Munteniei, unde se va mai depune un strat de zapada in general de pana la 5 centimetri, mai ales in zonele deluroase.
Pe pantele sudice ale Carpatilor Meridionali, ca urmare a unor miscari locale de convergenta a aerului in curgerea sa de la nord catre sud, precipitatiile pot fi mai intense si izolat se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri.
Vantul va sufla moderat spre tare in Baragan si Dobrogea si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 2 si 7 grade Celsius in toata tara, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in zona litorala.
Duminica cerul se va degaja de nori in majoritatea regiunilor, iar precipitatiile vor inceta. Ca urmare a inseninarii cerului si a cresterii substantiale a presiunii atmosferice, duminica dimineata temperaturile minime vor cobori usor sub pragul de -10 grade local in vaile si depresiunile din Transilvania, Maramures si nordul Moldovei, iar cu totul izolat minimele vor ajunge pana la -15 grade in zonele depresionare unde stratul de zapada va rezista insolatiei din cursul dupa-amiezii de sambata.
Totusi, ca urmare a umiditatii destul de ridicate din spatele frontului, indeosebi in Transilvania vor exista conditii pentru formarea cetii, astfel incat inversiunea termica se va putea pastra si pe timpul zilei.
Vantul va sufla moderat spre tare in nordul Carpatilor Orientali si mai mult slab in restul teritoriului.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-5 grade Celsius in Transilvania si Maramures si 4-9 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-estul Banatului si pe litoral.