Prognoza vremii pentru săptămâna 24 – 30 octombrie

Ultimele zile ale lui brumarel vor aduce o vreme in general inchisa in regiunile extracarpatice ale tarii mai ales in prima parte a intervalului, in timp ce in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures cerul va ramane variabil. In a doua parte a saptamanii un nucleu depresionar va intra in tara noastra via Ucraina/Ungaria, aducand cu sine precipitatii in general slabe cantitativ sub forma de ploaie la ses si ninsori in zonele montane mai inalte, dar si intensificari sustinute ale vantului in vestul si in estul tarii. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme calda pentru aceasta perioada in vestul, centrul si nordul tarii (mai ales in prima parte a saptamanii), in timp ce in sud si est temperaturile se vor mentine la cote apropiate sau usor mai scazute fata de media climatologica, pe fondul innorarilor stratiforme asociate circulatiei aerului dinspre Marea Neagra, bogata in umezeala.

Luni vremea va fi in general inchisa in sudul si in estul tarii, iar local (mai ales in regiunile subcarpatice) va ploua slab sau va burnita. Muntii Carpati vor bloca norii stratiformi in acest regim anticiclonic si pe o circulatie preponderent estica, astfel incat in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures vremea va fi in general frumoasa, cu un cer variabil, si de asemenea considerabil mai calda fata de normalul termic specific perioadei. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare doar in nordul Moldovei, unde rafalele pot ajunge pana la 50-60 de km/h in camp deschis. Temperaturile maxime vor urca pana spre 13-18 grade in Transilvania si Maramures, 15-19 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 9-14 grade in Moldova.

Marti vremea se va mentine in general inchisa in sudul si estul Romaniei, unde va continua sa burniteze izolat, in timp ce vestul, centrul si nordul vor avea parte de o insolatie sporita, chiar daca cerul nu va fi perfect senin. Vantul va sufla slab pana la moderat in centrul si sudul tarii si moderat pana la tare in vestul extrem si in Moldova. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 16-20 de grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate in zonele subcarpatice iar cele mai ridicate in Lunca Dunarii, unde isi va face aparitia si Soarele), in timp ce Moldova va avea parte de temperaturi situate intre 10 si 15 grade Celsius.

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de marti. In regiunile intracarpatice, pe fondul unui cer variabil abaterile termice vor fi pozitive, in timp ce nebulozitatea stratiforma din sud si est va mentine temperaturile la un regim mai scazut in comparatie cu media climatologica a perioadei, Muntii Carpatii urmand sa traseze o granita intre aceste abateri, gradientul termic orizontal in aceasta zona de delimitare urmand sa fie deosebit ridicat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de marti. In regiunile intracarpatice, pe fondul unui cer variabil abaterile termice vor fi pozitive, in timp ce nebulozitatea stratiforma din sud si est va mentine temperaturile la un regim mai scazut in comparatie cu media climatologica a perioadei, Muntii Carpatii urmand sa traseze o granita intre aceste abateri, gradientul termic orizontal in aceasta zona de delimitare urmand sa fie deosebit ridicat. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Miercuri un front atmosferic asociat unui nucleu depresionar de origine atlantica va afecta tara noastra incepand cu regiunile nordice, unde si temperaturile vor fi in scadere. In prima parte a zilei va ploua pe arii extinse in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si nordul Moldovei iar dupa orele pranzului si in celelalte regiuni. Cantitatile de apa vor fi in general slabe spre cel mult moderate, doar in vestul Muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali putandu-se acumula cantitati de pana la 15-20 de mm. La altitudini mai mari de 1500-1800 de metri precipitatiile vor fi sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un strat de zapada cuprins intre 5 si 15 centimetri. Vantul va sufla slab in centrul, sudul si sud-estul tarii si moderat in nord-vest si nord-est, iar in nordul Moldovei rafalele pot ajunge pana la 50 de km/h. Temperaturile maxime vor fi in scadere fata de ziua de marti in zonele intracarpatice si se vor incadra in general intre 11 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai scazute in zonele subcarpatice) si 8-13 grade in Moldova.

Joi innorarile vor mai persista in sudul si estul tarii unde va continua sa ploua local, insa cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi semnificative. In vest, centru si nord cerul se va degaja treptat de nori iar conditiile pentru precipitatii vor fi infime, insa temperaturile vor continua sa scada, dinspre nord-vestul Europei urmand sa fie advectat un aer mai rece de origini polar-oceanice. Vantul va continua sa sufle moderat in vestul extrem si in estul Romaniei, unde poate atinge la rafala 40-50 de km/h, in timp ce in restul regiunilor va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Maximele termice se vor situa in general intre 7 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 8-12 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-10 grade in Moldova.

Vineri unda depresionara va ajunge in bazinul central al Marii Mediterane, unde sub influenta curentului jet va incepe sa isi modifice usor traiectoria inspre nord-est, iar benzile de precipitatii aferente vor afecta local sudul si izolat estul Romaniei, dar din nou nu vor fi asteptate cantitati importante de apa. In tot acest timp zonele intracarpatice vor ramane in general neafectate de nebulozitate, desi dimineata va reveni bruma si inghetul la sol mai ales in estul Transilvaniei, unde minimele termice pot cobori pana la -3 grade Celsius. Vantul va slabi in intensitate in comparatie cu zilele precedente in vest si est, astfel incat va sufla slab, cel mult slab pana la moderat in toata tara, unele intensificari cu totul trecatoare la tare fiind posibile doar in zona litorala si in Delta Dunarii. Temperaturile maxime vor fi similare cu cele din ziua precedenta si vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 8-12 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-10 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul regiunii iar cele mai ridicate in sud.

In weekend, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice, vremea se va ameliora ca aspect si va intra intr-un proces de incalzire usoara in toata tara. Unele precipitatii foarte slabe sub forma de ploaie sunt asteptate doar in nordul extrem al Romaniei in seara zilei de duminica, iar sambata in sud vor mai persista local unele innorari si cu totul izolat va burnita. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 11 si 16 grade la nivelul intregii tari, cu valori usor mai scazute asteptate in estul Transilvaniei pe parcursul zilei de sambata dar si usor mai ridicate in Lunca Dunarii duminica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.