Saptamana meteo 16-22 februarie in Romania

Saptamana a debutat cu incursiunea unui aer extrem de rece provenit dinspre Campia Rusa, care a afectat cu precadere jumatatea estica a Romaniei. Regiunea tarii noastre s-a aflat in vecinatatea vestica a acestei patrunderi arctice, unde in mod obisnuit este si granita cu anticiclonul azoric si in consecinta aerul a fost si foarte uscat. Astfel, punctele de roua au coborat pana la -40 C mai ales in zona montana inalta, la Baisoara de exemplu inregistrandu-se umiditati si de numai 2%!

Desi prin insasi inlaturarea nebulozitatii joase (ceata, nori stratus si stratocumulus) aerul s-a mai “limpezit” iar pacla si smogul au disparut, acest aer a avut pe de alta parte un potential daunator pentru pielea umana, fiind atat de uscat.

S-au inregistrat numai ninsori slabe local in Moldova si Oltenia pe parcursul zilelor de luni si marti, dar la cateva statii s-a si depus un strat nou de zapada, cum ar fi la Apa Neagra: 3 cm.

Daca in analiza de la inceputul saptamanii vorbeam de posibilitatea inregistrarii unor ninsori in zona litorala care sa depuna strat, retroactiv putem vorbi de o verificare partiala a acestui aspect – intr-adevar a nins, dar foarte slab si numai in partea de est a Deltei Dunarii.

Imagine satelitara asupra Europei din 17 februarie. Sursa: sat24.com

Imagine satelitara asupra Europei din 17 februarie. Sursa: sat24.com

Vantul a prezentat intensificari sustinute in Moldova, Baragan si Dobrogea, iar acesta coroborat cu temperatura foarte scazuta de aproximativ -10 grade a condus la atingerea unor temperaturi resimtite extreme, de -25…-35 de grade. La Mahmudia in judetul Tulcea indicele de racire a atins -35 C la mai multe observatii; in asemenea conditii pot aparea degeraturi severe la extremitati daca acestea nu sunt bine protejate.

Temperatura aerului a fost scazuta, chiar foarte scazuta la inceputul intervalului in jumatatea estica a tarii, aceste zile congelate ducand de asemenea si la o coborare a mediei lunii februarie, care in unele zone din tara are sanse sa fie chiar mai scazuta decat media pe ultimii 30 de ani, fapt mai putin obisnuit pentru ultimii ani, dominati de o temperatura peste medie. S-au inregistrat pana la -25 de grade la Miercurea-Ciuc in conditii aproape perfecte pentru o inversiune serioasa: cer senin, vant slab si strat de zapada pe sol.

Daca zapada ar fi fost proaspata, cu siguranta temperatura ar fi scazut sub -30 C, insa stratul de acolo este deja foarte vechi si nu a mai avut o putere prea mare de racire.

Temperaturile minime inregistrate miercuri. Sursa: ogimet.com

Temperaturile minime inregistrate miercuri. Sursa: ogimet.com

Dealurile subcarpatice din sudul tarii au avut parte de temperaturi paradoxal de ridicate pentru o masa de aer atat de rece in altitudine, dar explicatia este simpla: circulatia aerului find orientata din nord catre sud, s-a produs fenomenul de foehn in aval de Carpatii Meridionali. Si in dealurile din vestul tarii s-au inregistrat temperaturi ridicate, de pana la 10 grade, dar aici nu foehnul a fost “vinovatul”, ci insolatia ridicata si temperaturile mai mari in altitudine decat in restul tarii.

Spre finalul saptamanii vremea a continuat sa se incalzeasca in toata tara, in conditiile in care in componenta aerului stabil localizat in centrul si estul Europei nu au mai survenit modificari majore, acesta “invechindu-se” si, afectat de insolatie fiind, s-a incalzit treptat de la o zi la alta. Astfel, aproape generalizat la nivelul tarii noastre s-au inregistrat temperaturi cu adevarat primavaratice, de 13-16 grade C. O vreme placuta pentru amatorii de plimbari in aer liber, fiind o adevarata delectare dupa vremea rece si vantoasa de la inceputul saptamanii.

Precipitatiile au lipsit aproape cu desavarsire dupa cele slabe de luni si marti, insa acestea au revenit incepand de duminica in zonele sud-vestice, in general slabe cantitativ si sub forma lichida de aceasta data. Ploile vor continua si la inceputul saptamanii viitoare in majoritatea zonelor tarii, fiind asociate unei depresiuni mediteraneene in continua extindere, dar aceste aspecte le vom discuta in rubrica “previziuni”.

Intrarea unui camp precipitabil prin sud-vestul tarii duminica seara. Sursa: model WRF Rometex

Intrarea unui camp precipitabil prin sud-vestul tarii duminica seara. Sursa: model WRF Rometex

Recomandări prognoze:
Vremea Popești-Leordeni
Vremea Bragadiru
Vremea Chiajna
Vremea Pantelimon
Vremea Otopeni
Vremea Buftea
Vremea Medgidia
Vremea Cernavodă
Vremea Râmnicu Sărat
Vremea Târgu Neamț
Vremea Fetești
Vremea Drăgășani
Vremea litoral:
Vremea Costinești
Vremea Neptun
Vremea Venus
Vremea Vama Veche
Vremea 2 Mai



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.