La nivelul batranului continent saptamana a debutat cu o vreme in general inchisa si rece in partea centrala si estica, dominata de un ciclon relativ adanc de 985 mb situat cu centrul in apropierea Moscovei. Pe partea posterioara ciclonul a antrenat un aer polar supraracit, aer in care s-au desfasurat numeroase averse de ninsoare pe fondul instabilitatii barocline.
In aceste zone (Rusia, Belarus, Polonia, Ucraina) precipitatiile au fost exclusiv sub forma de ninsoare, iar pe fondul gradientului termic vertical foarte ridicat, in Suedia s-au semnalat chiar si descarcari electrice – fenomen mai putin obisnuit pe timpul iernii, dar de asteptat in conditiile date de instabilitate.
In general stratul de zapada nou depus a fost cuprins intre 5-15 cm, dar versantii nordici ai muntilor Tatra si Alpii de est au primit o portie sanatoasa de peste o jumatate de metru.
Vestul Europei in schimb a fost dominat de un amplu camp anticiclonic, reprezentat la sol printr-o vreme senina si mai calda decat normalul perioadei. Locuitorii Marii Britanii s-au bucurat de o vreme neasteptat de frumoasa si atipica pentru Arhipelag, de asemenea si cei din Franta sau Germania.
Situatia s-a schimbat pentru estul peninsulei Balcanice si nord-vestul Turciei la mijocul saptamanii, cand aerul rece a ajuns pana in bazinul central al Marii Mediterane, formandu-se un talveg de suprafata nu foarte intins, dar compact si intens. Depresiunea aferenta formata a urcat pana in Marea Neagra, unde a si stationat pana vineri, aducand ploi puternice si ninsori extrem de abundente in muntii din nord-estul Greciei si chiar si la altitudini mai joase in nord-vestul extrem al Turciei. La altitudini mai mari de 1000 metri in Turcia s-a semnalat un strat nou de zapada si de 2,5 metri!
In zona orasului Bursa s-a depus un strat record de peste 1 metru, de asemenea si in zonele mai inalte din jurul metropolei Istanbul.
Pana la finalul saptamanii nu au mai avut loc schimbari majore ale vremii la nivelul Europei, cu exceptia nordului extrem, in care a inceput sa se injecteze o doza de aer arctic. In ce masura acest aer va fi influentat parcursul vremii din zilele urmatoare in estul Europei, ramane sa discutam in analiza viitoare.