Schimbare a vremii în intervalul 27 – 30 ianuarie

Următoarele zile vor marca o schimbare a circulației aerului în troposferă la nivelul Europei, cicloanele dezvoltate deasupra Oceanului Atlantic urmând să pătrundă mult mai adânc în interiorul continentului decât până acum în această lună. Schimbarea de tipar a centrilor barici se va face resimțită și în România, unde după o lungă perioadă vor cădea precipitații destul de consistente.

Totuși, zonele cele mai văduvite de secetă până acum, respectiv sudul și estul, vor primi doar precipitații slabe și exclusiv sub formă de ploaie. În regiunile intracarpatice se vor semnala precipitații mixte, în timp ce la munte va ninge viscolit.

În schimb, datorită intensificării vântului, temperaturile se vor menține încă la valori foarte ridicate pentru ultima decadă a lunii ianuarie, o răcire a vremii urmând să se facă resimțită doar la munte.

Luni cerul va fi mai mult noros in toata tara si va ploua pe arii extinse in Banat, sudul Crisanei si al Transilvaniei si in nordul Olteniei si vestul Munteniei, in restul zonelor ploile urmand sa cada cu totul izolat. In sudul Banatului local se vor acumula cantitati de apa de pana la 10-15 mm, iar la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri vor cadea si lapovite si ninsori. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a teritoriului, cel mult slab pana la moderat in sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 8-13 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Dobrogei) si 3-8 grade Celsius in Moldova.

Marti in prima parte a zilei va mai ploua local in Dobrogea, iar dupa orele pranzului un nou front atmosferic va patrunde prin vestul tarii, in Banat, Crisana, Maramures si vestul Transilvaniei urmand sa cada pe spatii extinse precipitatii sub forma de ploaie la altitudini de sub 800-1000 de metri, in timp ce la munte vor predomina ninsorile. In regiunile vestice local se vor acumula cantitati de apa de 10-15 mm, iar in vestul Muntilor Apuseni pana la 15-20 de mm, conform Vremea.ro. Vantul se va intensifica treptat in vestul tarii, in restul regiunilor acesta urmand sa fie in continuare slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 4 si 9 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia si 7-12 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al Moldovei.

Miercuri mai ales in prima parte a zilei va continua sa ploua local in majoritatea zonelor tarii, pentru ca dupa orele pranzului precipitatiile sa se restranga indeosebi deasupra zonelor montane. La munte va ninge viscolit, insa la ses vor fi aproape exclusiv precipitatii sub forma de ploaie, cu exceptia zonelor deluroase din centrul tarii la altitudini de peste 500-600 de metri si a celor depresionare din estul Trannsilvaniei, unde in cursul noptii vor fi si ninsori si se va depune un strat de zapada de pana la 5 centimetri. Vantul va sufla tare in cea mai mare parte a tarii, iar la munte rafalele vor fi violente si vor viscoli si spulbera zapada depusa. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 0 si 5 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 5-10 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.

Joi vremea se va ameliora ca aspect in mare parte din tara, insa in Carpatii Occidentali si in nordul Carpatilor Orientali va continua sa ninga viscolit, stratul de zăpadă cumulat in precedentele 48 de ore urmand sa atinga si 50-60 de centimetri in vestul Munților Apuseni (si cu precădere in zona platoului carstic Paris). Vântul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 100 de km/h), in timp ce in zonele joase acesta va fi in diminuare fata de ziua de miercuri, doar local in sudul Transilvaniei si in Crisana urmand ca rafalele sa mai atingă 60-70 de km/h. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat, Crișana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori așteptate în sudul Banatului), 6-11 grade în Muntenia și Dobrogea si 4-9 grade Celsius în Moldova.

Rafalele de vant estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. In centrul, nord-vestul si sud-estul tarii vantul va sufla tare, cu rafale de pana la 70-90 de km/h in camp deschis, insa pe crestele muntilor rafalele vor fi mult mai puternice: pana la 120-130 de km/h. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Vremea.ro vă oferă prognoze meteo pentru toate orașele din România, următoarele localități au fost adăugate de curând pe site-ul nostru:
Adjud Sighet Petrila Faget Cajvana Falticeni G. Humorului Lugoj Marasesti Vatra Dornei Dorohoi Gherla Băilesti Ludus Câmpulung Argeș Curtea de Argeș Stațiunea Călimănești Alesd Făgăraș Tg. Bujor Calan Reghin Busteni Saveni Ghimbav Dej Mangalia Negru Voda Dabuleni Segarcea Plopeni Statiunea Sinaia Brosteni Campulung SV Berbesti SantAna Costești Aiud Ineu Huedin Medgidia Bechet Tg. Lăpuș Mie. Nirajului Draganești Liteni Sulina Babeni Băile Olănești Sebis Marghita Salonța Darabani Flămînzi Victoria BV Pogoanele Stefanesti Zarnesti Turda Filiasi Turceni Cavnic Statiunea Sovata Ungheni MS Caracal Azuga Mizil Valenii de Munte Vicovu



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.