Ultimele rulari ale modelelor numerice de inalta rezolutie indica o probabilitate ridicata de producere a unor fenomene convective extreme, asociate partii frontale a unui talveg depresionar situat in zona Marii Ionice.
Fenomenele convective severe principale vor fi grindina mare si foarte mare (>3-5 cm in diametru), rafalele convective asociate atat liniilor de vijelie cat si a curentilor descendenti puternici din interiorul norilor Cumulonimbus (rafale de 80-100 de km/h, izolat peste 100 km/h), descarcarile electrice frecvente si acumularea unor cantitati de precipitatii de peste 30-40 de mm in intervale scurte de timp (sub 1-2 ore).
Risc moderat de producere a pâlniilor tornadice, risc scăzut dar nu neglijabil de producere a unor tornade puternice (F2+)
Un risc secundar, dar nu neglijabil, il va constitui formarea supercelulelor discrete, cu o rotatie puternica in zona sudica a lor, fapt ce va favoriza aparitia mezociclonilor in zona inferioara a norului de furtuna.
Vorticitatea ridicata, energia convectiva potentiala foarte ridicata, forfecarea puternica a aerului atat de verticala cat si pe orizontala, dar si umiditatea ridicata prezenta in straturile inferioare ale troposferei vor reprezenta factori favorizanti pentru formarea palniilor tornadice, riscul pentru aparitia acestora fiind unul moderat.
In mod cu totul izolat exista si un risc pentru producerea unor tornade puternice (F2+), mai ales in judetele Olt, Teleorman si Giurgiu. Intervalul orar pentru producerea celor mai severe fenomene este 17-23. Unele furtuni si ploi torentiale vor continua si in cursul diminetii de luni mai ales in partea nordica a tarii, insa severitatea fenomenelor va fi mult redusa.
Prognoză București
La Bucuresti instabilitatea atmosferica se va manifesta mai ales spre seara, si aici urmand sa existe conditii pentru producerea de furtuni supercelulare, avand ca riscuri principale asociate rafalele de vant puternice si grindina de dimensiuni medii si mari. La ora scrierii acestui articol (aproximativ 13:30), norii josi incep sa se degajeze din sudul tarii, iar insolatia in crestere va conduce la acumularea instabilitatii atmosferice.
De mentionat faptul ca astfel de conditii pentru producerea unor fenomene meteorologice extreme asociate sezonului cald apar foarte rar in tara noastra, iar riscul pentru producerea de pagube materiale si inclusiv pierderi de vieti omenesti nu este neglijabil, astfel incat am decis prezentarea acestei prognoze speciale spre publicul larg (urmand sa o facem ori de cate ori apar astfel de riscuri).