Luna mai marcheaza in mod obisnuit debutul sezonului convectiv si implicit o crestere considerabila a cantitatilor de precipitatii, in comparatie cu luna aprilie. Temperaturile de asemenea sunt de regula intr-o crestere continua, desi de-a lungul timpului s-au mai vazut situatii (extrem de rare, ce-i drept) in care luna mai a fost mai rece decat aprilie.
Pentru moment se prefigureaza ca luna aprilie de anul acesta va avea o abatere termica deosebit de ridicata fata de media climatologica la nivelul intregii tari, insa conform ultimelor materiale prognozistice de lunga durata luna mai va fi mai apropiata de normalul climatologic, iar unde se vor inregistra abateri termice pozitive, acestea nu vor fi foarte mari. Normalul termic la nivel national pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius iar media precipitatiilor de 66,5 mm.
Prima decada a lunii va aduce in general o vreme normala termic, chiar usor mai rece in jumatatea vestica a tarii, datorita unei activitati ciclonice intense provenite atat dinspre Oceanul Atlantic cat si dinspre Marea Mediterana. In regiunile extracarpatice temperaturile se vor situa usor peste medie, fiind de asteptat din nou zile in care maximele sa se apropie de 30 de grade Celsius. Cu toate acestea, nu este exclus ca in unele dimineti minimele termice sa se mai apropie si chiar sa coboare usor sub valoarea de 0 grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei. Precipitatiile se vor situa la cote apropiate de normalul climatologic al perioadei de referinta 1981-2010. In vestul si centrul tarii cantitatile de precipitatii vor fi usor excedentare, cu cele mai mari cantitati de apa asteptate sa se acumuleze in vestul Muntilor Apuseni, unde media specifica perioadei se poate depasi de pana la trei ori. In sudul Romaniei cantitatile de apa vor fi normale, cu un usor excedent in vestul Olteniei, in timp ce in Moldova si Dobrogea acestea vor fi usor deficitare.
A doua decada a lunii mai se va caracteriza printr-o vreme in incalzire treptata si o diminuare a instabilitatii atmosferice, pe fondul instalarii unui regim anticiclonic. Temperaturile se vor incadra in normele climatologice in vestul, centrul si nordul tarii, in timp ce in regiunile extracarpatice se vor inregistra valori termice cu pana la 2 grade mai ridicate fata de medie. Precipitatiile vor fi in general deficitare peste tot, doar la munte si in vestul tarii acestea urmand sa se apropie de normal. De precizat faptul ca datorita debutului propriu-zis al sezonului convectiv, izolat se pot acumula cantitati mari de apa in urma unor furtuni izolate, insa acestea nu vor reprezenta o regula, vremea urmand sa fie mai degraba frumoasa pe parcursul intregului interval in toata tara.
Ultima decada a lunii va fi marcata de o reinitializare a ciclogenezei mediteraneene, astfel incat pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice (insa vor avea o mai mare pondere in regiunile intracarpatice). Temperaturile vor fi in crestere fata de a doua decada a lunii si se vor incadra in general in normalul climatologic al perioadei, cu exceptia Moldovei unde se vor inregistra temperaturi cu pana la 2 grade mai ridicate fata de norme. In sudul tarii pe finalul lunii sunt de asteptat inclusiv maxime termice apropiate de pragul caniculei, respectiv 35 de grade Celsius. Precipitatiile se vor semnala pe arii extinse si vor fi in general sub forma de aversa, nelipsind fenomenele electrice si grindina. Izolat se pot acumula cantitati mari de apa intr-un timp foarte scurt, in special la munte. Atat in vestul, centrul, nordul tarii cat si in vestul Olteniei cantitatile de precipitatii vor fi excedentare, urmand sa se acumuleze izolat pana la 40-50 de mm pe parcursul intregului interval. Din nou in estul tarii (Moldova si Dobrogea) cantitatile de precipitatii vor fi deficitare, seceta pedologica urmand sa se accentueze in aceste regiuni.