In mod obisnuit luna martie din punct de vedere climatologic reprezinta o luna de tranzitie (alaturi de aprilie) intre sezonul rece si cel cald, cu diferente semnificative de temperatura intre prima si a doua parte a lunii. In consecinta, martie este si o luna imprevizibila, spre sfarsitul sezonului rece ultimele elongatii ale vortexului polar mai avand sanse sa afecteze tara noastra prin fenomene severe de iarna, insa deopotriva se pot inregistra atat temperaturi foarte ridicate (recordul national de maxima este de 31,8 grade Celsius la Focsani), cat si furtuni cu descarcari electrice.
Luna martie a acestui an, cel puțin în prima sa jumătate, va sta sub semnul advectiilor polare dinspre zona Scandinaviei, încălzirile stratosferice succesive din cursul iernii destabilizând vortexul polar. Cele mai afectate de vremea rece vor fi regiunile nordice ale țării, în timp ce în sud temperaturile vor fi ceva mai ridicate.
Ninsorile se vor semnala cu precădere la munte și în zonele intracarpatice, traiectoria maselor de aer rece nefiind propice pentru dezvoltarea unor cicloni mediteraneeni care să afecteze și regiunile sudice. Ultima parte a lunii va aduce o vreme în încălzire accentuată, cu temperaturi care vor ajunge și până la 25 de grade Celsius în sudul țării.
Dupa primele zile ale lunii martie, cu o vreme calda (dominata de un regim anticiclonic), a doua parte a primei decade va aduce o racire importanta a vremii in toata tara, dar si ninsori la munte, in estul si sudul Transilvaniei si in zonele deluroase din sudul si estul tarii. Precipitatiile nu vor fi insa consistente (pana la 15-20 de mm la munte), iar in sud-vestul teritoriului acestea vor fi chiar deficitare.
Vezi prognoza pentru localitatea ta
Temperaturile se vor situa sub media climatologica a perioadei, pe alocuri in nordul Moldovei si in estul Transilvaniei urmand sa se inregistreze cele mai scazute valori termice din intregul sezon rece. Mai ales in depresiunile intramontane din zona Bucovinei, pe fondul cerului senin din spatele fronturilor reci si a prezentei zapezii, minimele vor cobori pana la valori de -25…-20 de grade Celsius. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 7 grade Celsius la nivel national, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Moldovei si in estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate pe litoral.
Primește următoarea prognoză pe email
In a doua decada a lunii martie aerul polar-continental foarte rece se va retrage catre estul continentului, insa in continuare vestul tarii va fi afectat de catre un aer polar-oceanic, in cadrul caruia temperaturile vor fi mai ridicate, dar si precipitatiile vor fi mai consistente.
In vestul, centrul si nordul tarii, pe langa ploi in zonele joase, isi vor face aparitia si precipitatiile solide la deal si la munte, iar la altitudini de peste 1000 de metri se va depune un strat consistent de zapada.
Daca in regiunile intracarpatice precipitatiile vor fi excedentare, in sud si sud-est, ca urmare a barajului orografic prezentat de catre Carpatii Meridionali, benzile de precipitatii vor ajunge saracite in umezeala, iar cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi sub media multianuala pentru aceasta perioada.
Temperaturile vor prezenta variatii importante de la o zi la alta; intre fronturile reci venite dinspre nord-vestul Europei vor exista si intervale scurte cu advectii de aer tropical dinspre nordul Africii, astfel incat maximele termice vor ajunge in sud si pana la 20-22 de grade Celsius. In nord in schimb, temperaturile din cursul zilei nu vor depasi 10-15 grade in cele mai calde zile si 0-5 grade in cele mai reci.
In ultima decada a lunii martie vremea se va incalzi in toata tara, activitatea intensa a Oceanului Atlantic urmand sa ia o pauza. Astfel, anticiclonul azoric va fi in extindere si catre estul Europei, aducand cu sine un aer cald dinspre nordul Africii. Precipitatiile vor fi deficitare in toata tara, numai in zonele intracarpatice in prima parte a intervalului urmand sa mai cada unele precipitatii mixte slabe.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 15 si 25 de grade Celsius in toata tara, cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in sudul Olteniei.
Totusi, desi ziua temperaturile vor fi foarte ridicate, ca urmare a noptilor senine si a aerului uscat, in cursul noptilor se vor forma inversiuni termice, iar valorile minime de temperatura vor cobori usor sub pragul de 0 grade Celsius pe vai si in depresiuni.