Luna noiembrie la nivelul tarii noastre este de regula o luna de tranzitie intre toamna si iarna, cu toate ca in ultimii 20 de ani lunile noiembrie in Romania au fost destul de calduroase si nu au adus evenimente semnificative de iarna, cel putin in zonele joase.
In general, pentru ca luna noiembrie sa fie considerata o luna de iarna, este necesara fie o advectie sustinuta de aer rece dinspre latitudini nordice, fie consolidarea unui bloc anticiclonic, acesta din urma fiind responsabil pentru producerea inversiunilor termice si a cetii, care pastreaza valorile termice la nivele scazute, inclusiv in cursul dupa-amiezelor. O astfel de configuratie sinoptica s-a desfasurat in luna noiembrie 2011, cand, desi la munte cerul a fost mai mult senin, in zonele joase se manifesta o inversiune termica pronuntata, cu ceata si chiciura in zonele joase.
Luna noiembrie 2021, conform ultimelor materiale de prognoza disponibile, se prefigureaza a fi o luna relativ normala termic, cu mai multe tipare dominante de circulatie a aerului in troposfera.
Din punct de vedere al precipitatiilor, estul Romaniei va ramane sub deficit pluviometric, in timp ce in vest, mai ales in prima decada, se vor semnala precipitatii destul de consistente sub forma de ploaie la ses, in timp ce ninsorile isi vor face aparitia numai la altitudini mai mari de 1500-1800 de metri.
Primele zece zile ale lunii noiembrie vor fi marcate de o circulatie zonala a aerului in troposfera, respectiv de la vest catre est, astfel incat la nivelul tarii noastre vor fi prezente mase de aer venite ori dinspre Oceanul Atlantic, ori dinspre bazinul central al Marii Mediterane. Inglobate in aceasta circulatie a aerului se vor afla o serie de fronturi atmosferice care vor aduce precipitatii sub forma de ploaie pe spatii relativ extinse in jumatatea vestica a teritoriului.
Cantitatille de apa vor fi mai importante in special in Banat si Crisana, unde se vor strange pana la 40-50 de mm. Ninsorile vor fi prezente mai ales la altitudini de peste 1500 de metri, iar strat de zapada se va depune numai la altitudini de peste 1800-2000 de metri.
Lipsa unor procese de retrogradare a depresiunilor va face ca in Moldova, Muntenia, Dobrogea si estul Olteniei fronturile sa ajunga mult saracite in precipitatii, astfel incat in aceste zone seceta deja prezenta in lunile septembrie si octombrie, se va accentua.
Din punct de vedere termic tara noastra se va afla sub influenta unor advectii de aer tropical dinspre Oceanul Atlantic si nordul Africii, astfel incat in toata tara vremea va fi mai calda in comparatie cu media climatologica, pe alocuri urmand sa se atinga chiar si valori de pana la 24-25 de grade Celsius in zonele subcarpatice ale Moldovei si Munteniei.
Spre finalul decadei se va produce o racire a vremii, mai ales in jumatatea estica, unde vor reveni temperaturile negative in cursul noptilor si al diminetilor.
A doua decada a lunii noiembrie va sta sub spectrul unui camp anticiclonic consolidat dinspre estul Europei, iar implicit si vremea va fi considerabil mai stabila in comparatie cu prima decada a lunii.
Totusi, spre deosebire de momentele cu regim anticiclonic din sezonul cald, cand cerul este mai mult senin, in apropierea solstitiului de iarna, cand radiatia negativa nocturna este maximizata, se creaza conditiile pentru producerea cetii si a norilor stratiformi. Astfel, in zonele joase, pe spatii destul de extinse isi vor face aparitia asemenea fenomene, iar pe alocuri ceata va fi asociata si cu depuneri de chiciura (indeosebi in Transilvania).
Temperaturile la nivel national vor fi usor mai scazute in comparatie cu normalul climatologic in zonele joase (ca o consecinta a cetii care va bloca o mare parte din radiatia solara), in timp ce la deal si la munte se vor inregistra temperaturi considerabil peste media climatologica, aici cerul urmand sa fie mai mult senin.
Astfel, daca in zonele de vale si de campie sunt asteptate maxime de 5-10 grade, la deal si la munte acestea vor urca pana spre 10 -15 grade Celsius – inversiunea termica urmand sa fie foarte bine evidentiata.
A treia decada a lunii noiembrie va fi ceva mai agitata din punct de vedere meteorologic, o serie de fronturi atmosferice venite dinspre nord-vestul Europei urmand sa afecteze teritoriul tarii noastre cu precadere in a doua parte a decadei.
Daca in zonele de campie precipitatiile care vor cadea vor fi mai ales sub forma de ploaie, de aceasta data ninsorile vor cobori pana la altitudini de 600-800 de metri, iar la munte se va depune un strat de zapada mediu ca grosime. Cele mai consistente precipitatii se vor acumula in Maramures si in vestul Carpatilor Occidentali (local pana la 30-40 de mm), in timp ce sud-estul Romaniei va beneficia de ploi care abia vor ajunge la 5-10 mm, in mod izolat.
Temperaturile se vor situa in jurul mediei climatologice in aproape toata tara, cu exceptia sud-vestului, unde va fi mai cald cu aproximativ 2 grade fata de medie, in timp ce in nord-estul extrem se vor inregistra abateri termice negative de pana la 1 grad.
Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 5 si 15 grade Celsius la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori urmand sa se inregistreze in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei si din Bucovina, iar cele mai ridicate in sud-vestul Olteniei si in sudul litoralului.