Vremea în România în săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie

După o ultimă săptămână foarte agitată din punct de vedere meteorologic, pe teritoriul țării noastre (și în special în zonele extracarpatice), următoarele zile vor aduce o vreme ceva mai liniștită și în ușoară încălzire. Circulația atmosferică se va reorienta dinspre vestul/sud-vestul continentului, astfel încât nu se mai pot forma depresiuni retrograde care să producă precipitații însemnate pe arii extinse, însă o serie de fronturi vestice vor afecta totuși nord-vestul României în prima parte a săptămânii. Cantități mai importante de apa sunt așteptate doar în vestul munților Apuseni și pe pantele sudice ale munților vulcanici din Maramureș, unde la altitudini de peste 1000 de metri se va depune și un strat consistent de zăpadă.

Luni vremea se va incalzi usor fata de ziua precedenta mai ales in jumatatea sudica a tarii, iar tot acolo cerul se va degaja de nori. In vestul Romaniei si in Transilvania cerul se va mentine mai mult noros si local vor cadea precipitatii sub forma de ploaie pe timpul zilei, doar dimineata si seara urmand sa se transforme trecator in lapovita si ninsoare la altitudini mai mari de 500 de metri. La peste 1000 de metri va ninge si pe timpul zilei si se va depune un strat consistent de zapada (20-40 de cm), cu precadere in vestul muntilor Apuseni. Vantul se va intensifica in avangarda frontului atmosferic venit dinspre vestul Europei, urmand sa atinga viteze la rafala de pana la 60-70 de km/h, iar la munte chiar si 90-100 de km/h, spulberand si troienind zapada depusa. Cantitatile de precipitatii vor fi in general moderate (10-15 mm), insa in zonele montane mai-sus amintite, pe fondul unei intensificari orografice puternice a precipitatiilor, se pot acumula si cantitati de 30-40 de mm, cu totul izolat chiar si 50 de mm. Maximele termice diurne vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Marti, de Ziua Nationala a Romaniei vremea isi va continua procesul de incalzire usoara la nivelul intregii tari, devenind considerabil mai calda in comparatie cu normalul climatologic al perioadei, in conditiile in care dinspre sud-vestul Europei va fi advectat un aer mai cald de provenienta nord-africana. Desi in regiunile extracarpatice vremea se va mentine in general frumoasa, cu un cer variabil, in vestul tarii si in Transilvania norii vor ramane pe cer pe tot parcursul zilei si va ploua temporar, local putandu-se acumula din nou cantitati de 10-15 mm iar la munte izolat chiar si 25-40 de mm. Tot la munte, la altitudini de peste 1200 de metri va ninge abundent si viscolit, stratul de zapada nou-depus urmand sa varieze intre 15 si 30 de centimetri. In cursul diminetii mai sunt posibile unele precipitatii mixte si in zonele de deal, la altitudini mai mari de 500 de metri, insa fara depunere de strat. In zona Alba-Iulia, la adapostul muntilor Apuseni, va ploua foarte slab, de altfel aici urmand sa se inregistreze si cele mai ridicate temperaturi din intreaga regiune a Transilvaniei: 9-10 grade Celsius. Vantul va ramane foarte activ, in zonele de deal urmand sa atinga viteze la rafala de pana la 70-80 de km/h iar pe culmile muntilor peste 100 de km/h. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.

Miercuri vremea se va mai ameliora usor sub aspectul precipitatiilor in zonele vestice si centrale ale tarii, dar va ramane in general inchisa. Va mai ploua slab (sub 5 mm) in aceste regiuni, iar la munte va continua sa ninga, insa spre seara limita ninsorilor va urca tot mai mult in altitudine, la peste 1500 de metri, pe masura ce dinspre Marea Mediterana va fi advectat un aer tot mai cald. Cu toate acestea, izolat se mai pot depune pana la 10 cm de zapada in vestul muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali, in special in prima parte a zilei. In regiunile extracarpatice vremea va ramane in general frumoasa, cu un cer variabil, insa si aici, la fel ca si in regiunile vestice si centrale, vantul va mai prezenta intensificari de pana la 40-50 de km/h la rafala, fiind totusi in atenuare treptata fata de ziua precedenta. Temperaturile maxime la pranz se vor situa in general intre 4 si 9 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 10-14 grade in Oltenia, 8-12 grade in Muntenia si Dobrogea si 5-9 grade in Moldova. De mentional faptul ca in estul Romaniei vremea se va raci usor, in urma avansului unei mase de aer mai rece dinspre nord-est, tara noastra urmand sa se afle chiar la confluenta intre aerul rece venit dinspre Rusia si cel cald mediteranean.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in dupa-amiaza zilei de miercuri. Valori mai ridicate sunt asteptate mai ales in vestul Muntilor Apuseni (pana la 70-80 de mm), tot acolo urmand sa se depuna si un strat consistent de zapada. Sursa: modellzentrale.de, model WRF.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in dupa-amiaza zilei de miercuri. Valori mai ridicate sunt asteptate mai ales in vestul Muntilor Apuseni (pana la 70-80 de mm), tot acolo urmand sa se depuna si un strat consistent de zapada. Sursa: modellzentrale.de, model WRF.

Joi vremea va deveni in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil, doar in prima parte a zilei mai fiind posibile precipitatii slabe sub forma de ploaie in Transilvania si in jumatatea de nord a Moldovei. Vantul se va domoli la randu-i, devenind calm, doar la munte urmand sa mai prezinte cateva intensificari temporare la tare. Racirea din ziua precedenta din estul tarii se va fi dovedit a fi una foarte efemera, deoarece in cursul zilei de joi temperaturile vor creste aici in medie cu pana la 4 grade Celsius. Maximele termice se vor incadra in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.

Vineri vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin, insa in conditiile in care vantul va fi calm iar un camp anticiclonal se va instala in sudul Europei, in prima parte a zilei se va putea forma ceata, care va fi asociata izolat si cu chiciura. In zonele unde cerul va ramane senin temperaturile pot cobori sub pragul gerului, vizate in aceasta situatie fiind depresiunile din estul Transilvaniei, unde stratul de zapada depus in jurul datei de 25 noiembrie este posibil sa nu se topeasca complet, putand ajuta astfel la o racire suplimentara a aerului. Amplitudinile termice noapte-zi vor ajunge din nou sa depaseasca 20 de grade Celsius, la fel cum s-a intamplat in prima jumatate a lunii noiembrie. Temperaturile maxime din cursul pranzului vor urca pana la valori de 4-9 grade in Transilvania si Maramures, 8-12 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori in nordul regiunii si cele mai ridicate in sud. Exista o posibilitate redusa pentru moment ca in special in depresiunile din estul Transilvaniei ceata sa persiste pe intreg parcursul zilei, mentinand temperaturile apropiate de 0 grade si in cursul pranzului, factorul limitativ fiind totusi aerul ceva mai uscat.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica o continuare a vremii calde si stabile pe intreg teritoriul tarii noastre, insa diminetile vor fi reci, cu temperaturi de pana la -10 grade in depresiunile din estul Transilvaniei, iar ceata poate sa isi faca din nou aparitia pe vai si in depresiuni in primele ore ale diminetii (urmand sa fie asociata si cu chiciura). Situatia este stabila pentru moment, insa vom oferi mai multe detalii cu privire la vremea din week-end in analiza meteo pe care o vom publica in cursul zilei de joi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.