Vremea în săptămâna 15 – 21 ianuarie

Urmatorul interval va fi caracterizat de o vreme dinamica, dupa un scurt blocaj anticiclonic de tip est-european circulatia in troposfera joasa urmand sa revina la „clasicul” tipar din acest sezon de iarna, respectiv fronturi atmosferice venite in succesiune dinspre Oceanul Atlantic, ce vor aduce cu sine un aer cald si umed. Doar in primele doua zile ale saptamanii temperaturile se vor situa usor sub media climatologica a perioadei (indeosebi luni), dupa ziua de marti urmand ca teritoriul tarii noastre sa intre din nou sub incidenta abaterilor termice pozitive. Cu toate acestea, desi vremea va fi calduroasa, pe langa ploile din zonele joase se vor semnala local si unele ninsori, mai ales in spatele fronturilor atmosferice si in zonele de deal si de munte. In zonele joase cel mai mult va ninge in perimetrul Subcarpatilor Olteniei, unde pe parcursul intregului interval se pot acumula pana la 30-40 de centimetri de zapada.

Luni cerul va fi mai mult noros in jumatatea sudica a tarii, unde pe arii relativ extinse va ninge, in general slab cantitativ. In nordul teritoriului cerul va fi mai mult senin, insa temperaturile se vor mentine la valori usor mai scazute in comparatie cu media climatologica specifica perioadei. Dimineata in depresiunile din estul Transilvaniei temperaturile se vor apropia de pragul de -15 grade Celsius, insa valori ce vor cocheta cu pragul gerului se vor inregistra in cea mai mare parte a Transilvaniei si a Moldovei. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile, cel mult slab pana la moderat in sud si sud-vest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -5 si 0 grade in Transilvania si Maramures, -2…3 grade in Banat si Crisana, -5…0 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -7…-3 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Marti in prima parte a zilei va mai ninge slab local in sud si sud-est, iar dupa orele pranzului si in vest, sud-vest si centru. Aerul polar de origine continentala va fi impins catre est, astfel incat in Banat si Crisana precipitatiile se vor semnala inclusiv sub forma de lapovita si ploaie. Vantul se va intensifica in vest si nord-est, unde va fi moderat, in restul regiunilor acesta urmand sa sufle mai mult slab. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana si -2..3 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul litoralului. Dimineata minimele termice vor mai cobori usor sub pragul gerului in depresiunile din estul Transilvaniei, insa cel mai frig va fi in zona Obcinelor Bucovinei, unde temperaturile in cursul diminetii sunt asteptate sa coboare pana la valori de -18…-16 grade Celsius.

Miercuri vremea va fi in general inchisa in toata tara si va continua sa se incalzeasca. Un talveg depresionar desprins dintr-un vast ciclon atmosferic cu centrul in zona Islandei va actiona in zona sud-estului Europei, iar inclusiv in tara noastra acesta va aduce precipitatii mixte pe arii extinse (indeosebi in sud si in est). In cursul diminetii, datorita temperaturilor ce se vor mentine usor negative in apropierea solului, dar pozitive in altitudine, vor exista conditii pentru ploaie inghetata (mai ales in Oltenia), riscul aparitiei poleiului urmand sa fie destul de ridicat. In nordul Olteniei si in vestul Banatului cantitatile de apa vor fi moderate (10-20 de mm), iar la munte, in special in zona Muntilor Retezat si Semenic, se va depune un strat destul de consistent de zapada. Vantul se va intensifica in sud-vest, unde va sufla tare, in restul teritoriului acesta urmand sa fie cel mult moderat. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 4-9 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in zonele de deal, dar si usor mai ridicate in partea estica a Luncii Dunarii si in sudul litoralului.

Joi in cursul diminetii vor mai cadea unele precipitatii mixte slabe local in partea de est a tarii, iar spre seara si in nord-vest. Vantul va sufla tare in regiunile extracarpatice, chiar foarte tare in Dobrogea (unde va atinge la rafala 80-100 de km/h); in restul zonelor tarii vantul va fi cel mult la nivel moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…3 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova, cel mai cald urmand sa fie in sudul extrem al regiunii.

Viteza vantului la rafala estimata pentru dupa-amiaza zilei de joi. In Dobrogea (si mai ales in zona litorala) vantul va sufla la rafala cu viteze ce vor ajunge pana la 80-100 de km/h, iar cu totul izolat pot chiar sa depaseasca valoarea de 100 de km/h. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

Vineri vremea va fi inchisa in aproape toata tara, insa precipitatii vor cadea doar in vest, centru si nord pe parcursul zilei, iar spre seara si in sud-vest. Datorita unei advectii de aer mai cald dinspre nordul Africii, precipitatiile vor fi predominant sub forma de ploaie, doar la munte urmand sa se semnaleze ninsori. Vantul va sufla moderat in nord, sud si est si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures si 5-10 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

In week-end vremea va continua sa fie destul de activa, noi pasaje frontale urmand sa afecteze tara noastra (in special sambata). Cu toate acestea, desi sunt asteptate precipitatii moderate cantitativ la nivel national, forma acestora va fi solida doar in centru si in nord, in rest precipitatiile urmand sa cada mai ales sub forma de ploaie.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.